Bredfjällsrevirets vargar fotograferade i Jörlanda

Bild: Fredrik Jönsson

Bild: Fredrik Jönsson

Några vargar fotograferade idag strax utanför Jörlanda en bit söder om Stenungsund. Jörlanda ligger i kanten av naturområdet Svartedalen där vargar fotograferats flera gånger de senaste åren. De vargar som nu fotograferats tillhör troligen den flock om cirka 10 vargar som hör hemma i det revir som kallas Bredfjällsreviret efter Bredfjället öster om Ljungskile och i västra delen av Hjärtum. Flocken är den enda större vargflock i Sverige som lever i närheten av en storstad och en av flera vargflockar i tätbefolkade Bohuslän.

De andra finns på Kynnefjäll (Dals Ed södra) och i norra Bohusläns gränstrakter mot Dalsland och Norge (Dals Ed-reviret). Troligen finns också ett vargrevir på Herrestadsfjället norr om Uddevalla. En del vargmotståndare hävdar dock att de vargar som ofta ses i Svartedalen inte tillhör Bredfjällsrevirets flock utan är en egen flock med ett eget revir.

Samtidigt visar vargarnas närvaro i det tätbefolkade Bohuslän att vargar inte måste var ett stort problem och att de mycket väl kan finnas i tätbefolkade områden. Beslutet om ”vargfri zon” i den glesbebyggda norrländska kommunen Nordanstig framstår i det ljuset som något märkligt och verklighetsfrånvänt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Alexandra

  Bor precis på gränsen till Svartedalsreservatet mot Lilla Edet-hållet, och tycker det är skönt att se att vargarna verkar finnas kvar!

  Att bo i vargtrakter påverkar mig bara på så sätt att jag är lite extra noga med att se till att min hund inte får en chans att springa bort. I övrigt känns det bara positivt med vargen i närheten.

  • Anders_S

   Alexandra: Det är ju min hembygd det handlar om. Mormor bodde i Ucklum (Sköldunga) och från jag var åtta år gammal bodde jag i Stenungsund. Jag tycker det är roligt med vargar i skogen där jag tillbringat så mycket tid i mitt liv.

 • Nordanstigs beslut är inte bara verklighetsfrånvänt, det är så idiotiskt så det liknar ingenting och till råga på allt olagligt! Dummerjönsarna i kommunfullmäktige har uppenbarligen inte läst på vilka det är som bestämmer över rovdjurs- och viltvårdsförvaltning.