Snöskottning ersätter styrketräning

Snövädret de senaste dagarna och under denna ovanligt långa och kalla vinter leder i alla fall till fysiskt nyttiga aktiviteter. Nämligen snöskottning (skidor och skridskor har jag inga längre). Samtidigt har det också lett till ett miljövänligt beteende då kylan fått låsen på vår bil att sluta fungera normalt. Så bilen (som jag ändå inte har körkort för) står där den står och inköpen i livsmedelsaffären får skötas till fots. Då är man tacksam att man bor i en stadsdel som fortfarande har en hyfsad servicenivå. Resultatet har också blivit att jag sköter inköpen av mat i en utsträckning som jag normalt inte gör.

Idag har jag skotat trottoar och gång en gång och desutom röjt av några små entrétak och en altan för att misnak belastningen från snön. Igår skottade jag tre gånger, men fick hjälp av grannen med trottoaren en av gångerna. Det blir säkert nån mer gång idag, om det kommer mer snö som man sagt på väderleksrapporterna att det ska göra.

Snön är vacker, men ack så jobbig. När man måste skotta alltså. De flesta grannar skottar bra och ordentligt, men de som har beställt tjänsten från kommunen och dennas inhyrda skottare (ni vet marknad, privatisering, vinstjakt) har inte lika bra skötta trottoarer. För skottar de som lagt de lägsta anbuden och fått kontrakten på snöskottningen för ofta så försvinner vinsten deras. Alltså skiter de i att röja trottoarer och ploga smågator. Och folk får pulsa fram i djup snö eller halka på isbanor. Allt i privatiseringens, nyliberalismens och marknadens namn. Marknaden och privatisering verkar faktiskt inte fungera så bra på snöskottningsområdet om jag får säga så.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge,
I media om vintern och snön: GP1, 2, 3, 4, SVD1, 2, DN1, 2, VLT1, 2, BLT1, 2, 3, SMP1, 2, Sydsvenskan1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Reino

  När det gäller snöröjning har jag ett bra förslag: Låt alla P-vakter som drar runt och jävlas med folk göra lite nytta i stället. Ta ifrån dom bötesblocken och sätt en spade i näven så får vi skattebetalare lite valuta för pengarna för en gångs skull!

 • A

  Vill bara säga de att vi som jobbar med snöröjning har ju inte bara 1 fastighet att skotta utan väldigt väldigt många fastigheter vilket gör att vi inte kan skotta 1 trottoar 3 ggr på en dag men den som bara har sin egna trottoar har ju tid att skotta hur många ggr som helst på 1dygn det är skillnaden. det har inte med o göra vad man får betalt!

  • Anders_S

   A.: Men kanske vore det bra om det skottades nån gång på två veckor eller som i ett annat fall, nån gång under hela vintern så här långt. Så nog har det med slarv och betalning att göra. Ni lägger anbud, men sköter inte uppdraget därför att ni lägger för låga anbud och så går det inte ihop ekonomiskt en sån här vinter.

 • hubert

  Snöskottning

  Vi har högsta ungdoms arbetslösheten i EU

  För bidrag ut med dem och skotta så blir de starka och friska och slipper bli förtids pensionerade 😉

 • Pingback: Vinter i Ardennerna. « Kildén & Åsman()