Säpos paranoia minskar

Säpo granskar allt färre för misstänkta terroristbrott. Det är säkerligen ett resultat av minskad parania inom säkerhetspolisens. För det har inte sen 1970-talet begåtts ett enda terrordåd i Sverige och det värsta terordådet som nånsin ägt rum i Sverige ägde rum på 1940-talet, attentatet mot Norrskenflamman.

Inte heller har några större mängder svenskar deltagit i terrordåd utomlands. Det finns svenskar som deltagit i krig, som exempelvis i Somalia och tidigare i det forna Jugoslavien. Men det är inte samma sak som att vara terrorist.

Anledningarna att misstänka folk för terrorism har alltså varit i stort sett obefintliga. Ändå har Säpo granskat, övervakat och registrerat en mängd människor med muslimsk bakgrund eller av muslimsk tro och mängder med människor inom vänstern. I stort sett alla av de som undersökts har absolut inget med terrorism att göra och i flera fall handlar det om grova övergrepp från Säpos sida där de för terroristsamröre anklagade inte ens vet vad de är anklagade för eller varför.

Det är också så att Säpo granskar allt färre av de flyktingar som kommer hit. Misstankarna om terrorism är inte längre lika frekventa. Situationen i Irak kan måhända sägas ha förbättrats. Men i Afghanistan, Pakistan och på flera andra håll i världen kan man ju inte hävda det. Så det viktigaste om ändarts är nog inställningen hos SÄpo, men också hos andra myndigheter. Den idiotiska och missriktade paranoia som plågat världen sen år 2001 har kanske böjrat släppa inom den svenska säkerhetspolisen och andra myndigheter som Migrationsverket.

Intressant?
Bloggat: Scaber Nestor,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements