Många resor skapar ett sårbart samhälle

På många sätt är konsekvenserna av det ganska beskedliga vulkanutbrottet på Island avslöjande. Det moderna samhället med en mängd resor hit och dit, i arbete såväl som på fritiden skapar ett mycket sårbart samhälle. För 100 år sen hade Eyjafjallajökulls utbrott inte betytt någonting för andra länder än Island, där det förstås hade skapat samma problem som idag. Men för resten av oss hade det bara varit ett vulkanutbrott där uppe på Island. En naturkatastrof som ju det landet har med jämna mellanrum. Ingenting mer.

Men genom att resandet kors och tvärs med flyg har blivit en del i en kultur både när det gäller arbete och fritid så har samhället blivit mycket sårbart för denna typ av händelser. Och vi har dessutom konstruerat samhället så att det knappat går att resa på andra sätt än med flyg. Jag reser regelbundet till Paris och Amsterdam. Det är omöjligt/orimligt för mig att åka på annat sätt än med flyg. Det finns idag inget vettigt sätt att åka tåg dit, utan att övernatta i Köpenhamn och fartygen som fanns till Amsterdam förr finns inte numera. Till råga på allt är det dessutom billigare att flyga än att åka tåg på det krångliga sätt som ändå är möjligt. Alltså använder jag det mest klimatfientliga transportmedlet, flyget.

Genom att vi reser extremt mycket, förmodligen ofta onödigt, och byggt upp företags och samhällets funktionalitet kring detta så har samhället blivit sårbart. Genom att vi dessutom använde det snabbaste sättet att åka, vilket uppenbart gjort samhället mer sårbart för naturkatastrofer. Jag tycker vulkanutbrottet på Island nu har gett oss en chans att ändra på detta genom att vis på hur orimligt fårt föhållningssätt och vårt samhälle är på denna punkt. Vi måste börja resa mindre och på bättre sätt. Då kan vi också bidra till att rädda klimatet. Det är dags att vi tar tag i detta och ställer om samhället:

Det flygstopp som nu blev är givetvis mycket extremare än vad miljörörelsen förespråkar. Ändå lär inte folks lyckonivå i stort påverkas särskilt mycket, även om enskilda givetvis drabbas. Hur bra skulle då inte en planerad klimatomställning gå?

Förhoppningsvis blir det här också en nyttig väckarklocka om samhällets sårbarhet, i alla fall för vissa.

Läs också Trafikmaktsordningen:

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge, Kildén & Åsman,
I media: GP1, 2, 3, 4, Ttela1, 2, 3, Bohuslaningen1, 2, 3, 4, VF1, 2, 3, LT1, 2, 3, 4, SDS1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Problemet är väl att vi idag har så bråttom. Stressade nutidsmänniskor har inte tid att ta tåget eller båt. Man ska helst komma fram på en timme till sitt chartermål, till sol och bad..

  Kanske måste vi med hjälpa av moder natur till slut ändå varva ner, flyga mindre, åka mer tåg och båt.

  En som tagit sig fram på cykel i fyra år, 68 länder och 56000 kilometer är Lars Bengtsson som bevisligen visat att det går att resa billigt om man vill se Världen! 🙂

  Läs gärna mer om han på min blogg. Se inlägget ”The Lost Cyklist”

  Ha det gott!
  Carl, (reser sällan längre än till Norge, Världens vackraste land, se själv på min blogg under ”Bergen – Porten till fjordarna”

 • Pingback: Vulkanaska och sårbarhet « Fogelqvist()

 • Pingback: Jinges Web och Fotoblogg ¬ª Absurt flygförbud()

 • Louise

  Jag tycker att det är för jävligt att det är på det sättet. Det naturliga borde ju vara att ta tåget. I synnerhet till Amsterdam.

  • Anders_S

   Louise: För mig som göteborgare vore det naturliga att ta båten till Amsterdam som vi kunde förr.

 • Pingback: Vulkanutbrott dödade 10 000-tals britter | Svensson()