Lönesänkning genom privatisering

Arbetsdomstolen har genom sin dom om sopåkarna i Stockholm just godkänt att lönerna får sänkas vid en privatisering och/eller en ny upphandling. Detta öppnar uppe för lönedumpning och en nedåtgående spiral för arbetares löner. Löner kan enligt AD:s dom sänkas även om avtalen fortfarande gäller och genom upphandlingar och privatiseringar kan lönerna på detta sätt gradvis sänkas. Domen är ett slag i ansiktet på svenska arbetare:

Idag har Arbetsdomstolen dömt till arbetsgivarnas fördel i fallet med Liselotte Lööfs försök att sänka löner för renhållningsarbetarna i Stockholm. Domen innebär att sju Transportmedlemmar idag tvingas göra valet: jobba 20 procent mer för 1-6000 mindre i månaden – eller bli arbetslös redan imorgon. Domen betyder också att Arbetsdomstolen godtar att arbetsgivare ensidigt ändrar i villkoren under pågående avtalsperiod.

– Ett hån mot avtalet, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren.

[…]

Nu håller Arbetsdomstolen på med att förvandla den åsikten till juridik. Nej, det finns inget givet skydd för de utgående lönerna. Ja, arbetsgivaren får ensidigt byta lönesystem. Så säger man i domen. När Arbetsdomstolen bildades, varnade debattörer inom arbetarrörelsen för att den skulle bli ett verktyg i arbetsgivarnas händer.

– Dagens dom är djupt upprörande och man kan bara instämma i Fabian Månssons ord: vet hut – vet sjufalt hut, säger Lars Lindgren.

Arbetsdomstolen har visat sig vara den klassdomstol som den enligt min mening alltid varit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements