Bloggportaler – inte det samma som bloggtopplistor

Ett sätt att få fler läsare på sin blogg, är att registrera sig på olika bloggportaler. Det finns både genrella portaler och begränsade, specialiserade portaler. Generella bloggportaler, som Bloggportalen, Knuff.se och Bloglovin har också ofta topplistor, men topplistorna är bara en del av funktionaliteten.

Bloggportalen listar bl.a. antalet inlänkar man får från bloggar som registrerats på portalen, vilka som senast länkade till en viss nyhet och handhar även länkarna från Aftonbladet. För att få tillbakalänkar från Aftonbladet måste man vara registrerad på Bloggportalen och dessutom pinga (dvs meddela att man skrivit något) Bloggportalen. Pingadress för automatisk ping till Bloggportalen är unik för varje blogg och kan fås när man pingar sajten manuellt.

Knuff.se är centrum i en hel liten skog av olika sajter som hänger ihop, intressant.se, nyligen.se, bloggar.se, bloggkartan.se osv. Vill man synas på dessa sajter så måste man först och främst pinga nyligen.se:

Automatisk ping
Använder du dig t.ex. av WordPress så kan du automatiskt (via XML-RPC) pinga nyligen.se när du har skrivit något nytt i din blogg.

URL att pinga: http://nyligen.se/ping/

Instruktioner WordPress/Blogsome.com: ”Options” -> ”Writing” -> ”Update Services” -> Fyll i ovanstående URL.

Manuell ping
Använder du dig t.ex. av Blogspot/Blogger, webblogg.se, blogg.se, blogg.aftonbladet.se, Spray-blog, Passagen-blogg eller en enkel hemsida så kan du pinga manuellt.

Du måste använda EXAKT samma adress varenda gång du pingar. Kolla här om du inte minns vilken adress du har använt tidigare. Klicka på varningsskylten bredvid din bloggs namn för att lämna en rapport om du vill ändra på t.ex. URL eller bloggnamn.

För att synas på bloggar.se så måste man, förutom att pinga nyligen.se, etikettera (tagga) sina inlägg med sajtens etiketteringsverktyg:

Bloggar.se bygger på att svenska bloggare sätter beskrivande etiketter (taggar, nyckelord, teman, märkord) på de inlägg de publicerar på sina egna bloggar. Etiketterna kan bland annat sättas mycket enkelt genom att man länkar till speciella webbadresser, men du behöver inte ens skriva någon HTML-kod. Använd en s.k. bookmarklet (läs mer om det en bit ner) eller låt ditt bloggverktyg automatiskt sätta etiketter åt dig.

Bloggar.se hämtar data från bloggsökmotorn knuff.se. För att vara med på bloggar.se måste din blogg alltså ha ett RSS-flöde som indexeras av knuff.se (pinga nyligen.se och följ riktlinjerna) och inte rensar bort HTML-länkar.

Frö att etikettera för bloggar.se trekommednerar jag användande av sajtens bookmarklet. Även för sajten intressant.se behöver man göra saker utöver att pinga nyligen.se, nämligen:

 1. Berätta att ditt inlägg är intressant
  Länka till http://intressant.se/intressant någonstans i ditt inlägg.
 2. Beskriv vad ditt inlägg handlar om
  Använd inläggsetiketter från bloggar.se.
 3. Berätta att ditt nya inlägg finns att hämta
  Pinga bloggportalen nyligen.se som vanligt

Notera att medverkan på intressant.se förutsätter att din blogg är med på knuff.se, att ditt RSS-/Atom-flöde inte enbart innehåller korta länklösa utdrag och att dina inlägg är längre än ett par meningar.

På Bloggkartan gäller att man registerar sin blogg på nån ort (exemplet är för Göteborg):

1. Se till att din blogg indexeras av bloggsökmotorn knuff.se
2. Länka till specialadressen http://bloggkartan.se/registrera/7129/goeteborg i ett vanligt inlägg på din blogg.

Exempel på HTML-koden:

3. Pinga nyligen.se som vanligt för att meddela att du har något nytt skrivet.
Klart! Efter en stund borde din blogg dyka upp här.

Knuff och Bloggportalen är två av de största generella portalerna och för politiska bloggar är det i princip nödvändigt att finnas med där om man vill ha fler läsare än de närmaste polarna och de man eventuellt får genom länkning till tidningar (om man pingar Twingly) och via sökmotorer.

Den tredje större bloggportalen som är värd att nämna är Bloglovin. Den viktigaste funktionen där är att prenumererar på varandras bloggar. När det gäller de stora (högt rankade) politiska bloggarna på knuff.se och Bloggportalen finns dessa ytterst sällan med på Bloglovin. Det kan därför eventuellt löna sig att finnas med där, men det viktiga är att andra får reda på det och att vi som har vänsterbloggar hjälps åt för att popularisera våra bloggar genom att prenumerera på dem. Bloglovin domineras av modebloggar och vardagsbloggar i motsats till knuff.se som domineras av politiska bloggar då det ju är dessa (vi) som gjort länkande till tidningar och varandra till en konstform. Bloggportalen har med allt, modebloggar såväl som politiska bloggar, sport såväl som teknik.

Min blogg finns med på alla de tre stora portalerna och får mycket besökare från knuff.se, intressant.se, bloggar.se och hyfsat många från Bloggportalen och väldigt få från Bloglovin.

Utöver dessa stora generella portaler så finns det ett antal som är specialiserade på att försöka hjälpa fram vänsterbloggar rent generellt. Dels är det portalen som heter Vänsterbloggar. Registrerar man sig där så får man var med i dess nyhetsportal som har ett RSS-flöde som man kan lägga in på sin blogg som ett sätt att hjälpa de andra vänsterbloggar som finns med på sajten.

Konfliktportalen är en annan sajt med liknande målsättning. Lite mer proffessionellt gjord kanske, men ibland med svåra funktionsstörningar så försöker man där också uppmuntra vänsterbloggar att länka till varandra genom att tillhandahålla kod att klistra in i inlägg, statistik, länkar och nyhetsflöde (RSS).

Den tredje sajten där olika vänsterbloggar med varierande politisk inriktning kan registrera sig är Netroots som drivs av socialdemokraterna men är öppen för alla progressiva bloggar och bloggare. Även där finns RSS-flöden, kod och annat som är till för att vänsterbloggar ska hjälpa varandra till att få fler besökare. I motsats till de andra två krävs att man pingar Netroots.

Utöver dessa tre generella vänsterbloggportaler finns också bloggportaler som enbart tar emot bloggar som tillhör ett visst parti. Jag finns med på alla de tre nämnda generella vänsterbloggportalerna och får flest besökare från Vänsterbloggar
följt av Konfliktportalen. Från ingen av dem får jag speciellt många besökare och från Netroots får jag väldigt få.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Min blogg är fortfarande felregistrerad på vänsterbloggar trots upprepade mail om att jag bytt domän står den gamla url:en kvar. Rätt adress för annarkia är annarkia.se (overoende vänster)
  .

 • Jag irriteras väldeliga över det faktum att man om man använder sig av blogger/blogspot, inte kan pinga automatiskt på nästan några bloggportaler. Den enda sajt som det funkar med är Bloggtoppen som dessvärre inte fungera särdeles bra på andra sätt. Jag förstår inte svårigheterna för nyligen.se och bloggportalen att tillhandahålla samma tjänst.
  Resultatet blir att de flesta som inte använder sig av blogsome eller wordpress aldrig blir lästa eftersom deras inlägg aldrig dyker upp synliga på portalerna.

 • Till skribenten ovan: byt från blogger till wordpress. Det är det värt, jag lovar!