Poliser åtalas för övergrepp

Att poliser åtalas för brott är ovanligt. De flesta anmälningar mot poliser slutar med att förundersökningen läggs ner. Att ett par poliser från den nationella insatstyrkan och rikskriminalen då åtalas för fler brott är något att uppmärksamma. De åtalas för tjänstefel, olaga frihetsberövande, olaga tvång och egenmäktigt förfarande. Detta för att de trängde sig in hos ett par i Tumba och höll dessa fängslade utan att det fanns order eller ens brottsmisstankar. Det återstår nu att se om poliserna blir fällda eller inte. I de flesta åtal mot poliser slutar det med friande dom så jag misstänker att chansen för fällande dom i detta fall är minimal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Kurt

  Man får nog ändå ha viss förståelse för poliserna. De har ju trots allt bara agerat i samma anda som vår Justitieminister Beatrice Ask (M), även hon vill ju kunna döma misstänkta utan att blanda in domstolar.

 • ullo

  Inget ovanligt detta som skett. Polisen, ett av vårt värsta samhällsgissel kan göra vilka övergrepp som helst utan att de själva får någon påföljd. Så blir det även i det här fallet. Det blir en internutredning, kanske av dom själva, förundersökningen läggs ned och allt blir som vanligt i gen. Undrar om polis-pajasarna hann ta något urinprov på paret från Tumba? Dom där sakerna har ju ett uttalat vurm för just urinporv. Fy fan att få ett gäng sådana där med ihopsydda båtmössor, kängor, ihopsnörda macho brallor, som sedan frihetsberövar en..

  • Anders_S

   ullo: Förundersökningen är klar och har lett till åtal. Så en nedlagd förundersökning är det inte frågan om. Du kanske borde läst artiklarna och mitt inlägg innan du skrev din kommentar.

 • Niklas

  Åtal är nog obligatoriskt här. Annars skulle det ge signaler till andra poliser att det är OK att göra husrannsakan utan vare sig beslut eller misstanke. För allmänheten skulle det också lukta ”polisstat” om den svenska polisen. Hur som helst måste polisen förbättra sitt förtroende hos allmänheten. Fall som Osmo Vallo och att de använder ammunition, som är avsedd att göra så stor skada som möjligt, i sina tjänstevapen gör att de har mycket att bättra på. En särskild myndighet för utredning av poliser kan vara lämpligt att införa. Då blir det säkert lättare att få fällande domar för tjänstefel.

  • Anders_S

   Niklas: Åtal är sällan ”obligatoriskt” när det gäller poliser som misstänks för brott. Det vanliga är, som jag skrev, nedlagda förundersökningar. Senast gällande dödandet (genom polisvåld) av en ung man i Göteborg, Liljeqvist. En särkild myndighet för att ureda polsiers misstänkta brott har jag pläderat för åtskilliga gångeer. Det vore det enda vettiga.

 • Mats

  Anledningen till varför få poliser åtalas är att de sällan begår brott, även om anmälaren tror att de har gjort det. Alternativt att anmälaren anmäler i tron att han/hon skall slippa sitt egna straff pga av detta. Polisen har väldigt tora befogenheter som tillåter dem att göra en hel del tjänsteåtgärder som kanske verkar obegripliga för en lekman. Sen får man också komma ihåg att de uppgifter media väljer att släppa om en händelse ofta vinklas till polisens nackdel, vilket gör det kanske mer obegripligt för läsarna att förstå varför det inte blir något åtal, när åklagaren tagit till sig ALL fakta i målet.

  I detta fall låter historien märklig, jag undrar varför några skulle göra husransakan på eget bevåg på detta sätt. Men rättegången kommer säkert ge alla svar på den frågan.