Bisarra och bestialiska mord är vanliga i USA och England

Om mordet på en 16-årig flicka i Turkiet är ett så kallat ”hedersmord” och om det faktiskt gått till på det sätt som beskrivs så verkar det vara ett mycket bestialiskt mord där flickan begravts levande och kvävts till döds. Detta har i sig inget med hederskultur att göra. Det är sjuka människor som gör så. Men bisarra och bestialiska mord och övergrepp på unga kvinnor och flickor begås i hela världen, även i västvärlden.

Framförallt har vi ju sett många exempel från Storbritannien där män mördat rader av unga kvinnor och flickor genom tortyrliknande metoder och begravt dem under huset och i trädgården. Vi hade fallet i Belgien där en pedofil lät sina offer svälta ihjäl och detta medan myndigheterna inte utredde och vissa myndighetspersoner dessutom skyddade honom. I Indien mördar man och lemlästar unga kvinnor med syra osv. Så bisarra och bestialiska mord är intget som är förbehållet Turkiet eller andra muslimska länder.  Inte heller är det något som är förbehållet människor med judisk eller muslimsk tro. Det förekommer sjuka människor överallt.

Och hederskulturen som sådan förekomemr i olika grad i hela medelhavsområdet, oavsett religion. I Spanien och Grekland i försvagad form, på Korsika, Kreta och Sicilien i form av vendettakultur. I Georgien såväl om i Azerbajdsjan och Armenien. Olika religioner, olika länder, men all har de haft hederskultur.

Dessutom måste man ta sådan här uppgifter från länder som Turkiet med en nypa salt. Det kan handla om ren och skärr ryktespridning utan egentlig grund. Där saker förändrats och gjorts värre för varje led som spritt det vidare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Jag håller med om att man ska förhålla sig kritisk till det man läser. Men att döda en kvinna för att hon handlat fel enligt vissa moraliska koder måste man alltid ta avstånd ifrån. Detta alldeles oavsett om det sker på ett bestialiskt sätt som att hon blir levande begravd, stenas till döds, faller ifrån en balkong eller på mer ”humana” sätt som nackskott. Att förminska, förringa eller på andra sätt bortförklara det som hänt är ovärdigt och fel på alla sätt.

 • Pingback: Vem bloggar vi för? | Svensson()

 • Pingback: Konfliktportalen » Blog Archive » Vem bloggar vi för?()

 • Pingback: Misstänkt i annat brott kopplad till mordet på Nancy Tavsan? | Svensson()

 • Magnus

  Varför nämner du judisk tro? Det finns inga hedersmord i den judiska kulturen.

  • Anders_S

   Magnus: Har du läst gamla testamentet? Det har precis som bland kristna människor förekommit bland judiska människor. Inte för att det ingår i judendomen elller kristdendomen, lika lite som i islam.

   Men det är inte därför jag nämner judendom. Utan för att antisemitiska föreställningar många gånger gjort gällande att judar offrat barn och liknande. Precis på samma sätt som det finns fördomar om att hedersmord har med islam som sådant att göra.