Moskébygget i Göteborg har startat

Göteborg ska få en andra fristående moské. En första byggdes för över 30 år sen i Högsbo och nu är det dags för att en ny ska byggas invid Ramberget i Kvillestaden i Göteborg. Idag startade bygget av denna moské som reprsenterar ett bredare skikt av Göteborgs muslimer än vad moskén i Högsbo gör. Detta då moskén i Högsbo tillhör en speciell riktning inom islam, Ahmadiyya. En riktning som härstammar från Pakistan och har fortfarande har sitt starkaste stöd bland pakistanier. Ahmadiyya-grupperingen har stor andel av sina anhängare i västvärlden då man ofta förföljts av regeringar i muslimska länder och av andra muslimska inriktningar. Det anses också bland många att Ahmadiyya påverkat de svarta muslimerna i USA mycket kraftigt.

Den nya moskén byggs inte alls i Keillers park som det ofta anges, utan på en gammal industritomt i Kvillestaden vid foten av Ramberget. En industritomt som länge stått tom. Sen är det naturligtvis så att Göteborg inte har 50 000 troende muslimer om uppges i artikeln i GP för det skulle betyda att en tredjedel till hälften av alla muslimer i Sverige skulle finnas i Göteborg och så är det förstås inte. Troligare är att Göteborg har omkring 30 000 troende muslimer, kanske ännu färre, dvs omkring 20-30% av alla muslimer i Sverige.

Moskén vid Ramberget byggs av Islamiska Förbundet och finansieras med hjälp av bidrag från Saudiarabien vilket kan få vem som helst att bli lite misstänsam. I det USA-allierade Saudiarabien dominerar nämligen en extremt konservativ from av islam, wahhabismen. Samma riktning inom islam som Bin Laden tillhörde och som talibanerna tillhör. Enligt uppgifter så kommer dock de saudiska pengarna utan några villkor för inriktningen för moskén och de förkunnelser som ska spridas där.

Alldeles oavsett så har de förstås, i religionsfrihetens namn, rätt att bygga sin moské. Även om jag kanske inte gillar det som kommer att predikas där. Men så gillar jag ju inte heller en stor del av det som predikas eller pågår i kristna kyrkor heller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Jonas

    Är det på den gamla bilskrotens/bilhandlarens tomt som den byggs? Precis nedanför Ättestupan?

    • Anders_S

      Jonas: Den ska byggas precis invid Herkulesgatan. Jag tror bilskroten/bilhandlaren låg lite längre brott, men det kan vara på den tomten också. Det är i alla fall nedanför ättestupan precis.

  • Va, ligger ättestupan i Göteborg? Äntligen fick man en plats på kartan när man läser vad som brukar skrivas i dagstidningarna!