Bildts hyckleri om frihet på nätet

På SVD Brännpunkt skriver idag Rick Falkvinge det som jag tidigare skrivit, Bildt hycklar om friheten på nätet:

En snabb resumé av vad regeringen har åstadkommit:

•Privatpolislagen Ipred ger privata intressen större befogenheter än polisen. Anonymiteten som garanteras i post- och telehemligheten kan brytas för att spåra de som hotar en kartelliserad bransch.

•FRA-lagen ger en statlig myndighet insyn i allt vi gör på nätet. Staten kan se de resor du bokar, de personer du dejtar, de tidningar du läser. För ”statens säkerhet” tillintetgörs medborgarnas källskydd och brevhemlighet.

•Lagen om trafikdatalagring innebär att all kommunikation ska loggas. Vem som pratade med vem, när, var och hur. Mobiltelefoner blir statliga spårsändare och våra uppkopplingar mot nätet registreras. Ingen åsikt ska kunna gå ospårad. (Denna lag är inte införd, men ligger färdigskriven för att kunna införas direkt efter valet 2010.)

Det var tre exempel. Hur har en minister i en regering som ägnar sig åt detta mage att kritisera Kina och Iran för liknande ingrepp i medborgarrätten? En socialdemokratiskt ledd regering är inte bättre.

Socialistiska Partiet lever som vi lär. Medan Bildt är upptagen med att lägga rökridåer för den inhemska opinionen, bygger socialister och andra aktivister opinion i hela världen.

Socialistiska Partiet menar att nätet kan vara en av flera garanter mot korruption, faktaförvanskning och nedtystning. Men då krävs det att grundläggande mänskliga rättigheter gäller även på nätet. Rättigheter som oceremoniellt avskaffas i Sverige. På nätet byggs delar av framtidens demokrati. Vägen dit försvåras av Bildt och andra borgerliga politiker som klär gammaldags åsiktsförtryck i vackert nyspråk.

Intressant?
Bloggat: Alltid Rött, Falkvinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • /*provokation borttagen*/ #AS Politisk makt maaste man ha om man inte enbart vill gnaella paa ex. Bildt utan ocksaa raetta till problemen.

  Jag menar om medlemmarna verkligen ska roesta in ett verkligt socialistiskt alternativ maaste ju socialistiska partiet faktiskt valsamarbeta. foerslag: http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/06/ny-slags-allians-mojlig-2010/

  /*provokation, borttagen*/ #AS

 • Pingback: Därför är vi demokratiska socialister « Röda Lund()

 • Mikael

  Detta ?¶r den fråga som avgjort mitt val till n?¶sta val. Jag kommer ALDRIG l?¶gga min r??st på något parti som drivit igenom detta. Och jag tror inte jag ?¶r ensam om det st?¶llningstagandet.
  Det som får mig att må mest illa ?¶r att Folkpartiet ?¶r med i båten. Dom borde per omgående stryka ordet Liberal ur sina skrifter, f??r liberaler ?¶r dom INTE. Så f??r mig återstår Piratpartiet, som ?¶ven fick min r??st i EU-valet.

  Mikael i Ballerup

 • Ärligt talat :Hur i hela friden kan högerkidsen i PP vara ett alternativ? Det är ju snorvalpar som inte har ett dugg koll på annat än datorer och kommunikation. Så sent som idag kunde jag läsa hur en ledande i PP i Lund är för privatisering av kommunikationsnätet. Det är ju högern som styr i PP! Vad tror folk att de kommer tycka i välfärdsfrågor? Att man ska minska klassklyftorna? Skulle inte tro det…

 • Pingback: Carl Bildts kärlek till det fria nätet synad | Sagor från livbåten()

 • Mikael

  Ok. Menatt staten ska kunna detaljstyra oss verkar vara ok? Har du gl??mt ordet integritet? Privat.

  Menom staten ger oss v?¶lf?¶rd, tja då kan vi vara en lydig flock, precis som vissa stater f??rs??kt, och vissa f??rs??ker fortfarande.

  Men ge mig då ett alternativ, g?¶rna då utan en sj?¶lvpåkallad elit som vet b?¶ttre ?¶n alla andra? Typ en demokratisk politik, vilket nu verkar lysa j?¶vligt starkt med sin frånvaro.

  Mikael i Ballerup som nått en ålder som bara g??r mig glad att bli kallad snorvalp. Hellre det ?¶n tokv?¶nster.

 • Självklart bör inte staten detaljstyra oss. Vad gäller integritet så är dock knappast företag bättre på att försvara den. Snarare tvärtom.

  Du slåss mot väderkvarnar. Varken jag eller Svensson är för inskränkningar i integriteten, och vi tycker det mesta av PPs politik kring integritet och kommunikation är bra.

  Likaså vet jag inte alls vem du syftar på med ”elit” och ”tokvänster”. Förklara det gärna.