Inget mord i Landskrona

Som förväntat häktades den misstänkte 23-åringen i Landskrona. Men också helt förväntat häktades han inte för misstankar om mord. Det var redan från början mycket osannolikt att mannen skulle bli åtalad för mord. Kvinnan som blev slagen fick sina allvarliga skador när hon slog i marken. De skador hon dog av. Det handlar inte om mord, utan snarare om vållande till annans död och misshandel. Tingsrätten rubriceras det hela som misstankar om grovt vållande och grov misshandel.

Polisen menar också att det handlar mer om kön än etnicitet:

Vid en presskonferens i Landskronas polishus deltog även biträdande polisområdeschefen Thomas Nilsson. Han anser att den tragiska händelsen kunde ha hänt på vilken större svensk parkeringsplats som helst och inte har någon koppling till Landskronas integrationsproblem.

Inte heller Tommy Lindén anser att den misstänkte 23-åringens invandrarbakgrund har med saken att göra.

— Det handlar snarare om könsperspektiv än etnicitet. Hade det suttit en kvinna i bilen hade det väl aldrig slutat på det här sättet.

Att Lunds tingsrätt nu rubricerat dådet som grov misshandel och grovt vållande till annans död och inte som mord är av underordnad betydelse för det fortsatta utredningsarbetet.

Och så är det väl. Den största enskilda obalans mellan olika grupper när det gäller brottslighet finns just mellan män och kvinnor. Det är i stort sett bara män som begår allvarliga brott. Men det finns förstås ytterligare en obalans mellan grupper. Det är unga människor som begår de flesta brotten. Äldre är inte så brottsbenägna.

Läs också:

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Mårten Schultz, Ola Möller,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements