Tragisk skottlossning på Ljungskile folkhögskola

Ett tragiskt fall med en psykiskt sjuk och olycklig ung man på Ljungskile folkhögskola ledde idag till att polisen enligt uppgift sköt den unge mannen i benet:

Enligt vad personalen berättat för polisen har han brottats med psykiska problem.

Tidigt på tisdagsmorgonen beväpnade han sig med kniv.

– Han uppträdde hotfullt och det var risk att han skulle skada sig själv eller någon annan, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman, till TT.

Personalen tillkallade polis och ambulans.

Mannen barrikaderade sig på en toalett och hotade att skära sig själv i magen.

En i personalen såg också senare att han var blodig i magtrakten.

Innan dess hade han satt i gång ett automatlarm och med kniven hotat alla i sin omgivning.

– När polispatrullen kom fram öppnade han dörren och gick till attack mot polismännen, säger Thomas Fuxborg.

– Det var då en av poliserna avlossade en så kallad verkningseld.

Ljungskile folkhögskola symboliserar för mig en tsor del avd et som skiljer Ljungskile från grannsamhället Stenungsund där jag växte upp som tonåring. Stenungsund var industriorten med betongförortsbebyggelse. Hela orten var så att säga en del av miljonprogrammet och när jag växte upp var medeåldern i befolkningen mellan 25 och 30 år.

Ljungskile var en ort av annan karaktär och skolan symboliserar detta. Det var medelklass, intellektuellt och fullt med lärare. I alla fall upplevde jag det så. Men samtidigt så var det i Ljungskile, på just folkhögskolan, jag såg teater för första gången i mitt liv. Dessutom en teater som handlade om oss, vi ungdomar i Stenungsund strax över gränsen till kriminalitet. Pjäsen jag såg där var Speedy Gonzales av Nationalteatern. Och precis som låten Livet är en fest upplevde man att det var allvar och att det handlade om oss, mig själv och mina kompisar.

En sån händelse som den nu inträffade känns som något som skulle kunna inträffa varje dag i Stenungsund, men som en anomali, avvikelse och konstighet i Ljungskile. Därför är det underligt och märkligt att läsa om den tragiska händelsen på Ljungskile folkhögskola.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements