Falska bevis i Quick-fallet

Det är uppenbart att det förekommit falska bevis i processen mot Thomas Quick, numera Sture Bergwall. I fallet med den  norska flickan Therese Johannessen har vad som har sagts vara benbitar från ett barn visat sig vara plast, lim och trä. En forskare som undersökt den så kallade benbiten hävar att det handlar om vetenskapligt bedrägeri:

Osteologen Ylva Svenfelt, fristående forskare som arbetar med analyser av kremerade skelettdelar från järnåldern, är kritisk mot professorerna.

– Har man arbetat med brända benmaterial ser man direkt att det här inte är ben. Jag kan inte tolka det här på annat sätt än att det är vetenskapligt bedrägeri, säger hon till Aftonbladet .

Uppenbart är att de forskare som från början konstaterat att det var ben har gjort fel, men har de medvetet gjort fel, det är frågan? Frågan inställer sig också om det inte bara är falska bevis, utan kanske också frågan om förfalskade bevis. Men varför då så dåliga såna.

En annan fråga är hur vanligt sådant här är i rättsprocesser. Jag har svårt att tro att fallet Quick är helt unikt påd enna punkt och det betyder att vi kan ha fler fall där folk dömts med felaktiga, falska och eventuellt tillverkade bevis. Det känns inte helt tillfredsställande om man säger så.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Peter 64

  Det riktigt otäcka i Quick fallet är att man skrivit så mycket om denna människa som ett veritabelt odjur i alla år.
  Detta har vi alla mer eller mindre tagit åt oss och trott på.

  Nu kommer fruktansvärt obehagliga sanningar fram och skandalen är brutal. Vi alla människor som frossat i alla skriverier och diskuterat på raster och privat. Får ställa oss upp och kräva avgångar av alla inblandade så även domstols personal.

  Deras flathet angående ifrågasättande har skapat en stor del av denna katastrof av ohyggligt lidande för Quick själv och rättskandalen i sig. Men är Quick ensam om detta? Tyvärr är nog han bara lite mer känd än dom andra som ingen vet något om.

 • Ulpa.L

  När är det tänkt att dessa professorer skall lagföras för sitt bedrägliga beteende? Men de har väl ‚Äùfrisedel‚Äù utan att ta ansvar för sina handlingar som brukligt är i dessa kretsar. Eller?