Till försvar för Ilmar Reepalu

Hetsen mot Ilmar Reepalu är sett i förhållande till det han sagt faktiskt obegriplig. Han har bl.a. hävdat att han varken accepterar sionism eller antisemitism. Det är verkligen inget uppseeendeväckande uttalande. Sionismen är en rasistisk politisk åskådning precis som antisemitismen.

Sionism är Israels dominerande politiska doktrin och de flesta israeliska partier stöder denna. Något som gör Israel till en rasistisk stat.  En annan sanning är att Israels politik innebär att antisemitism underblåses. Detta därför alla människor inte skiljer på staten Israel och judarna i världen. Något som naturligtvis är felaktigt och som i sig inte är Israels fel utan ställningstaganden baserade på fördomar och bristande kunskaper, men ändock är det sant. Det är sant att den som stöder Israels politik kan medverka till en ökande antisemitism, dett oavsett om det handlar om en jude eller en icke-jude. Ett problem är att många judar inte ens själva skiljer på det två utan får för sig att man är antisemit när man kritiserar Israel. Det innebär att enskilda judar själva medverkar till den förvirring som sen utnyttjas av antisemiter.

Rasism och fördomar påverkas av verkligheten. Att som Henrik Bachner gör, påstå att detta är fel är bara löjligt. Rasism uppstår inte av sig själv i huvudet utan det uppstår på grund av att samhälleliga och politiska förutsättningar för en viss sorts rasism finns. Idag är islamofobi vanligt, men inte så vanligt som en del gör gällande, för ett sekel sen var antisemitism vanligt, vilket det inte är idag.

Förföljelserna av Ilmar Reepalu handlar nog i grunden om nåt annat än att  han sagt något antisemitiskt. Det handlar om att Skånskan vill smutskasta honom för att föröska öka den borgerliga alliansens chanser att vinna valet i Malmö. Det handlar om att sådana fjäderlätta politiker som Federley inte kan få stöd om man inte smutskastar andra.

Att Ilmar Reepalu är en stark Israelkritiker och en palestinavän ligger säkerligen bakom kritiken från Malmö judiska församling vars talesmän gjort sig kända för att förväxla Israel med sig själva, att förväxla kritik mot Israel med kritik av judendomen, att förväxla kritik av sionism med kritik av judendom. Företrädarna för den judiska församlingen i Malmö gör samma fel om och om igen. Det är självklart att församlingen då påverkar människors uppfattningar om både judendom, Israel, sionism och antisemitism. Man verkar inte i ett vacuum.

Det är inte Ilmar Reepalu om har fel eller har gjort fel utan hans kritiker som helt klart övertolkar och överdriver hans uttalanden. Det är helt klart så att allt man gör, även det judar i Malmö gör, eller det som Israel gör påverkar hur människor tänker och tycker när det gäller antisemitism. Det är inte fel att säga det. Som jag ser det har Ilmar Reepalu inte på något sätt gjort fel eller sagt nåt felaktigt. Enligt JK så handlar det inte heller om nåt brott. Men samtidigt ska man ha klart för sig att den grupp som utsätts för antisemitism, dvs judarna, aldrig kan anses vara skyldiga till denna, oavsett vad de säger och gör. Offren är inte ansvariga för vad bödeln gör. Inte heller är judarna ansvariga för Israel politik. Judendom är inte detsamma som Israel.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Röda Berget,
Borgarmedia: KVP1, 2, AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Torberg

  Anders: Jag håller med dej. Vi från multikulti-bakgrund behöver etniska svenskars fulla hjälp med att hålla ögonen på rasism i vilken form den än yttrar sej. Islamofobin stärker samma krafter som hotar judar, romer, arbetarrörelse osv.

  Israel är troligen den viktigaste faktorn bakom den vid flera tillfällen dokumenterade högre antisemitismen i vissa muslimska miljöer i Sverige. Israel är, som du säger, en rasistisk kolonial katastrof, både vid östra Medelhavskusten och överallt där det finns judar eller palestina-arabiska flyktingar. Detta vet många judar, t ex i Sverige, och kanske bl a därför är anti-sioinism rätt vanligt bland t ex svenskar med judiska rötter. Faktiskt. Samtidigt tror jag att en alltför stor del svenskar med judiska rötter fortfarande känner en viss lojalitet med Israel, även om den är kritisk. Så har det inte alltid varit. Fram till katastrofen under Hitler var den stora judiska befolkningen i Östeuropa troligen världen ”rödaste” etniska minoritet och till största delen antisionistisk (Bundanhängare bl a). Även i Sverige var under samma tid sympatierna för sionismen ganska små. Sakernas tillstånd ändrades med Hitler.

  All rasism är ett problem och ett hot, inte bara mot dem den direkt riktas. Den fungerar ju också som språngbräda för extremhöger och splittrar arbetare. Antisemitism är dock ett specialfall som kräver extra kunskaper hos antirasister. Den inkluderar oftast konspirationsteorier (Sion Vises protokoll t ex) och ide’er om mäktiga nätverk som ger extra sprängkraft och skiljer den från annan rasism som vanligen sparkar ”neråt”. Den var och är en viktig komponent i nästan all ”antimodern” reaktion och folklig kontrarevolution i Europa, då och nu, och vänds ena stunden mot storkapital och nästa mot arbetarrörelse. ( Ide’n om ”Judebolsjevismen”). Ofta med en religiös kraft. Så ser aldrig rasism riktad mot romer, svarta eller ”muslimer” ut, som alltid utpekas som underlägsna. Antisemitism är på ett sätt en annan femma, en joker i leken, som kräver delvis andra kunskaper än annan rasism för att bekämpa.

 • Inte Henning Bachner utan Henrik Bachner. En man som enligt Jan Gullou skulle kunna hitta antisemitism hos pingviner.

  Ett problem här är att de judiska församlingarna i Sverige gemensamt skänker pengar till det Svensk Israel-information. Detta fakta har i sann Sovjet-anda redigerats bort från deras hemsida, men ligger kvar cachat:

  http://74.125.153.132/search?q=cache:Ry3CZv7pVw0J:www.si-info.org/%3Fs%3Dabout+%22Svensk+Israel-Information+st%C3%B6ds%22&cd=1&hl=sv&ct=clnk&client=firefox-a

  På ett sådant oförlåtligt sätt bidrar de själva för att blanda ihop gränsen för judendom som religion och för sionism som rasstats-förespråkande. Då är det inte längre fel att demonstrera utanför en Synagoga då den aktivt bidrar till stöd för en apartheidstat. Precis som de i Stockholm hade särskild samling inför Israels 60-års jubileum.

  Synd och skamligt. Antisemitism är för övrigt på intet sätt något specialfall som kräver särskilda kunskaper hos antirasister. Det är en rasism bland andra där det är tämligen lätt att se vilka åsikter som baserar sig på fördomar och vilka på fakta. Konspirationsteorierna återfinns mot muslimer i tankarna om ”eurabien”.

 • Torberg

  Näru Hampus. Nu är du ute och cyklar. Antisemitism laddas på ett annat sätt än annan rasism med hat mot både arbetarrörelse och kapitalism, ofta båda samtidigt. Hos antisemiter kopplas ofta vänster och storkapital ihop med judar. Återigen: studera tanken om ”Judebolsjevismen”. Det är därför nassar var och är så bisarrt upptagna av antisemitism. Den genomsyrar hela nazismens världsbild på ett sätt som inget annat hat. En helt dominerande grundbult som lever vidare hos Hitlers efterföljare idag. Och av en annan karaktär än annan rasism. Ser du inte detta känner du inte nazismen.

 • Pingback: Inte hets mot folkgrupp « Allahu Akbar()

 • Med andra ord är det judiska församlingen i Malmö som mer än någon annan uppmuntrar antisemitism genom att hylla en rasistisk krigsförbrytarregim och sen fräckt påstå att de gör detta i egenskap av judar. Vilket naturligtvis förvirrar en del folk som gör misstaget att tro på dem.

  Tyvärr är det bara judar, helst församlingsmedlemmar i Malmö, som kan slå hål på fördomarna genom att bryta ledet och stå för något annat. De har för all del ingen skyldighet att göra detta, men det vore jävligt bra om de gjorde det.

 • Kenneth Degerfält

  ”Med andra ord är det judiska församlingen i Malmö som mer än någon annan uppmuntrar antisemitism”

  ”Israel är troligen den viktigaste faktorn bakom den vid flera tillfällen dokumenterade högre antisemitismen i vissa muslimska miljöer”

  ”Det innebär att enskilda judar själva medverkar till den förvirring som sen utnyttjas av antisemiter.”

  ”Tyvärr är det bara judar … som kan slå hål på fördomarna

  Anser ni att det finns det någon, som inte är jude, som är skyldig till antisemitismen som får judar att flytta ifrån just Malmö?

  Anders:
  ”Han har bl.a. hävdat att han varken accepterar sionism eller antisemitism. Det är verkligen inget uppseeendeväckande uttalande”
  Menar du verkligen det? Du tycker inte det är uppseendeväckande svar på en fråga om antisemitismen i staden han styr?

  • Anders_S

   Kenneth: Nej det är inget konstigt eller uppseendeväckande med det uttalandet.

   Sen vill jag återigen klargöra att Judiska församlingen i Malmö enligt min upfftaning inte uppmuntrar till rasism/antisemitism. Det är ett felaktigt påstående, om än inte antisemitiskt. Återigen, oavsett vad ett offer (judarna i detta fall när det handlar om antisemitism) sagt eller gjort så är offren inte ansvariga för att de drabbas av förföljelser och fördomar.

   Enskilda judar kan dock medverkja till förvirring. Självklart, precis som andra människor kan medverka till förvirring. Och naturligtvis kan även vi andra bidra till att slå hål på fördomar, fördomar som de ledande i judiska församlingen kan ha såväl som fördomar vi själva eller andra kan ha. Israels politik är en faktor bakom ökande antisemitism, det är helt klart, men jag är inte av uppfattningen att det är den viktigaste faktorn bakom antisemitism ens i viss muslimska miljöer utan det är helt andra saker som är det, vilket bl.a. Torberg berört.

 • Näru Torberg, nu är du själv ute och cyklar. Studera vad sjutton du vill. Det finns inget särskilt unikt i rasismen mot judar. Det är exakt samma kritik som drabbar i kineser, både för deras roll gällande kommunismen och som ekonomisk elit i Asien. Att det funnits judar på ledande position både inom kommunism och finans är inget unikt och därmed inte den rasism som andra judar kollektivanslutits till. Även kineser har varit i exakt samma situation. Osv.

  Och som en parallel till plötsliga utbrott om nazismen kan vi alltid ta Nanjing-massakern. Som sagt så finns det inget inom antisemitismen som vi inte sett riktas mot andra folkgrupper. Det finns inget särskilt unikt i rasismen mot judar som inte andra drabbats av. Det vi känner igen i kollektivisering och mytbildande mot judar kan vi också se mot alla andra grupper som varit överrepresenterade i olika grupperingar i olika samhällen. Ibland också när de inte varit överrepresenterade.

 • Tycker heller inte att det är något underligt. Såväl sionismen som antisemitismen är precis lika illa, och det är snarast ett friskhetstecken att en såpass högt uppsatt politiker som Ilmar Reepalu vågar trycka på det. Om fler gjorde det och inte var så förbannat rädda för Federley, Malm, Hökmark och deras krigshetsande pack till anhängare skulle nog situationen se annorlunda ut.

  Sanningen är var dessa mörkermän fruktar mest, och man vet alltid när sanningen har blivit sagd, för det är då de reagerar med sina förtryckarmetoder som hotbrev och hotsamtal. Vilka är det som är antidemokraterna här?

 • Torberg

  Jaharu Hampus.

  ”Inget särskilt unikt i rasismen mot judar” ? Det är till att inte känna till nazismens världsbild. Nassar tycker att det är nåt mycket unikt med judar, det är elementa. Att inte se det, jag upprepar, är att inte känna till nazismen. All rasism är inte kopplad till nassar, men deras världsbild tenderar att spilla över i de flesta rasistideologier. I vår del av världen är nassar ett konkret hot och vi måste förstå deras världsbild för att kunna bekämpa dem.

  Att förstå detta är inte att förminska andra typer av rasism, det gör inte mina släktingars lidande mindre när de bombas av sionisternas högteknologiska mordmaskin vid östra Medelhavet, det inte på något sätt ett förminskande av sionismens fascistoida karaktär. Det gör inte rasism riktad mot kineser mindre motbjudande, men din jämförelse haltar. Ordentligt. Judar var av olika anledningar numerärt kraftigt överrepresenterade i ledningen för östeuropeisk, och annan, tidig arbetarrörelse. I Lenins politbyrå hade majoriteten sina rötter i tsarrikets lilla judiska minoritet. ”Världens rödaste etniska minoritet”. Bl a detta satte outplånliga spår i rasismens viktigaste ide’strömning, nazismen, som inte ser på kineser och judar med samma glasögon. Fatta det.

  Att jag tjatar om detta är inte för att ta särskilt lätt på judisk rasism i Palestina, eller för att det är mera ”synd om” judar än andra när de utsätts för rasism, utan för att försöka sprida lite kunskap om den viktigaste internationella rasseideologin, nazismen. En kunskap som är livsviktig för all vänster som har som ambition att bekämpa all rasism.

 • Troberg, tro inte att folk inte känner till något om nazismen, den enda rasism vi har en särskilt dedikerad myndighet för att lära ut om. Då riskerar du bara att försöka känna dig överlägsen – utan orsak.

  Nazisterna idag är inget som helst hot. Inget som helst. De är en liten ynklig minoritet som hämtat sina kunskaper direkt från Hollywood-filmer och imponerats av de coola uniformerna. På 30-talet skulle de själva satts i koncentrationsläger för asocialt beteende. Det är fånigt att idag försöka bekämpa en 60 år gammal rasism. Dagens rasism kommer från SD, Folkpartiet och de liberala tidningarna.

  Och du har fortfarande inte kunnat komma med något unikt gällande rasism mot judar. Bara poängterat det självklara i att judar varit överrepresenterade i kommunistiska rörelser världen över, ett känt faktum, och att även andra judar därför i rasistiskt kollektiv anda förknippats med kommunism. Så har skett varje gång en etnisk grupp varit överrepresenterad i en rörelse. Inget som helst unikt.

  Fatta vad sjutton du vill.

 • Torberg

  Hampus

  ”Nazisterna är idag inget som helst hot ”. Nähä ? Ska vi bara hålla oss till provinsiella perspektiv eller inse att politik är internationell ? Strunta i potentiell dynamik ?
  Dels finns idag starka växande nasseinspirerade eller rena nasserörelser i närmiljön. I Ungern, Tyskland, Ryssland osv. Dels tenderar extremhöger, som är stark i nästan varje europeiskt land, att i vissa situationer ta till sej nassetankegångar och bli mycket mer aggressiv än Folkpartiet. Kolla historien. Varför underskatta denna risk ?

  Nå. För att anknyta till rubriken. Det är, enligt min mening, befogat att nämna antisemitism och sionism i samma andetag. Den sionistiska staten Israel bygger på rasism och uppvisar fascistoida drag. Det finns ingen anledning att hyckla om detta. Det är beklämmande att se hur det har daltats med det koloniala projektet Israel i ”offentligheten” genom åren. Kanske kan vi nu, med hjälp av Reepalus uttalande, äntligen föra en seriös diskussion i den större offentligheten om sionismens karaktär. Utan anklagelser om antisemitism. Kanske vinden har vänt.

 • Nähä. Och där räknar jag in internationellt. I inget av länderna du räknar upp finns det en risk att ett nazistiskt parti skulle ta makten. Att ens komma på tanken att det skulle kunna ske i Ryssland är ju rena dårpippin.

  Fascistiska eller nationella rörelser är något annat. Men det är inte nazism. Har svårt att se att man kan bli mer aggressiv än att skicka trupper till andra länder för att döda folk i massor. Nazisterna i Sverige står sig slätt mot folkpartiets önskade folkmord.

 • Kenneth Degerfält

  Anders_S:
  Jag kanske borde tillägga att jag inte anser uttalandet i sig självt är uppseendeväckande, att jämföra sionism med nazism, kommunism, antisemitism eller någonting annat snarare vardagsmat. Det jag anser uppseendeväckande är att som politisk ledare försöka balansera ut rasism, men där skiljer våra åsikter uppenbarligen oss.

  Angående resten så håller jag med dig, jag fick bara lust att exemplifiera hur tonen går här i tråden. Ur ett antirasistiskt perspektiv anser jag att det är förövarna, snarare än offren som borde diskuteras.

  Självklart finns det förövrigt enskilda individer som bidrar till att öka fördomar, det är ju det som är rasism, att kollektivt döma en grupp efter enskilda individer.

  Tack för en, bortsett inläggen om Israel och judar, bra blogg förövrigt. I synnerhet de fördjupande artiklarna om finansfamiljer och svensk maffia.

  • Anders_S

   Kenneth: Tack ska du ha för att du tycker min blogg är bra i vissa avseenden. Fördjupande artiklar är faktiskt roligare att skriva, men man får färre läsare på dem än på nyhetskommenterande artiklar.

   Jag kan dessutom hålla med om att man inte behöver svara så som Ilmar Reepalu gjorde, utan i det fallet hade det räckt med att prata om antisemitism. Däremot så är uttalandet i sig inget konstigt som du ju också skriver och det är enligt min uppfattning inget att röra upp himmel och jord om (men just på den punkten har vi olika uppfattning, vilket vi också har om Israel, men faktiskt troligen inte om judar och judendom).

   Kenneth: Det kan ju var intressant för dig (och andra) att veta min fars andra språk var jiddisch och att min ena dotter har sina barn på ett judiskt daghem i Chicago. Vi är dock inte och har aldrig varit judar.

 • Pingback: Platta politiska värderingar | Dexion()

 • Pingback: Ilmar Reepalu och judiska församlingen i Malmö | Svensson()