Fifflet i moderaterna

Medlemsfifflet i moderaterna med köpta medlemmar i Tensta-Rinkeby (och kanske på andra ställen också) har hanterats mycket medvetet internt. En del av medlemmarna har förts till andra moderata föreningar i närheten, som Kista och Spånga. Flertalet av de köpta medlemmarna i Tensta-Rinkeby härstammar från norra Somalia, det oberoende Somaliland som en gång var en brittisk koloni motsats till resten av Somalia och har värvats av en i dessa kretsar inflytelserik man. På något sätt verkar det som om moderaterna utnyttjat gammaldags klanbaserade maktstrukturer för att fiffla.

Det är inte bara den etxrema medlemstillströmningen (en ökning med 370 % om även de som förts till Kista och Spånga räknas) i Tensta-Rinkeby som är underlig utan även andra saker som andelen godkända röster och valdeltagande som vida överstiger det inom andra moderata föreningar i Stockholm:

Enligt uppgift till DN var valdeltagandet i provvalet i Tensta-Rinkeby ännu högre än vad som tidigare varit känt – hela 80 procent. Men efter att en del valsedlar underkänts blev 68,3 procent av rösterna godkända mot under 32 procent i snitt i hela Stockholms stad.

Enligt ett tiotal av varandra oberoende källor inom Moderaterna har ett tiotal personer gynnats när personer i Tensta-Rinkeby ”fått hjälp” att rösta på rätt sätt. Personerna det handlar om är bland andra landstingsrådet Christer G Wennerholm, borgarrådet Ulla Hamilton, riksdagsledamoten Mats G Nilsson, Rolf Könberg, fullmäktigeledamot i Stockholms stad, och hans fru Birgitta Wahlman, chef på Medborgarskolan.

Som Henrik Brors skriver i DN så finns det tjuv och rackarspel i alla partier inför nomineringar och sådant. Men det som pågår inom moderaterna är betydligt mer än så. Det som avslöjats är ett systematiserat fusk som man dessutom försökt dölja. Och vad som händer internt inom moderaterna har betydelse även utanför och för politiken i sin helhet.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements