Högerextremister utanför riksdagen i opinionen

Oppositionen leder klart i opinionen. Samtidigt ligger två av de mest högerextrema borgerliga partierna under 4% och skulle inte komma in i riksdagen om det varit valsiffror som redovisats. Sverigedemokratenas (SD) och Kristdemokraterna (KD) skulle inte klarat sig kvar respektive in i riksdagen om opinionsundersökningen varit ett valresultat. Vilket naturligtvis är glädjande.

Bägger partierna har en mycket konservativ, för att inte säga reaktionär, syn på kvinnor och kvinnors ställning liksom på familjen. Bägge partierna stöds av fundamentalister och extremister.

KD stöds av kristna fundamentalister i framförallt allt Småland och södra Bohuslän men även i södra skärgården i Göteborg. Människor som är för en mängd begränsningar i hur folk ska kunna leva, människor som är mot kvinnliga präster, mot sex om man inte är gift, mot homosexualitet för det är en sjukdom osv. Det handlar om folk som inte gillar dans och kortspel och som helst såg att alla kvinnor bar huvudduk så som det var när jag var liten i Bohuslän. Ni som inte kommer från någon av dessa delar av Sverige har kanske svårt att tro att dessa människor finns, men tro mig, i vissa församlingar (frikyrkliga såväl som statskyrkliga), i vissa samhällen och byar samt på vissa öar har de en högst påtaglig närvaro.

SD stöds av rasfundamentalister, rasister. Folk som tror att man är grundläggande olika för att man har mörkt eller ljust skinn, för att man är född i Irak eller Sverige. Folk som tror att det är fel att flytta och lära sig nya saker. Folk som är inskränkta och inte vill tillåta folk att leva hur de vill. Det är sådana som ger stöd till rasist- och fascistpartiet Sverigedemokraterna. Det är människor som är mot folk som inte tror på den ende snnae och rätte guden, folk som tror att homosexualitet är en allvalrig psykisk störning. Kort sagt är en del av dem som stöder SD, intoleranta rasistiska skitstövlar.

Det är bara om dessa två partier inte kommer in i riksdagen. De står för ett samhälle som vore en tillbakagång till stenåldern.

Intressant?
Bloggat: Jonas Sjöstedt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • peje

  Anders_S: Själv uppvuxen på landsbygden i Västsverige i Göteborgs stift där den gammalkyrkliga traditionen var stark tycker jag inte att den bild du ger är nyanserad i alla stycken. Det är förvisso så att det var en stark betoning på det ”lagiska” men samtidigt var många av de ”gammalkyrkliga” mycket ödmjuka, hjälpsamma och varma människor som verkligen ville ”sin nästa” väl. Detta är människor jag verkligen respekterar även om jag inte delar deras ”lagiska” tolkning. Respekten kommer utifrån att de ”levde som de lärde” och på inget sätt vara några hycklare. Politiskt tillhörde dessa antingen centerpartiet (tidigare bondeförbundet), moderaterna (tidigare högerpartiet) och i något fall faktiskt socialdemokraterna.

  Noterbart är också att dessa ”gammalkyrkliga”, i alla fall i den trakt jag kommer ifrån, hade en mycket skeptisk inställning till frikyrklighet i alla dess former.

  • Anders_S

   Peje: Jag pratade häromdagen med folk i ”min lokala” missonskyrka som också har förankring på Donsö. De var mycket upprörda över fundamentalisterna. Jag är också uppvuxen i skärgården och i södra Bohuslän. Jag har släktingar som varit pingstpastorer etc. Jag tror jag vet vad jag pratar om. Och jag diskuterar inte enbart schartauaner här, utan även frikyrkliga. På min hemö röstar man på moderaterna, på mång andra öar på kristdemokraterna. Det här har jag skrivit om förut, SD har större röstandel i schartauanska områden än i frikyrkliga exempelvis.

 • Pingback: En väljarundersökning som gärna får vara lika med valresultatet | Kulturbloggen()

 • peje

  Anders_S: Min avsikt var väl främst här, att utifrån personliga erfarenheter, refletera över människor jag stött på och som nog, utifrån ett religöst perspektiv, nog ganska bra uppfyller definitionen av ”schartauan”. Att många schartauaner traditionellt sett varit moderater och tidigare högerpartister är säkert en riktig observation. Dock, i det ”inland” jag kommer ifrån, och som jag nämner ovan, var även centerpartiet och tidigare bondeförbundet ett alternativ. Folkpartister var däremot mycket lätt räknade bland dessa.

  Om kristdemokraterna nu gjort en inbrytning i kvarlevande schartauanska grupper vet jag inte, en snabb titt på kommunalvalsresultatet i den aktuella trakten, pekar inte uppenbart i den riktningen. För många förknippas nog fortfarande kristdemokraterna med frikyrklighet. Dina observationer motsäger ju heller inte detta.

  • Anders_S

   Peje: Vi är överens. Schartauaner är ju traditioneltl konservativa och ofta moderatröstare som i exempelvis Västerlanda (min mormor, senare boende i Sköldunga, Ucklum, var innan pensionen och hela sitt yrkesverksamma liv lärarinna på Ströms skola i Hjärtum). På Rörö, där jag föddes är det pingstvänner som röstar moderat, medan missionsförbundarna på Knippla röstar på kristdemokraterna eller socialdemokraterna. Donsö (missionsföbundet/kyrkan) är ju ännu tydligare ett starkt KD-fäste.

   Mormot var högkyrklig, int schartauan, men alltså konservativ ändå. men också en mycket förtående och snäll människa. Så jag förstår vad du menade.

 • Pingback: Är sossebloggarna nöjda med 34 procent? | Ingiberg Olafsson()

 • Allan

  När du beskriver dessa KD människor så fick jag en ide. Ser du själv hur mycket de har gemensamt med muslimerna? Nägon borde sammanföra dessa två grupper i ett stort multikulturellt projekt. Då tror jag att mycket av den främlingsfientlighet som finns i sverige idag hade minskat, bara man hade fått lära känna en främling.

  • Anders_S

   Allan: De har inget gemensamt med muslimer i gemen, utan bara med fundamentalister bland muslimer och inom andra religioner. Fundamentalism tenderar att vara likadan, oavsett vilken religion eller politisk åskådning som den förekommer inom.