Tro i Sverige – färre kristna och mycket få muslimer

Sett till trosfrågor och religion i Sverige är den enskilt största gruppen i Sverige folk som inte säger sig tro alls. Enligt undersökningar är ateister och agnostiker tillsammans fler än de kristna i Sverige. De praktiserande kristna i Sverige är förmodligen inte fler än cirka 20% av befolkningen.  Troende är antagligen lite fler och cirka 40% hävdar att de tror på Gud i någon form. Antalet medlemmar i Svenska kyrkan säger väldigt lite om kristendomens utbredning och grepp i Sverige då det intill att kyrka och stat skiljdes åt var så att vi föddes in i kyrkan (kanske är det så än?) och det måste till en aktiv handling för att lämna. Att medlemsantalet i det perspektivet sjunker är inte så underligt. Det kommer att fortsätta sjunka i framtiden.

Antalet praktiserande muslimer fortsätter att vara lågt i Sverige. Enligt nya uppgifter rör det sig om cirka 110 000 människor, vilket är en procentuellt stor ökning från de 90 000 som man ansåg fanns år 1998. Men det är fortfarande inte speciellt många. Antalet troende är förmodligen högre och på goda grunder kan man nog anse att det finns omkring 150 000 troende muslimer i Sverige. Pingstkyrkan och Missionskyrkan, två av de största frikyrkorna är tillsammans större.

Bland de trossamfund som ökat mest de senaste 10 åren återfinns också de ortodoxa där den syrisk-ortodoxa är största följd av den serbisk-ortodoxa kyrkan. Katolska kyrkan hör däremot till dem som minskat mest.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

16 svar på “Tro i Sverige – färre kristna och mycket få muslimer”

  1. Läkare och tandläkare är praktiserande.
    Muslimer och kristna är utövande (om de utövar den religion som de anser sig eller anses tillhöra.)

    1. Björn: Praktiserande är den term man använder i dessa sammanhang (inte utövande). Annars trodde jag det var elever på praktik som var praktiserande.

  2. Du skulle behöva inkludera kategorin ”vidskeplighet” för en korrekt bild: många s.k. ateister tror kanske inte på Gud, men de tror på allt möjligt annat som är lika mycket nonsens…

    1. Esteban: Nej, de som tror på det sättet finns bland de som tror på gud (någon form av högre väsen). Dvs inom de 40 procenten. Där återfinns judar, muslimer, kristna, new age, buddhister. Men alla kategorier är försumbara utom kristna. Det rör sig om tiondelar och hundradelar av procent utom för kristna och muslimer. De senare är cirka 1,5-2%. En mycket liten andel också de alltså.

  3. Först och främst är man inte ateist om man tror på ”annat som är lika mycket nonsens”, vist kan ateister tro att LCD är bättre än plasma, men de tror inte att det är något högre väsen som styr över saker och ting.

    Sedan kan även kristna gå ut kyrkan, för enligt den kristna religionen så finns det inget som säger att man måste vara medlem i kyrkan, så att medlemsantalet går ner för Svenska kyrkan är tyvärr inte det samma som att vi blir mindre troende.

    När det gäller Islam så är det många som blir inskrivna av (eller efter påtryckning av) sina föräldrar, eller går med frivilligt enbart för att göra glada glada trots att de själva inte är troende. /*yttrande utan källor, borttaget*/ #AS

    1. De flesta som tidigare inte var med i svenska kyrkan (då statskyrkan) var i huvudsak sådana som tillhörde andra kristna kykror. De flest som går ur idag är sådana som är ateister. Svenska folket blir enligt undersökningar allt mindre troende (det finns en stor europeisk). I själva verket ligger Sverige i en klass för sig själv när det gäller detta. Enda landet där den största gruppen är sådana som inte tror på gud eller ett högre väsen. Bland ungdomar är resten av Euopa på väg att komma ifatt dock, men inte i befolkningen som helhet.

  4. Anders_S: Det finns faktiskt ett, något otippat sådant land till i Europa: Albanien. Albanien är förmodligen Europas minst religiösa land. Tyvärr finns Albanien och länderna i forna Jugoslavien sällan med i undersökningar om ateism och religion.

    1. Ingenjören: Du kan ha rätt, men de länderna finns inte med i någon undersökning jag läst.

Kommentarer är stängda.