Ny plan för Linnéstaden

Detta inlägg är har publicerats tidigare  på Yimby Göteborg. Där finns också en intressant diskussion kring förslaget om Linnéområdet.

Arkitekten Albert Svensson driver sedan 2003 sitt eget kontor, som är specialiserat på om- och tillbyggnader i traditionell stil. Han skriver också om arkitektur och stadsplanering, bl.a. på sin blogg Stadsfrämjandet där inlägget ursprungligen publicerades.

Linnéstaden byggs om till en riktig stad

En storstad bör byggas som en federation av småstäder. Här är ett förslag till att bygga färdigt göteborgska Linnéstaden till en sådan sammanslutning av småstäder.

Stigberget, Masthugget, Olivedal, Annedal och Haga förtätas och kompletteras till färdiga, hela städer. Förtätning av mer av samma är inte något att sträva efter. Istället bör det som byggs komplettera det existerande. Består stadsdelen/staden av flerfamiljshus bör det byggas enfamiljshus. Består den av bostäder bör det byggas hus för verksamheter. Finns det mest hyresrätter bör det byggas bostadsrätter etc.

Gatunätet:

Det är lätt att se hur det å ena sidan finns enorma kvarter utan gatunät och å andra sidan enorma ytor utan kvarter. Det här bör utjämnas. Bebygg de stora asfaltytorna med kvarter och bygg gator i de stadsdelsstora kvarteren.

Gatunätet idag och i framtiden

Kvarteren:

Haga och Olivedal har i stort sett en bra struktur som endast behöver mindre kompletteringar. Tre stadsdelar i Linnéstaden är däremot amputerade. I Annedal och Stigberget består bebyggelsen helt eller delvis av suburban bostadsbebyggelse i jättekvarter. Dessa bör delas upp i många fler små kvarter.

Annedal bör också byggas ut söderut och det monofunktionella konsnärsgetto som kallas konstepedemin bör urbaniseras så att det kan tillföra stadsdelen liv istället för att, som nu, suga liv. Masthugget å andra sidan är en halv stadsdel där ena halvan består av en gigantisk trafikapparat. Denna bör delas upp i en mer rationell gatustruktur och bebyggas med kvarter.

Kvartersstruktur idag och i framtiden

En färdigbyggd stad bestående av en federation av självständiga, bärkraftiga, småstäder.

Huvudaxeln:

Linnégatan är utan tvekan Linnéstadens huvudgata. Den går från Slottsskogen till älven via Järntorget. Vid Victoriaskolan, i mitten av stadsdelen, bör stadsfederationens stadshus placeras och ett monumentalt, representativt torg anläggas. Linnéplatsen bör kringbyggas.

Järntorget bör utgöra gränsen mot en av Göteborgs småstäder/stadsdelar. Icke desto mindre bör Linnéstadens huvudaxel gå vidare från Järntorget ner till älven. Bygg tätt och gör Järntorget till en kringbyggd plats och förtäta bakom Folkets hus så att bebyggelsen går ända ner till älven och båtarna till Hisingen.

Intressant?
I media: GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Albert Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “Ny plan för Linnéstaden”

  1. Bra förslag tycker jag (som Hagabo). Även idéerna angående Järntorget är bra, fast för mig känns det som Folkets hus och till viss del även Handelshuset är byggda i helt fel skala. Det blir svårt att få till en stil som matchar resten av miljön där utan att göra genomgripande ombyggnader av dessa hus.

Kommentarer är stängda.