Samarbete, solidaritet och laganda ger medaljer

Jag är inte så värst intresserad av idrott, men ibland brukar jag titta på längdskidåkning. Och gårdagens skiathlon-tävling är nog ett av de mest spännande skidlopp jag sett. Och det hela slutade med två medaljer för det skidlandslag som satte färg på och gjorde hela skidtävlingen. Nämligen Sveriges landslag. Ett samarbetande landslag där folk försökte hjälpa varandra så mycket som möjligt. I lagandans och samarbetets namn bromsade Marcus Hellner och Anders Södergren fältet för att öka Johan Olssons ledning. Suveränt.

Sett i förhållande till befolkningsstorleken så är förmodligen de nordiska länderna världens framgångsrikaste idrottsnationer och det märks förstås mer i de grenar där färre länder kan delta, som exempelvis längdskidåkning och ishockey. En anledning till detta är förstås att de nordiska lädneran är rika och jämlika. Jämlikheten innebär större möjligheter för människor att komma fram och att få utnyttja sina talanger. Dessutom har de nordiska samhällena länge uppmuntrat samarbete, solidaritet, laganda etc. Saker som gör det lättare att hjälpa varandra och sporra varandra för att prestera bättre. Och saker som underlättas och stärks av jämlikhet samtidigt som de också bygger ett mer rättvist och jämlikt samhälle.

De två svenska medaljerna i skidloppet, genom Johan Olsson och Marcus Hellner är ett bevis lagandans, solidaritetens, snällhetens, samarbetets och jämlikhetens betydelse.

Intressant?
Bloggat: Peter Andersson,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Fabian

  Du gl??mte en ting i ”gulloppskriften!” din, og det er å ??delegge andre l??peres utstyr. Hellner vet at han vil tape for Northug i en spurt, men hav vet også at han er den beste spurteren bak Northug. Hva gj??r en da? Jo da tråkker man ganske enkelt i stykker staven til den verste konkurrenten, slik athan nesten er garantert å ta gullet. Hellner orket ikke å tape for Northug nok en gang.
  Tilfeldig at det akkurat var Hellner som ??dela staven til Petter? Nei.
  Grattis med OLs mest usympatiske gull.

  • Anders_S

   Fabian: Olyckor händer i den här typen av skidlopp och en av svenskarna (Richardsson) fick också sin stav knäckt.

 • Pingback: Bruten stav, brutet psyke « Tibergs Blogg()

 • Torgeir

  Gratulerer til Sverige og Marcus og Johan. Bra taktikk og et perfekt gjennomf??rt l??p. Tror ikke noe på at Marcus tråkket av staven med vilje. Dette var et uhell. Petter b??r få en god leksjon i folkeskikk !!!

 • Pingback: Delad glädje är dubbel glädje! « Ett hjärta RÖTT()

 • guby

  Som norsk nåv?¶rende boende i sverige,og en gang i tiden kretsmester og to deltagelser i junior-nm, så er det pinlig å beh??ve se en slik oppf??rsel av en ol-deltaker som norges skiforbund bekoster ett ol på.
  Ser på norsk tv så jeg vet om alle hans uttalelser som ”kor e d?¶m h?¶n”, ”de e så l?¶tt” og ”barneskireinn”.
  Med hans opptreden så er han virkelig i barnehagen.
  Forresten till ”Svensson” Håkan Södergren det er lenge siden han sluttet å spille hockey.

 • audi62

  Er litt tiger woods i mannen. Det går litt i hodet på mannen.

 • Ja, Håkan Södergren i all ära, men ANDERS Södergren ska det vara. Ännu en Anders_s (pust).

 • peje

  Igår kväll satt jag som klistrad framför TV’n och får väl erkänna att jag inte fullt ut hämtat mig än. Så kul det var!!!

  ”Sett i förhållande till befolkningsstorleken så är förmodligen de nordiska länderna världens framgångsrikaste idrottsnationer och det märks förstås mer i de grenar där färre länder kan delta, som exempelvis längdskidåkning och ishockey.”

  Så långt är jag med men hur detta gäller utanför vintersporterna är jag något osäker på. Vi har under senare år haft framgångar inom friidrott men före detta rådde fulkomlig ”ökentorka” på detta område. Tennis och handboll är också områden där vi traditionellt visat framfötterna men när det kommer till de verkligt stora sporterna som t.ex. fotboll ja då har vi väl, om vi ska vara riktigt ärliga, aldrig tillhört de främsta.

  Vad som skapar framgång inom sport och idrott är nog något ganska komplext. Det finns förståss vissa grundförutsättningar som vinter och snö när det gäller t.ex. skidsport. Förmågan att hitta och ta hand om talanger är givetvis också en del av detta (…att verkligen ta hand om och utveckla talanger är ett ämne för sig som kan fylla en hel blogg).

  Tillgång till idrottsanläggningar är en annan självklar del i detta. Tittar vi t.ex. på fotboll, som faktiskt kan utövas under mycket enkla omständigheter, finner vi att det finns framgångsrika utvecklingsländer i t.ex. Afrika, som står sig mycket väl i konkurrensen. Detta för mig in på ..”Dessutom har de nordiska samhällena länge uppmuntrat samarbete, solidaritet, laganda etc.” där jag inte ser att detta skulle vara någon särskilt utmärkande egenskap för de nordiska länderna. Även om det inte är ”statsunderstött” tror jag just egenskapen, människor emellan, att sporra varandra och samarbeta, är en mycket viktig del i förklaringen att stora fotbollspelare och fotbollslag kommer fram t.ex. i Afrika, trots förhållanden som inte är de bästa.

  • Anders_S

   Peje: Jo det är speciellt för de nordiska länderna att man uppmuntrar det jag räknar upp. Speciellt om vi håller oss till de rika länderna. De nordiska länderna är i en klass för sig när det gäller jämlikhet som i sig skapar de saker jag räknar upp. Läs gärna WIlkinson och Pickett, Jämlikhetsanden.

   Sen vill jag påpeka att de i idrottssammanhang framgångsrika afrikanska länderna har mycket större befolkning än de nordiska (Nigeria, Etiopien, Kenya osv)

 • Pingback: Söndagskrönika 21/2 – Fattigdomens konsekvenser « Röda Berget()

 • peje

  Anders_S: Min poäng är väl egentligen att det finns en mängd förklaringar till framgångsrika idrottsnationer. Jag säger inte att de fakorer du nämner inte spelar in men jag är övertygad om att det finns fler orsaker.

  När det sedan gäller Afrika och fotboll, som jag känner speciellt för, finns här bland de framgångsrika nationerna länder som Kamerun och Elfenbenskusten vilka inte tillhör det befolkningsmässigt största nationerna. En koll i Wikipeda ger att båda ligger på 17 miljoner vardera vilket är mindre jämfört med Norden som helhet.

  Det finns något här hos de afrikanska fotbollsspelarna som jag respekterar och beundrar mycket.

 • Erik F

  Eftersom Liechtenstein är den mest framgångsrika nationen sett till befolkningens storlek så är det väl snarare låga skatter och konservativt styre som måste vara modellen. Dessutom ligger både Österrike och Schweiz före Sverige i maratontabellen (återigen medaljer per miljoner invånare). I de allra senaste sommar-OS ligger Bahamas, Jamaica och Bahrain i topp. Hur applicerar man din modell där?

  • Anders_S

   Erik F: Nu är ju inte Lichtenstein det på något sätt. Plus att man för småstater kan få konstiga statistiska effekter. Du har helt enkelt fel. Östterike och Schweiz är också relativt jämlika länder. Bahamas och Bahrein är knappast intressanta att jämföra med (småstater återigen). Knappast Jamaica heller. Deras idrottsmän, liksom Bahamas, bor och är huvudsakligen verksamma i USA. Vidare gör du lite för snäva jämförelser. Jag gör en jämförelse kring idrott som helhet, inte OS-specifikt.

 • ”Håkan Södergren”??? – Anders Södergren skall det nog vara, Har du inte koll på dina medAndersar?

  Du får läsa på om du vill vara en sportfåne 🙂
  mvh/Peter

  • Anders_S

   Peter: Rent felskrivning , min vän. I den yrvakenhet som rådde i morse.

 • Lars

  Om man kollar pa tex senaste sommar OS sa ar Australien mycket mer framgangsrikt an Sverige (5 mot 46 medaljer) medans befolkningen ar ungefar tre ganger sa stor. Sa att ”Sett i förhållande till befolkningsstorleken så är förmodligen de nordiska länderna världens framgångsrikaste idrottsnationer ” stammer nog inte men Skandinavien ligger nog ratt hogt upp.

  • Anders_S

   Lars: Det stämmer nog ganska bra eller t.o.m väldigt bra om man breddar begreppet idrott till mer än att gälla bara OS och ser det över en längre period än bara ett spel. Du liksom Erik F har för snäv synvinkel och för begränsad utsikt.

 • peje

  Intressant diskussion.

  Jag tillåter mig här att vara lite ”snäv” och betrakta OS, detta eftersom OS när det gäller elitidrott är det som har allra högst anseende och det är också här de största satsningarna görs.

  Väl medveten om att det är begränsande att titta på enbart de senaste spelen gör jag ändå detta för att få någon form av fingervisning. Tittar man på ”fem-i-topp” när det gäller antal medaljer per invånare blir resultatet:

  Peking
  1) Bahamas 6.7
  2) Jamaica 3.7
  3) Island 3.3
  4) Slovenien 2.5
  5) Litauen 2.5

  Om vi sorterar bort ”småstaterna” Bahamas och Island får vi med Nya Zeeland och Kuba på listan.

  11) Norge (2.0), 15) Danmark (1.4) 25) Finland och 35) Sverige (0.6). Noteras kan att länder som Frankrike, Storbrittanien och Nederländerna ligger före Sverige.

  Turin 2006
  1) Norge 3.8
  2) Estland 3.0
  3) Österrike 2.9
  4) Finland 1.8
  5) Schweiz 1.7

  Vi själva får här nöja oss med en sjätteplats (1.6).

  Med min motvilja för tvärsäkerhet vågar jag inte dra några generella slutsatser men jag vill nog ändå mena att det finns flera orsaker till att det ser ut som det gör. För vintersport, som endast kan utövas i relativt få länder vill jag nog hävda att den praktiska möjligheten till utövande är en viktig faktor.

  Vidare: ”Knappast Jamaica heller. Deras idrottsmän, liksom Bahamas, bor och är huvudsakligen verksamma i USA.”.

  Detta argument tycker jag inte håller. Det är inte bara idrottsmän från Jamaica och Bahamas som bor och är verksamma i USA. Vi har haft flera svenskar som utnyttjat de goda möjligheter för idrott som finns på en del amerikanska universitet. Detta gäller även idrottsmän från ett stort antal nationer.

  I vissa länder tycks det finnas speciella förutsättningar för vissa idrotter. Jamaica och löpning är ett exempel. I mitt tidigare inlägg nämnde jag fotboll och en del afrikanska länder.

  • Anders_S

   Peje: Om man sorterar bort småländer så blir det som jag hävdar, Jämlikhet lönar sig även på idrottens område. Smålädner är statistiskt ointressanta. I detta smmanhnag är det samtliga lädner utom Litauen på den första listan och Estland påd en andra. En enstaka lyckträff ger för stort utslag med för liten befolkning. Över tid försvinner dessutom alla de länder som finns på lista ett. och som sagt, jag skrev inte specifikt om OS.

 • peje

  Skall vara medaljer per miljon invånare i inlägget ovan.

  • Anders_S

   Peje: Många elitidrottsmän som tävlar för jamaica och Bahamas är dessutom födda och uppvuxna i USA.