Liten bloggskola, del 1

När man gör en blogg använder man ett bloggpubliceringsverktyg eller bloggsystem som det också kallas. Ett sådant är Goggles Blogger. Bloggar som publiceras på Blogger har domännamnet ”blogspot.com”. Ett annat känt bloggsystem, som många bloggare använder sig av, är WordPress. Det finns även många andra system, Posterous, Typepad, Xanga, Blogg.se, och Tumblr är några.

Vilket system som är bäst beror på vem man är, vad man bloggar om och vad som passar den egna bloggen bäst. Den tekniska hanteringen är lätt, det är som ett enklare text- och bildhanteringsprogram. Lättare än att använda Word alltså.

När man publicerar ett inlägg på bloggen möjliggör man för sökmotorer på internet att hitta den. På så vis kan människor långt efter att du lagt upp en text hitta den när de söker på olika sökord på internet. Det är en fördel, men ger naturligtvis varken många läsare eller särskilt stora möjligheter att nå ut i det aktuella läget.

Om man inte har en blogg som redan är känd och som besöks av många och som andra bloggare länkar till så måste man hålla sig ajour med den politiska utvecklingen och länka till aktuella texter på de stora tidningarnas nätupplagor. I vårt land är dessa i huvudsak sex stycken:

Dagens Nyheter:  http://www.dn.se
Svenska Dagbladet:  http://www.svd.se
Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se
Sydsvenskan:  http://www.sydsvenskan.se
Göteborgs-Posten http://www.gp.se
Expressen http://www.expressen.se/

DN och SvD är de stora seriösa nyhetsförmedlarna. Aftonbladet och Expressen har mycket av skvallerkaraktär (typiska kvällstidningar), men även ofta bra grejor. Sydsvenskan är liksom GP något provinsiell till sin karaktär.

Man kan länka till alla artiklar på nättidningarna, men det är inte alla som ger en länk tillbaka. Då menar jag med det sistnämnda att tidningens läsare kan se vilka bloggar som har inlägg om en artikel. Ibland är nättidningarna frikostiga med detta och ibland snålare. Om du går in på nättidningarnas hemsidor kan du se i anslutning till de olika artiklarna var det finns möjlighet för bloggare att synas. AB använder inte samma system som de andra tidningarna utan har ett eget system, Bloggportalen, som bloggen måste vara ansluten till ifall man ska bli publicerad.

Om man vill blogga i anslutning till en artikel räcker det inte med att kopiera artikelns internetadress och klistra in den i det egna inlägget. Man måste också ”pinga Twingly”, en slags sökmotor som tidningarna använder för att hitta ditt inlägg. Adress:  http://www.twingly.com/ping. För att synas på Aftonbladet behöver man också pinga Bloggportalen.

(Inlägget ursprungligen skrivet av Ronny Åkerberg på bloggen Röda Malmö, uppdaterat, redigerat och förändrat av mig).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Liten bloggskola, del 1”

Kommentarer är stängda.