Bombdåd i Aten dödade 15-åring

Den politiska situationen i Grekland har gjort att det politiska våldet i landet har trappats upp. Främst är det polisen som börjat gå hårdare fram mot de allt vanligare demonstrationerna, men även demonstranter har vid olika sammandrabbningar med polisen varit ganska våldsamma, främst efter att polisen förra vintern mördade en 15-åring. Men det som driver på det politisk våldet i Grekland just nu är EU:s och den grekiska regeringens angrepp på den grekiska arbetarklassen. Betalningen för Greklands misskötta ekonomi ska påtvingas arbetarna och inte de kapitalister och politiker som misskött den. Något som självklart upprör folk.

Bombdåd från små anarkistgrupper har varit ett regelbundet inslag i grekisk politik under lång tid, men det var länge sen det orsakade något dödsfall. Dessa kan i dagsläget ses som en del av missnöjet med Greklands och EU:s politik. Denna gång dog en och skadades ett par personer som passerade när bomben exploderade. Bomberna riktas ofta mot polisstationer och högerextremistiska organisationer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Strutsman

  Politikerna har ju skott folket. Självklart är det också där man måste spara. Statligt anställdas villkor har helt enkelt varit bättre än ekonomin har tillåtit. Det är inget man kan demonstrera bort eller ändra genom att döda vare sig poliser, politiker eller förbipasserande.

  Hitta terroristerna och sätt dom i fängelse! Deras agerande är inte acceptabelt bara för att dom inte har dödat någon på länge. Våld som politisk metod måste förkastas även av dig, Svensson!

  • Anders_S

   Strutsman: Jag har inte försvarat bombdådet på något sätt. Men att totalt ta avstånd från politiskt våld är fel och orealistiskt. Det finns inga etablerade partier som gör det (kriget i Afghanistan, ockupationen av Irak, befrielsen i Sydafrika eller Vietnam osv).

   Och, nej det grekiska folket har inte fått ta del av pengarna i nån större utsträckning utan det mesta har hamnat i fickorna på överklassen. Så du har fel. Du borde nog lära dig läs lite grekiska. Man kan inte lita på media i Sverige i detta sammanhang.

   Läs:
   http://www.internationalen.se/2010/03/12/eliten-hamnas-pa-befolkningen/

   Man kan inte demonstrera bort orättvisor, det har du rätt i. Det krävs mer för att kunna bekämpa orättvisor. Vi får väl se vad som händer i Grekland.

 • ”Demokrati är en anordning som säkerställer att vi inte skall regeras bättre än vi förtjänar.”
  / George Bernard Shaw