Stalin förklarad

Boknytt
Simon Montefiore
Den unge Stalin
Prisma

Stalin förklarad

Orientaliserande, exotiserande, romantiserande, skvallrigt, pratigt, superdetaljerat och pojk-äventyrsbok-aktigt om ”Stålmannen” före 1917. Samtidigt grundligt dokumenterat via nyöppnade arkiv och färska intervjuer. Man förstår hur Stalin formades av en brutal barndom, av ett våldsamt kaukasiskt klanvälde, och av ett ryskt imperium i avsaknad av demokrati, rättssäkerhet och tillit.

I DEN politisk-kulturella miljön förvånas man inte över att en machiavellisk rövare-överlevare som Stalin tog den absoluta (tsar)makten. Situationen gynnade vidare det farliga svart-vita vi-dom-tänkandet, och den patriarkala hierarki-tendens, som båda finns inbyggda i vår mänskliga natur. Resultatet kunde bara bli blodig maktkamp, och gränslöst förtryck av revolutionens motståndare.

Intressant?
Läs mer: Pooma, Dagens Bok,
I media: SVD, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements