Generalstrejk i Grekland

I Grekland är det idag generalstrejk mot den nyliberala politiken och de inskränkningar och åtstramningar som EU vill tvinga den grekiska befolkningen och arbetarklassen till.  Den grekiska socialisten Panagiotis Sifogeorgakis säger så här om den grekiska situationen till den danska tidningen Socialistisk Information:

Eliten försöker dels rädda sig själva, och dels hämnas på befolkningen, som gång på gång satt käppar i hjulet för nyliberala reformer, säger Panagiotis Sifogiorgakis från den revolutionära socialistiska organisationen OKDE.

Onsdagen den 24:e februari deltog tre miljoner människor i en generalstrejk som reaktion på regeringens annonserade treåriga ”hästkur” för att få landets ekonomi stabiliserad. Nyhetsbyrån Ritzau meddelade att 55 procent av befolkningen, trots strejken, anser att hästkuren är nödvändig. Men det är inte hela bilden, menar Panagiotis Sifogiorgakis:

–    Om du frågar folk om de anser att det är nödvändigt att använda sig av drastiska metoder för att hantera krisen, så säger de naturligtvis ”ja”. Men om du frågar dem om de anser att majoriteten av befolkningen ska lida för att rädda de rika, så är svaret nej. Och det är precis detta treårsplanen, som den socialdemokratiska PASOK-regeringen lagt fram, handlar om.

Socialistisk Information träffade Sifogiorgakis i Oostende i Belgien, där han deltog som representant på Fjärde Internationalens världskongress.

De borgerliga medierna i Europa har de senaste månaderna varit fyllda med ”analyser” av den grekiska krisen, som förklarar den med ”låg produktivitet” och ”lättja” bland det grekiska folket. Detta håller föga förvånande Sifogiorgakis inte med om.

–   För det första avspeglar krisen strukturella svagheter i den grekiska kapitalismen. Grekland är, som det brukar sägas, den svaga länken i eurozonen. Vår ekonomi har de senaste årtiondena framförallt varit baserad på byggande, service, och kommersiell handelsflotta. Vi har i stort sett ingen produktiv industri längre, säger han och fortsätter:

–   Dessutom har vi ett underskott i handelsbalansen, som hänger ihop med integreringen i EU och den globala marknaden. De senaste åren har vår konkurrenskraft sjunkit, och i kombination med ökade offentliga skulder har detta gjort den grekiska ekonomin extremt sårbar.

Strejken i Grekland slår mot flygplatser, skolor, sjukhus, busstrafik, banker och mycket annat. Till tsor del kommer det grekiska samhället att förlamas av aktionerna från den grekiska arbetarklassen och den grekiska befolkningen.

Intressant?
Bloggat: Röda Lund, Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Daniel

  Är det nyliberalt att ha en balanserad budget? grekerna har helt enkelt inte råd med de mycket generösa förmåner offentligt anställda har (bonus vid både påsk och jul + pensionering vid 61 ‚Äì jfr villkoren för svenskar i offentlig sektor).

  Ett av huvudproblemen tycks annars vara att grekiska höginkomsttagare i mycket hög grad är skattesmitare, det är mot dem det bör demonstreras, inte mot ett EU som kommer till undsättning med miljarder euro.

  • Anders_S

   Är det nån som påstått att det är nyliberalt med en balanserad budet? Tror inte det. Kanske du borde läsa lite bättre vad Sifogeorgakis säger. OCh ja, man demonstrerar också mot den grekiska överklassen. Mot överhet, kapitalism och nyliberalism helt enkelt.

 • Daniel: Pengarna från EU har gått rätt ner i de privata bankernas fickor.

 • Strutsman

  Det är inte en demonstration mot nyliberal politik. Det är en demonstration mot verkligheten.

  Möjligen kommer demonstranterna att lyckas sänka Grekland totalt så att landet måste träda ur EU och EMU. Det vore ju inte dumt; då kan det äntligen bli billigare att turista i Grekland igen.

  Alternativet är naturligtvis att anpassa sig och sin plånbok efter verkligheten och sluta skylla sina egna problem på någon annan, eller något så bisarrt som att skylla problemen på sin valuta. Snacka om att skjuta budbäraren…