Spykers köp av Saab stoppas?

spykerlogoRiksgälden undersöker just nu om Spyker har tillräckligt med resurser för att genomföra köpet av Saab. Detta för att man vill se om man verkligen ska ge en garanti för 4 miljarder till Spyker för ett lån från Europeiska Investeringsbanken (EIB). Om riksgälden inte tycker det verkar var vettigt att garantera lånet så går Spyker miste om garantierna från svenska regeringen och pengarna från EIB och då går affären i stöpet:

Har ni tittat på om Spyker Saab har tillräckligt med pengar?

–Vi håller på att titta på det nu. Det har vi inte kommit fram till. Vi håller nu på att gå igenom de uppgifter vi har bett om att få.

Om Victor Muller använder sig av sin back-up-plan, hedge- fonden GEM, kan den komma att bli storägare i Saab. Även GEM ska granskas av Riksgälden, medger Bo Lundgren.

–Vi tittar på om Spyker har tillräckligt mycket pengar för att affären ska kunna genomföras och vi vill inte garantera en affär som inte kan genomföras. Det är självklart, säger han.

Erik Sjulander, chef över avdelningen för garanti och krediter på Riksgälden, säger att de just nu tittar på om det är någonting som är ändrat i avtalen. Han understryker att det måste koordineras med EIB, eftersom att det trots allt är EIB som ska låna ut pengarna som regeringen ska garantera.

Man tittar däremot inte på om köparna är seriösa eller på långivare till Victor Muller. Det vore kanske bar, för inte kan det vara vettigt att låta tvivelaktiga affärsmän från Ryssland med maffiakontakter inflytande över en del av svensk personbilsindustri:

Mullers tredje insats är utköpet av Antonov-gruppen. Av ovanstående framgår att familjen Antonov när som helst kan försätta Spyker i konkurs. Att de bara skulle acceptera att pressas ut är inte troligt.

Det talar för att de är kvar i bakgrunden. Isåfall har de i allra högsta grad kvar makten över bolaget. Deras förhandlingsposition gentemot Victor Muller torde vara fantastisk.

Förutom lånen har de kontrollerat en så kallad prioriterad aktie, en gyllene aktie, som ger rätt till extra makt. Det gör att de borde kunna begära en saftig premie för sina Spykeraktier, betydligt mer än de 170 till 180 miljoner som börskursen indikerar.

Återigen gör Victor Muller affären med lån. Totalt pytsar han in närmare 1 miljard av andras pengar. För detta får han aktier som på pappret, mätt som andel av Saabs kapital, är värda mellan 1,5 och 2 miljarder. Det är något rejält som inte stämmer i Saab-affären.

Bättre vore i så fall att de anställds själva fick ta över för att planera en omställning av produktionen från dyra bensinbilar som ingen verkar vilja ha till något mer miljövänligt.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements