Vägrån och godsstölder – ett sätt att finansiera vapenköp

Godsstölder från transporter har blivit en lukrativ inkomstkälla för kriminella gäng. Antalet stölder ur lastbilar har ökat rejält i Sverige och mest har det ökat i västsverige. Ökningen i västsverige beror till stor del på att Göteborg och västsverige är införselplatsen för det mesta gods som kommer till Sverige. Och om det inte är införselort så är det ofta omlastningort. Mycket stöldbergärligt gods passerar alltså västsverige. En annan region som också har stor införsel av gods är Skåne.

En stor del av stölderna ur och från långtradare begås av den organiserade brottsligheten. I utredningarna kring dessa brott figurerar främst Hells Angels och Bandidos. Godsstölder som ibland dessutom inkluderar stöld av hela långtradaren eller containern är mycket lukrativa och innebär ett omfattande och stabilt penningflöde in i de kriminella gängen. Ett penningflöde som sen investeras i  kriminell verksamhet med högre vinstmarginaler, som narkotikahandel och människohandel.

För att behålla sin kontroll över narkotikhandeln behövs också vapen. Vapnen förs in från farmförallt Balkan och nätverk med kopplingar dit, som exempelvis Naserligan och andra, anses kontrollera vapenhandeln. Även stora delar av narkotikan smugglas in i Norden via nätverk med kopplingar till Balkan. Förutom hela vapen så är också vapendelar lukrativt att smuggla. Dess sätts sedan ihop till fungerande vapen av ”vapensmeder” i Sverige.

Den stora tillgången till vapen, konkurrensen om kontroll över beskyddarverksamhet, vapenhandl, narkotikahandel och anna kriminalitet leder dessutom till blodiga uppgörelser i den unrde världen, med bombdåd och skottlossning på öppen gata. Nu senast i Malmö, där en person (medlem i familjen Kupa) inom K-falangen sköts ner på Stortorget. De som anhållits för dådet är båda medlemmar i M-falangen och det hela är det senaste i raden av en lång räcka dåd som har samband med ett långvarigt gangsterkrig i Malmö.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements