Falsk information om knivbrottslighet i GP

GP har publicerat  ett par artiklar om knivbrottslighet. Kniv är det vanliagste mordvapnet i Sverige. Ofta används en vanlig brödkniv i hemmet mot sambon, fästmön, alkiskompisen, knarkarkompisen osv. För den typen av mord är det vanliga och mot den typen av knivmord hjälper inga som helst knivlagar. Den typen av mord som GP redovisar är alltså inte den vanliga typen av knivmord.

Samtidigt som man presenterar nyheten om att knivmorden ökat så presenterar GP också annan statistik som visar att knivbrotten ökar på ett lavinartat sätt i Göteborg. Intrycket man får är att knivrånen och knivmorden ökar på ett lavinartat sätt. Men så är det inte. Inte heller har antalet anmälningar av brott mot knivlagen ökat vlket man ju med beaktande av GP:s siffror skulle kunna tro. Antalet anmälningar av sådana brott styrs helt och hållet av polisens aktivitet och en ökning av anmälningarna visar på en ökad polisiär aktivitetet, inte på en ökad brottslighet. Men inte en det kan man se i den officiella statistiken.

Ökningen av de anmälda brotten med knivar ska enligt polisen i Västra Götaland vara 600 på ett år, vilket motsvarar den totala ökningen av antalet rån av alla slag i Sverige. Den officiella statistiken från BRÅ visar att antalet brott mot knivlagen (som är huvuddelen av brotten med kniv) inte ökat alls i Västra Götaland mellan 2008 och 2009 och minskat i landet som helhet:

Hela landet
Olaga innehav av kniv och andra farliga föremål 8 657 8 034
Västra Götalands län
Olaga innehav av kniv och andra farliga föremål 1 187 1 154

Polisens och GP:s uppgifter uppgifter verkar alltså helt osanna. Siffrorna redovisas på ett sådant sätt i GP att man lätt får uppfattningen av att knivrånen och knivmorden ökat mycket. Vilket ytterligare stärker bilden av att GP på ett fult sätt försöker manipulera och vilseleda läsaren genom att bibringa denne en uppfattning om en skenande knivbrottslighet i form av mord och rån. Något som alltså inte är med sanningen överensstämmande.

Min slutsats är att både polisen i Västra Götaland och GP ljuger om knivbrottsligheten i syfte att få mer resurser och i politiskt syfte. Det finns ingen ökad knivbrottslighet och det begås inte tusentals knivbrott i västra Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Z

  Det är bara att titta på deras fotogalleri på knivar som använts i brott.. i stort sett alla är matknivar eller arbetsknivar och knappast knivar som bärs runt ute på stan eller liknande.

  Hur kommenterar du den påstådda ökningen av knivvåldet utifrån Sahlgrenskas statistik?

  • Anders_S

   Ett jsukhus har ingen vetensakpligt insamlad belagd statisttik uta det är i allmänhet godtyckligt och inte fullt täckande samt sunbejktivt. En tsor mängd knivbrott hamnar inte helelr på Sahlgrenska. Ett sjukhus är dessutom ingen vetenskaplig säker instans för att säga något säkert kring någon typ av brott. Anmälda brott är den bästa mätare vi har tillsammans med de undersökningar av ungdomar som görs med jämna mellanrum. Ingen av dessa visar på ökat knivvåld.

 • Pingback: Göteborgs-Posten "censurerar" det politiska samtalet | Svensson()

 • Pingback: Göteborgs-Posten ber om ursäkt för länkborttagning | Svensson()