Maktskifte i Kirgizistan?

Oppositionen i Kirgizistan hävdar att man tagit makten genom att de demonstrationer som varit utvecklats till vad dom praktiken blev en revolution eller en statskupp. Vad som är ett faktum är att oppositionen besatt alla myndighetsbyggnader. Var den störtade presidenten Kurmanbek Bakijev befinner sig är i nuläget oklart, men enligt en del källor är han kvar i landet.

Händelserna i Kirgizistan har utspelats i skuggan av ett liknande händelseförlopp i Thailand, med folkliga protester mot makthavarna och den sittande delen av eliten. Uppemot 100 människor kan ha dödats i upproret i Kirgizistan, vad det verkar handlar det huvudsakligen om deltagare i upproret.

Ryssland förnekar att man på något sätt är inblandade i revolten i Kirgizistan, men ett sådnt uttalande är som vanligt inget bevis på attd e inte är det. Ryssalnd har självklart stort intersse av vilka som sitter vid makten i de forna Sovjet-republikeran i centralasien och det skulle inte på något sätt vara förvånande om de var inblandade på något sätt.

Samtidigt är det ju också så att de flesta av länderna i centralasien är ökända för den omfattande korrutionen och det smutsiga maktspelet så vilken sida som har stöd från vem är nog också svårt att avgöra:

Efter Sovjetunionens sönderfall leddes landet av fysikern Askar Akajev och hyllades under 1990-talet som en ”demokratisk ö” i jämförelse med de auktoritära regimerna i grannländerna.

Med åren anklagades dock även Akajev för ett allt hårdare och mer korrupt styre vilket ledde till att han jagades iväg i en folkresning våren 2005.

De senaste åren har liknande anklagelser också framförts mot efterträdaren Kurmanbek Bakijev. Han omvaldes i fjol i ett val som kritiserades hårt av oppositionen och internationella valobservatörer.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements