Ockerhyror på grund av bostadsbrist

Ockerhyror finns för att det finns bostadsbrist. Bostadsbrist finns för att planlagarna i Sverige är stelbenta, för att räntesubventioner till byggande tagits bort och för att det finns en viss makrnadsmekanism  i byggandet.

Sammantaget leder detta till att det ekonomiskt bästa för byggföretag och bostadsföretag är att bygga såadant som man snabbt får igen pengarna på, dvs bostäder för rika, bostadsrätter, radhus och villor. De rika är inte så många så antalet bostäder som byggs minskar. Hyresrätter byggs inte alls och följaktligen blir efterfrågan på bostäder större än tillgången. Priserna går upp och folk får bo för trångt.

Att inför mer marknad på byggområdet innebär att denna situation förvärras ytterligare, så det är ingen lösning. Marknadshyror skulle nämligen innebär lika höga eller högre hyror så det blir i princip bara en legalisering av ockerhyror och förbättrar ingenting på bostadsmarknaden. Det blir inte mer byggande då säkraste sättet för bygg- och bostadsföretag att garanetar vinst är se till att upprätthålla bostadsbrist.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Alla europeiska storstäder konstaterade senast på 20-talet att det i en växande storstad alltid lönar sig bättre för en fastighetsägare att höja hyran än att bygga nytt. Detta beror helt enkelt på att markägande alltid per definition är monopolistiskt och därför även enligt liberal nationalekonomi en marknadsimperfektion som måste rättas till med offentlig politik.

    Därför skapade alla storstäder – likgiltigt om de styrdes av höger eller vänster – kommunala bostadsbolag som hade order att bygga mesta möjliga, oavsett om det gav mest vinst eller inte. Det var nog om de fick tillbaka så mycket pengar som de la ut.

    Idag anses en sådan ordning av någon anledning vanvettigt kontroversiell. Den var det inte för nitti år sen.

  • JavelinX

    Oaktat hur man gör i övrigt, kunde inte den norska modellen med skattebefrielse för den som hyr ut (max halva ytan av) sitt hus vara aktuell? Det gör att familjer kan bo kvar när barnen flyttar ut samtidigt som smålägenheter frigörs.

    Personligen stödjer jag marknadshyror efter att ha bott ett år i Bergen. Det var dyrt, men det fanns ett utbud av hyreslägenheter som var jämförbart med brf-utbudet i en svensk större stad!