Vulkanutbrott drabbar Sverige, Norge och Danmark

Mig veterligen har något vulkanutbrott inte drabbat Sverige, Norge eller Danmark i historisk tid. I jordens begynnelse så drabbades dock de landmassor som idag är Sverige och Norge. Det är många av vår malmförande gångar och ådror, pegmatitgångar i gnejsen och annat tydliga tecken på (Danmark har en helt annan geologisk historia och det bryr vi oss inte om nu). Men under den tid människan existerat har ju vulkanutbrott varit totalt främmande för den landmassa som idag är Sverige och Norge. Det sker inte här helt enkelt här och Danmark, Sverige eller Norge borde inte heller drabbas.

Men ändå har det nu skett att Skandinavien drabbats av ett vulkanutbrott. Visserligen har själva utbrottet inte skett i Sverige eller nån annan del av Skandinavien, utan på Island som ju har en hel del av den varan. Askmolnet från ett vulkanutbrott Island har nått Skandinavien och ligger över Norge, Danmark och delar av Sverige. Något som inneburit inställd flygtrafik i Sverige och i stora delar av norra Europa samt att den värme vi haft de senaste dagarna gör halt. För askan skymmer ju faktiskt solen och våren stannar upp. inte så kul kanske, men samtidigt är det ju lite spännande vad naturen faktiskt kan ställa till med också i vårt land.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Rikardo

  Ikke korrekt. På Jan Mayen i 1970 var det ut vulkanutbrudd.

  • Anders_S

   Rikardo: Jan Mayen må vara en norsk ö och en vulkanö, men i Skandinavien ligger den inte. Den ligger på Atlantryggen precis som Island. Skandinavien är den halvö som innehåller Sverige och Norge och som sitter fast i Finland och Ryssland. Ibland räknas Danmark också dit, men det är inte helt korrekt.

 • trulle

  ja nuförstår jag huvudvärken som jag haft sedan igår.