Det är fel att hata Bjästa

En sak är att vi alla är upprörda över den behandling som de våldtagna tjejerna blivit utsatta för. Det är självklart riktigt att var upprörda över det och över de ställningstaganden viktiga personer, som prästen, i det lilla samhället gjort. Det är också riktigt att vara upprörda över rektorns nonchalans och lagbrott. Självklart ska vi vara upprörda över det och självklart ska vi ta ställning för den unga starka och vettiga tjejen som våldtagits och trakasserats.

Men det finns ingen anledning att hemfalla åt samma felaktiga och hatiska agerande mot den unge våldtäktsmannen, hans familj eller själva byn Bjästa. Sådant är bara destruktivt och leder ingen vart. Det är att hemfalla åt samma dåliga beteende som invånarna i Bjästa uppvisat gentemot de våldtagna flickorna.

Istället ska vi samtidigt som vi visar stöd för de unga tjejerna vända andra kinden till och säga till Bjästaborna:  Ni gjorde fel, men vi förlåter er för det. Vi kan kräva att rektorn, fritidsledaren och prästen skiljs från sina jobb men samtidigt ska de inte utsättas för hat, trakasserier och hot bara för att de gjorde fel. Pojken är dömd för sina brott. Han behöver inte dömas en gång till i en folkdomstol som använder hot och trakasserier som straffmetod. Bara för att han och hans familj gjort fel behöver inte vi andra göra fel mot dem.

Intressant?
Bloggat: Trollhare, Ardin, Ilona Sz Waldau,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

27 Svar på “Det är fel att hata Bjästa”

 1. Du är väl kristen här. Klart alla som gjort fel ska fördömas, Låt oss höra dem be om ursäkt först innan vi talar om förlåtelse.

 2. Det är intressant hur de här sociala mekanismerna sätter igång och styr oss. Vi säger usch och fy till de som betedde sig så här svinaktigt men jag tror inte vi hade gjort så mycket annorlunda i deras ställe. Problemet är snarare hur vi demoniserar Den Andra. Vi vet hur onda alla andra är men glömmer oss själva.

 3. Vi hade kanske också mördat judar om vi bodde i Nazi-Tyskland. Eller trakasserat palestinier om vi bodde i Israel. So What!? Vad har det med något att göra?

  Fel ska fördömas. Tack och lov att vi har en medfödd moralisk instinkt och rättvisekänsla som gör att vi reagerar när människor beter sig ont. Det är alldeles utmärkta sociala mekanismer. Utan dem kan vi bara drömma om att skapa socialism.

  Demonisera, nej. Försöka förstå för att undvika liknande vidrigheter i framtiden. Tänka fram ett samhälle som uppmuntrar människans goda sidor och tonar ner hennes onda.

 4. Den normala känslomässiga reaktionen på det som hänt är vämjelse, avsky och hat; mot pojken, mot de som smutskastat och angripit flickorna och även mot de som med sin tysthet låtit det hända. Men att agera enbart utifrån den reaktionen är inte moralliskt försvarbart. Jag kan *känna* att jag gärna skulle se alla vägar till Bjästa blockerade med vägspärrar, införa ansökan för utresa och därtill hörande tvångsomskolning till medmänskligt beteende. Men detta kunde hänt på så många, många andra ställen. Jag tror att det blir enklare att hata och förakta en hel by när det händer i Bjästa än när det händer i en storstad, vilket det ju också gör.
  Nu måste vi tänka på varför det hände och hur det kan bekämpas överallt, i hela landet, för det kommer att hända igen och igen och igen…

 5. Var har dom hittat rekorn till Bjästaskolan ? Hon kan inte ha någon utbildning för det jobbet, hon vet säkert vad som har hänt, men hon kan inte göra något för att hon vet inte hur man gör när sånt här händer !

 6. Jag vill hålla med dig Anders, men någonstans inom mig hör jag en liten röst som sjunger: ”If you can¬¥t take the heat, stay out of the kitchen” adresserat till våldtäktspojkens mamma som tror att hennes lilla älskling… Nej usch, jag blir alldeles upprörd när jag tänker på henne.

 7. Jag tycker att man skall fördöma fel som begås. /*uppmaning til lagbrott, borttaget*/ #AS Sådana människor är det inte synd om på något sätt! Varför detta socialdaltande? Det måste bli ändring på detta. Prästen som stödde våldtäktsmannen och rektorn på skolan är personer som borde ha begripit och vetat hut, prästen skall inte vara präst, han skall som kyrkans man hålla sig i skinnet, han bör ställas till svars för sina synder och suspenderas med allt vad det innebär! Han har inget i ett kyrkorum att göra efter att ha stött och hedrat en våldtäktsman – det var det dummaste man har hört på länge! Rektorn kan man sparka också!

 8. Med tanke på att vi alla dagligen stigmatiserar våra medmänniskor genom våra fördomar och begår liknande misstag, så är upprördheten minst sagt överdriven men det är kanske just därför den är det. Det är ju exempelvis inte helt ovanligt att man får höra att brottsoffer får skylla sig själva. Att det är bättre att flytta på den som är mobbad än de som mobbar osv. Så den som är fri från synd kan ju kasta den första stenen.

 9. Nu har jag ibland haft insyn i de historier som media serverar oss och vet att de kan vara ofantligt vinklade och ganska långt från sanningen, och även i något fall haft insyn sådant som Uppdrag Granskning har tagit upp och gjort som inte haft många bokstäver rätt. Så jag tror uppriktigt sagt inte att man gav oss den sanna bilden av Bjästa eller av vad som verkligen förevarit där.

  Det verkar väl ganska klart att ett antal människor har ägnat sig åt mycket grov mobbing av flickan. Men EXAKT hur många av Bjästaborna bar sig sådär otroligt illa åt? Jag gissar, eftersom programmet inte gav klara besked om den saken, att det inte handlade om ”hela” Bjästa. Kanske i själva verket bara om något femtiotal personer. Vad vet vi?

  Man talade i programmet om att 4.000 personer hade anslutit sig till gruppen på Facebook, men man talade inte om hur många det var som hade uttalat den här typen av fruktansvärda fördömanden och förbannelser mot flickan. Kan det ha berott på att det inte var så många kanske. Kan det ha varit så att många gått med i gruppen av ren nyfikenhet men inte yttrat sig där och inte gått med för att de ansåg att flickan var den som skulle skambeläggas? Vi vet inte.

  Så fortfarande hävdar jag att vi inte har tillräcklig grund för att ställa någon, och varken präst eller rektor vid skampålen och kräva deras avgång eller fördömelse. Ingen av dem kunde egentligen uttala sig fritt inför reportrarna eftersom båda har tystnadsplikt om enskilda fall. Kanske är de värda fördömanden, men vi har ingalunda fått några verkligt goda grunder för något sådan, men väl orsak att ställa en hel del ytterligare frågor om och till dem och om en hel del annat som rör det här fallet och som vi fick se i programmet.

  Detta inte sagt för att förringa den mobbing flickan utsatts för, för den verkar klart ha varit förskräcklig. Den är gräslig och tillräcklig för att knäcka en person även om det ”bara” har varit 50 personer som deltagit i den.

  För övrigt tycker jag att Masouds inlägg ovan är mycket förnuftigt.

 10. Bjästa och Sävar – orter som gud glömt.
  Liksom i Sävar kommer det även i Bjästa att bli så att ”ingen gjorde fel”.
  Prästen blir kvar, likaså ansvarig skolpersonal.
  Flickan och hennes familj får hålla sig borta.

  Det är seden i detta landet – den mobbade/brottsoffret får fly – resten stannar kvar.

  Och när man läser de olika inläggen/kommentarerna/kolumnerna på internet och i media så förstår man varför sådant här får fortgå utan konsekvenser för de ansvariga.

 11. Rektorn, Prästen och alla föräldrar som skyddade varandra! /*fördomsfulla påståenden, borttagna med hänvisning till regeln om källor*/ #AS Kan inte någon öppna ögonen i Bjästa och se verkligheten. Fy Fan för individer som håller varandra bakom ryggen, trots att sanningen kommer fram. Hur kan vuxna mäniskor se varandra i ögonen i denna by och fortfarande tro att det inte har hänt?

 12. Tack och lov att vi har en evolutionär medfödd instinkt till altruistisk (osjälvisk) bestraffning av normbrytare. Vi är beredda att straffa dem utan att vi själva tjänar på det. Detta håller grupper och samhällen samman, och snyltare på mattan.

  MEN denna biologiska drift/tendens måst styras upp kulturellt och juridiskt. Både de som mobbade flickan och som nu mobbar pojken ägnar sig åt altruistisk bestraffning.

  Kultur, lagar, sunt förnuft och medmänsklighet är till för att stoppa orättfärdig altruistisk bestraffning (mot flickan), och se till att den rättfärdiga altruistiska bestraffningen (mot pojken) tar sig lagliga former.

  På sikt måste vi försöka förstå (inte förlåta) för att ordna skolan och bygga samhället på ett sådant sätt, och med sådana värderingar, att dessa vidrigheter undviks.

  1. Hans N: Förstå måste vi alltid göra. Men ibland kan vi också förlåta (men inte ursäkta) felaktiga beteenden.

 13. Fel: En politiskt korrekt tillsatt rektor /*borttaget påstående utan källhänvisning*/ som inte vågar någonting.
  En mesig präst som inte står för någonting.
  Lärare som har dåligt självförtroende och dålig lön (man får inte de bästa att söka till läraryrket) och som förlorat sin auktoritet.
  Elever som givetvis skall ha inflytande men som behöver vuxen ledning.
  Förakt för kunskap, kultur och humaniora.
  Brist på civilkurage från bybor, skola och kyrka.
  Kvinnoförakt.
  AB

 14. /*off-topic, borttaget*/ #AS
  Men det finns, enligt mig, ett par saker man kan lära.

  Att saker och ting är inte alltid vad de ser ut vara.

  Att det är livsfarligt att okritiskt anamma enbart de fakta som bekräftar det man själv vill se och höra.

  Att det är absolut nödvändigt att hålla kritisk distans till mediala ”folkdomstolar” i form av upprop och facebookgrupper och annat.

 15. Min åsikt är att man inte behöver förlåta. Det finns ingen som helst anledning att förlåta killen som våldtog dom där tjejerna, inte heller rektorn, prästen eller resten av dom som inte agerade. Dom förtjänar ingen som helst förlåtelse. Man sjunker inte till deras nivå bara för att man inte förlåter dom. Dom gjorde fel, så fruktansvärt fel.

  1. Julia: Alla människor förtjänar förlåtelse. Men det är inte alltid man kan förlåta. Så är det förstås.

 16. Att 2010 höra en i skolans ledning säga att ”det där internetet” har vi ingen aning om eller utbildning om … tydligen första gången som hon får utb. av SVts reporter hur hon når internet
  Jag blir så ledsen och samtidigt så glad att en liten ung dam som Amanda Ögren tar sitt ansvar

 17. en pryl man inte får glömma bort och som förmodligen sticker i ögonen på väldigt många är att detta i mångt och mycket handlar om det destruktiva i att leva på landsorten. den här typen av mobbmentalitet kan bara uppstå i en håla där alla känner varandra.

 18. Hallå där! Det är i anonyma storstäder brottsligheten och hänsynslösheten människor emellan är störst. På mindre orter finns på gott och ont en starkare social kontroll. Bra för att stoppa snyltare och normbrytare, för att skapa gemenskap. Dåligt om det blir Jantelag och inskränkt individuell tankefrihet.

  En första förutsättning för att förlåta är att de skyldiga gör avbön, ber om ursäkt och sedan själva ödmjukt och självkritiskt efterfrågar förlåtelse.

 19. Här kommer också något annat rättframt från vänsterkanten:
  Nu har det gått några veckor sedan ug-programmet från Bjästa visades. Känslorna har lagt sig för de flesta i den här frågan. Jag har intresserat följt flera bloggares åsikter och egna känslor. I alldeles för hög grad har flera, som man i vanliga fall tycker är pålitliga och ifrågasättande, blint litat på mediebilden av samhället Bjästa, människorna som bor där, rektorn, prästen. Alltför få har varit ifrågasättande på hur dessa framstått. Jag känner inte igen mig och dem i den bilden: den är fel, helt enkelt. Det är inte ett dugg synd om mig. Däremot är det förvånande att sådana som hävdar att de minsann vet och påstår att de har kritiskt granskat inte ifrågasätter den bilden.
  Jag och många med mig visste om händelsen. Vi väntade på dom. Och när domen fallit tänkte vi att rättvisan har sin gång. Inte jag och ingen jag känner gick med i någon facebook-grupp för pojken. Jag hörde talas om gruppen på fb sedan det blev känt att svt skulle göra ett program. Från skolan hördes det att pojken fått byta skola. Min son mobbade inte Linnea. Han känner ingen av dem och ville inte lägga sig i det minsta. Kan ni, snälla, tala om för oss vad vi skulle ha gjort? Jag vill verkligen veta hur ni gör i andra delar av Sverige när något liknande sker. Demonstrerar ni för alla offer, bildar ni stödgrupper på facebook för alla utsatta?

  1. Åsa: Jag vet inte vad ni skulle gjort. Däremot så är dte uppenbart att en del människor i maktposition gjort fel och det är också dessa jag kritiserat i mina inlägg. Jag har ingen generell kritik mot Bjästa-invånare i allmänhet, men mot rektorn, fritidsledaren och prästen som jag tycker handlat fel. Och mot pojkens familj som jag också tycker handlat helt uppåt väggarna.

Kommentarer är stängda.