Fler moderater hoppar av

Fusket med medlemmar och i valet för att utse riksdagskandidater har nu lett till att flera moderater som varit inblandade i röstköpen hoppat av. Totalt har nu 7 stycken lämnat olika nomineringar och poster. De sista att göra det är riksdagsmannen Mats G. Nilsson som hoppar av kandidaturen till riksdagen, Birgitta Wahlman och Fozi Siid som petas från kommunvalslistan i Stockholm plus Annika Lindfors. Tidigare har bl.a. stockholmspolitikerna Rolf Könberg och Petter Lindfors lämnat sina uppdrag. Mats G. Nilsson menar att det handlar om en maktkamp i partiet där mer liberala krafter slängs ut med förevändningen att de varit inblandade i fusk och brutit mot regler.

Per Schlingman menar dock att pratet om maktkamp är felaktigt och att det enbart handlar om att visa att alla måste följa de regler som satts upp. Sett ur min synpunkt bryr jag mig förstås inte om interna strider inom moderaterna som sådana eller varför de inträffar. Jag kan bara konstatera att det inom moderaterna tycks ha förekommit köp av röster genom att betala folk att bli medlemmar mot att de röstar på ett visst sätt i valet för att nominera kandidater.

Min uppfattning är också att politiker som agerar på detta vis mycket väl kan tänkas agera oärligt och korrupt även i andra sammanhang och att det inträffade därför är allvarligt. Dessutom misstänker jag att det avslöjar en del om moderaternas inre, inte helt demokratiska funktionssätt. Och då undrar man ju hur utbredda såna här odemokratiska attityder och uppfattningar är inom partiet samt vilka effekter det har på partimedlemmarnas syn påd emokati rent genrellt och i allmänhet.

Att somalier har seplat en stor roll i hela fuskaffären må upplevas av andra somalier som att man blir utpekade. Men det är ju ett faktum att moderaterna tycks ha utnyttjat en grupp människor med begränsad erfarenhet av att leva i en demokrati och med traditioner av klansolidaritet och tillhörighet. Sanningen må vara obehaglig både för inblandade och icke-inblandade människor med somalisk bakgrund, men kränkande är det  ju knappast då det ju faktiskt är sant att många enskilda somalier spelat en negativ roll i denna affär. Att det sen är några få personer, aktiva moderater, som utnyttjat många andra är ju helt sant och det avslöjar förstås vilken typ av människor som kan attraheras av moderaterna som parti.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge, Alliansfritt, Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Eddie

  I sak håller jag med dig även om jag inte är vänsterpartist. Men ditt påstående ”..tycks ha förekommit köp av röster genom att betala folk att bli medlemmar..” skulle jag vilja ha bekräftat. Vad jag har läst så har endast medlemsavgiften betalats för den ”nya medlemmen”. Inga pengar har betalats ut för att de skall bli medlemmar.
  Detta är alltså inte det som du skriver, utan du tar ut svängarna lite extra.
  Jag tycker ”Byt regering men håll dig till sanningen”

  • Anders_S

   Eddie: Att betala medlemsavgiften för medlemmar innebär ju att man köper medlemmar för den summa som medlemsavgiften utgör. Sen är jag inte heller vänsterpartist.

 • Pingback: (M)aktkamp. | annarkia()

 • Eddie

  Vi skall nog skilja på att ” ..betala folk att bli medlemmar..” och att ”Att betala medlemsavgiften för medlemmar”.
  I det första fallet så betyder det att pengar överlåtes för att de skall bli medlemmar, i det andra fallet betyder det att endast medlemsavgiften betalas.
  Det är FEL i bägge fallen. Om däremot personen ifråga hade gått ut och talat väl för att ”rösta på medlem XX för det är en bra person så hade det inte varit något fel.

  Som skat var Byt regering och avskaffa kungahuset.

  • Anders_S

   Eddie: Det är i praktiken samma sak. Man skänker folk 100 kronor för att de ska bli medlemmar och rösta på ett visst vis. Det är vad som har hänt. Att försöka skilja de två typerna av betalning av medlemsavgift från varandra är bara hårklyverier utan vettigt innehåll eller syfte. Om man räcker över pengar till B som sen betalar till C blir ju faktiskt detsamma som att man betalar direkt till C.