Avregleringen av apoteken – sämre tillgång på medicin

Efter avregleringen och privatiseringen av apoteken har tillgängligheten för läkemedel, möjligheten att få tag på läkemedel, minskat. Bland annat går det inte att få information om närmsaste ställe där man kan köpa den medicin man behöver och alla apotek har inte alla mediciner. Genom att apoteken nu konkurrerar med varandra kan man inte se i vilket apotek en viss medicin finns om den inte finns på det försäljningsställe som man brukar gå till:

Pensionärernas Riksorganisation PRO har länge varit kritiska till avregleringen av apoteksmonopolet och menar att tillgängligheten som många gånger lyfts som en av fördelarna med avregleringen framför allt gynnar den yngre befolkningen.

– För äldre är det avstånd som spelar roll, inte ökade öppettider. Det här gör det krångligare och svårare för många äldre att få tag på det de behöver, säger Sten Broström, ombudsman med inriktning på hälso- och sjukvårdsfrågor till SvD.se.

Även patientföreningen Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH ifrågasätter tillgängligheten efter avregleringen.

– Många av våra medlemmar har väldigt många olika sorters mediciner och det blir problematiskt om man inte kan få hjälp att hitta närmaste utlämningsställe utan måste ringa runt, säger Jan-Olof Forsén, förbundsordförande till SvD.se.

Avregleringen har alltså lett till att vissa patientgrupper fått mycket svårare att få tag på de mediciner de behöver. Ofta patientgrupper som även i andra sammanhang kan ha problem så återigen har regeringens privatiseringsfundamentalism fått negativa konsekvenser för många människor med begränsade resurser.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements