US-amerikanska militärinsatser förhindrar politiska samtal

Den US-amerikanska militära närvaron i Afghanistan förhindrar inte bara indirekt politiska lösningar av situationen i Afghanistan. Utan man för det också på ett mera direkt sätt:

Eide säger att samtalen upphörde när drygt tiotalet höga talibanledare greps vid en gemensam insatts av militär från USA och Pakistan.

– Nästan alla kontakter tog slut, säger Eide till BBC som släppte delar av en intervju med honom på torsdagen.

– Effekten av detta var förvisso negativ för vår möjlighet att fortsätta den politiska processen.

FN och talibanerna inledde kontakten på våren i fjol. Det blev en paus under Afghanistans val i augusti. Mötena började igen efter valen och processen höll på fram till gripandena i Pakistan.

Eide säger att hans grupp mötte höga talibanledare och tjänstemän som fått auktorisation av talibanernas styrande råd, Quetta Shura. På BBC:s fråga om han tror att Pakistan ville få slut på samtalen svarar Eide att ”den tolkningen troligen är den riktiga”. Han tvivlar på att Pakistan spelade ”den roll landet borde för att stödja den politiska dialogen som är nödvändig för att få slut på konflikten i Afghanistan”.

– Nej, pakistanierna spelade inte den roll de borde, säger han.

Det verkar ju faktiskt som att USA grep just de ledare som FN samtalade med kring politisk lösningar av konflikten i Afghanistan. Och det verkar ju faktiskt inte speciellt smart om man vill ha politiska förhandlingar om en fredlig lösning. Det är väl därför troligt att Pakistan inte vill ha en politisk lösning av konflikten och vad jag förstår så innebär det också att deras allierade USA inte heller vill ha det. Varför skulle de annars samarbeta för att gripa förhandlingsinriktade talibaner och på det sätet avbryta de politisk överläggningar om en fredlig och politisk lösning på konflikten som pågick.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements