Konkurrens ledde till dyrare mediciner

Precis som när elmarknaden avreglerades har det blivit höjda priser när medicinmarknaden avreglerats. Detta skedde den 1 november 2009:

Den genomsnittliga prishöjningen var drygt 11 procent. På sex produkter höjdes priset med över 20 procent. Hostmedicinen Theracough fick den största höjningen med närmare 50 procent. Priset höjdes från 40 kronor för en 200-millilitersflaska till 59 kronor.

DN har jämfört priserna på likadana förpackningar. Men tittar man på pris per tablett har höjningarna i vissa fall varit ännu större.

Till exempel så ersatte Glaxo Smithkline i juni Sveriges mest sålda läkemedelsförpackning Alvedon 500 milligram 30-pack med en förpackning med 20 tabletter. Detta efter krav från

Men bolaget sänkte bara priset per förpackning med tre kronor. Det innebar att priset per tablett ökade med nästan 40 procent. En liknande höjning har även skett på Glaxo Smithklines Panodil.

De kraftiga prishöjningarna har skett trots att industrin under 2009 haft generellt låga kostnader. Låga räntor, deflation och generell prispress har bidragit.

När vi nu också fått en privatisering av apoteken kommer förmodligen priserna att stiga ännu mer. Detta beror på att det troliga resultatet av apoteksprivatiseringen är att vi får ett oligopol med ett antal mycket stora privata aktörer som kan sätta priserna som de vill. På läkemedel med stor efterfrågan så innebär det att man kommer att höja priset.

Apoteksbolaget var visserligen ett monopol, men ett statligt och därmed underställt politiska beslut. Innan avreglering och privatisering kunde vi (om vi ville) alltså gemensamt och i demokratisk ordning bestämma medicinpriserna.

Nu blir det helt upp till några stora privatföretag, ofta ägda av riskkapitalbolag och skattesmitarbolag (så kallade Private Equity-bolag) på skatteparadis i olika hörn av världen.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Rudis

  Att läkemedlen blivit dyrare är sant, men två saker bör man nog ha i åtanke när man bedömer reformen.

  Först så handlar prishöjningarna bara om några få kronor, Apoteket tog tidigare 30kr för en ask Alvedon och nu tar min lokala butik 38kr. Höjningen är stor i procent, men liten i kronor. Jag får min lön i kronor och jag betalar mina räkningar i kronor, så kanske bör man också diskutera prisökningarna i kronor.

  För det andra så är själva priset endast en liten del i kostnaden för att skaffa receptfria läkemedel. Jag bor inte särskilt nära de befintliga monopolapoteken, utan ca 2 mil utanför Gävle. Innan avregleringen var jag tvungen att ta mig tid att åka in till Gävle för att få tag i t ex Alvedon. Efter avregleringen köper jag Alvedon i min lokala butik för 38kr asken. 8 kronor mer än tidigare, men jag sparar restid, bensin, p-avgift mm.

  Alla bloggare som skrivit att det blivit dyrare att skaffa receptfria läkemedel efter avregleringen måste därför rimligen bo granne med befintliga monopolapotek…

  • Anders_S

   Rudis: Jag har inget mot att receptfria läkemedel säljs i vanliga butiker. Jag tycker den biten är bra. Men jag har något emot en avreglering som leder till höga priser. Man kunde gott haft monopolet samt priskontroll kvar.

 • Rudis

  Fast priskontrollen har man ju inte ändrat i och med avregleringen, annat än i vissa administrativa detaljer. Receptfria läkemedel hade även före de nu genomförda förändringarna fri prissättning i Sverige, och fri prissättning gäller (och har gällt sedan 1993) faktiskt också för receptbelagda läkemedel om man inte kräver att få ta del av läkemedelssubventionen.

  Avregleringen består alltså inte i att man ändrat reglerna prissättningen på läkemedel (annat än att man ändrat vissa administrativa kostnader). Priserna för receptbelagda läkemedel är även fortsättningsvis reglerade om man vill ingå i läkemedelssubventionen, vilket de flesta läkemedelsföretag vill. Detta gör också att avregleringen främst kommer att ha effekter på andra områden än pris. Utifrån avregleringarna på Island och i Norge så har man då valt att konkurrera med tillgänglighet, öppettider och service istället för priser. På Island så tillhandahåller apoteken t ex hälsoundersökningar till låga kostnader efter avregleringen där. Vi kommer att få se liknande i Sverige.

  • Anders_S

   Rudis: Jag har inte sagt att man ändrat priskontrollen. jag har sagt att vi borde ha sådan. Inget du skriver motbevisar att avregleringen höjt priserna. Du skriver ju om helt andra saker.

 • Rudis

  Jag skriver redan i mitt första inlägg att priserna ökat. Men om det är ett problem eller inte beror på om vi konsumenter får något för det höjda priserna såsom bättre tillgänglighet eller service. Och jag är som sagt villig att betala 8kr mer för min Alvedon efter avregleringen då den också gjort att jag kan handla läkemedel i min vanliga butik.