Västvärldens ansvar för katastrofen på Haiti

Jordbävningen på Haiti slår mycket hårt mot det fattiga landet och dess befolkning. Denna katastrof som är i samma dimension som tsunamin i Sydostasien drabbar ett land som är betydligt fattigare än länderna i Sydostasien. Haiti är ett land som saknar förutsättningar för att ta organsiera och sköta hjälparbete på ett vettigt sätt. Att landet är så extremt fattigt och eftersatt är till stora delar ett resultat av en kolonial politik från västvärlden:

Colonial exploitation

What is already all too clear, ­however, is the fact that this impact will be the result of an even longer-term history of deliberate impoverishment and disempowerment. Haiti is routinely described as the ”poorest country in the western hemisphere”. This poverty is the direct legacy of perhaps the most brutal system of colonial exploitation in world history, compounded by decades of systematic postcolonial oppression.

The noble ”international community” which is currently scrambling to send its ”humanitarian aid” to Haiti is largely responsible for the extent of the suffering it now aims to reduce. Ever since the US invaded and occupied the country in 1915, every serious political attempt to allow Haiti’s people to move (in former president Jean-Bertrand Aristide’s phrase) ”from absolute misery to a dignified poverty” has been violently and deliberately blocked by the US government and some of its allies.

Aristide’s own government (elected by some 75% of the electorate) was the latest victim of such interference, when it was overthrown by an internationally sponsored coup in 2004 that killed several thousand people and left much of the population smouldering in resentment. The UN has subsequently maintained a large and enormously expensive stabilisation and pacification force in the country.

Poverty

Haiti is now a country where, according to the best available study, around 75% of the population ”lives on less than [US]$2 per day, and 56% – four and a half million people – live on less than $1 per day”. Decades of neoliberal ”adjustment” and neo-imperial intervention have robbed its government of any significant capacity to invest in its people or to regulate its economy. Punitive international trade and financial arrangements ensure that such destitution and impotence will remain a structural fact of Haitian life for the foreseeable future.

It is this poverty and powerlessness that account for the full scale of the horror in Port-au-Prince today. Since the late 1970s, relentless neoliberal assault on Haiti’s agrarian economy has forced tens of thousands of small farmers into overcrowded urban slums. Although there are no reliable statistics, hundreds of thousands of Port-au-Prince residents now live in desperately substandard informal housing, often perched precariously on the side of deforested ravines. The selection of the people living in such places and conditions is itself no more ”natural” or accidental than the extent of the injuries they have suffered.

As Brian Concannon, the director of the Institute for Justice and Democracy in Haiti, points out: ”Those people got there because they or their parents were intentionally pushed out of the countryside by aid and trade policies specifically designed to create a large captive and therefore exploitable labour force in the cities; by definition they are people who would not be able to afford to build earthquake resistant houses.” A small minority of these migrants are lucky enough to land a job in sweatshops that pay the lowest wages in the hemisphere, around US$1.75 a day. Meanwhile the city’s basic infrastructure – running water, electricity, roads, etc. – remains woefully inadequate, often non-existent. The government’s ability to mobilise any sort of disaster relief is next to nil.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge, Annarkia,
Borgarmedia: GP1, 2, 3, SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, VG1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Stöd Läkare utan Gränser:

Vi behöver ditt stöd!

Skänk din gåva till vår fond för akuta insatser här:


Sms:a LIV till 72 990 (50 kr)
PG 900603-2 eller BG 900-60 32. Märk talongen ”Akutinsatser”.

Genom att bidra till Läkare Utan Gränsers fond för akuta insatser stödjer du våra insatser i krisområden. Medel som skänks till fonden, som finns till för att stötta krisinsatser över hela världen, hjälper oss att agera snabbt, att arbeta där behovet av hjälp är som störst, och att stanna kvar så länge hjälpen behövs. Med ditt stöd kan vi hjälpa ännu fler!

Advertisements

6 Replies to “Västvärldens ansvar för katastrofen på Haiti”

 1. Det är tur att vi har er kommunister som har glasklara och simpla förklaringar som alla förstår utan att behöva tänka efter. Det är väl inget nytt att Haiti är fattigt.
  Sen att allt är västerlandets fel ärlite uttjatat. Om inte kommunisterna och USA hade stridit om världsherraväldet under så lång tid så hade det sett annorlunda ut även i Haiti.
  Så ni sovjeter är minst lika skyldiga till att katastrofen blir så förödande som ”västerlandet”

 2. Suka: Du kanske skulle tycka det vore intressant att läsa vad en gammal konservativ företagsledare har att säga om saken: Erik Reinert: How rich countries got rich – and why poor countries stay poor?

  I korthet: Inget land har blivit rikt utan att skydda sin industri och med politiska medel styra den mot allt högre kunskapsinnehåll. Beträffande de länder som är fattiga idag har de rika länderna förbjudit dem detta i frihandelns namn.

 3. Som vanligt är det sällan en orsak som ligger bakom fattigdom utan flera faktorer, Just i fallet med Haiti är det intressant att jämföra med grannlandet Dominikanska republiken eftersom det ligger på samma ö. En jämförelse som görs i boken Collapse av Jared Diamond (rekommenderas).

  En kort sammanfattning av kapitlet om Haiti finns att läsa här:
  http://www.theglobalist.com/StoryId.aspx?StoryId=4776

 4. Går ej att bortse från den extremt brutala diktaturen som familjen Duvalier, Papa Doc och Baby Doc, utgjorde och som USA gav sitt stöd. När äntligen landet fick en regim, den fd prästen Aristide, som ville göra något åt fattigdom och analfabetism manipulerades han bort av USA.

Kommentarer inaktiverade.