Ingen snö på 25 år och Sverige har glömt bort hur man gör

Ingen ordentlig snö på 23 år är mera korrekt och Sverige har defintivit glömt bort hur man hanterar stora mängder snö. Exempelvis är det lämpligt att skotta på platta tak så man slipper inrasade byggnader. Det finns en aneldninga till att traditionen i Sverige är ganska brant lutande tak. Det beror på nederbörden i form av snö och regn. Och med lutande tak är snö och regn ett mindre problem för byggnaderna.

Det kan också vara så att man numera bygger med lägre säkerhetmarginaler än tidigare. Moderna datorprogram gör beräkningarna snabbare och effketivare och då har man trott att det går bra att göra säkerhetsmarginalerna snävare. Man är ju ändå på den säkra sidan, för så mycket snö som det kommit i år kommer det ju aldrig, eller hur?

Men det är inte bara byggnadskonsten som verkar ha förflackats utan också kunskapen om skottning som jag skrev ovan. Det gäller även plogning av gator och skottning av trottoarer. På två dagar har nu ingen plogat den gata jag bor på och det är efter 3 dm snö i natt inte möjligt för en normal tvåhjulsdriven bil att komma in på gatan. Om nu ens föraren klarar av att köra i snö och på halt underlag. Det har synts på gatan de senaste veckorna att många unga och vid snö ovana förare har problem med detta.

Själv har jag just varit ute och skottat och kan konstatera att jag nu har omkring en meter höga väggar på min trädgårdsgång in till huset samt att min och en av grannarnas trottoarer är de enda i grannskapet som det är möjligt att gå på utan att pulsa i en halvmeter snö.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: GP, SVD1, 2, 3, VF, Barometern, KB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements