Hotade fiskarter

När jag var liten kunde vi fånga ål i ålekistor i den lilla ån vid min mormors gård i Sköldunga i Ucklum utanför Stenungsund. Inte nog med det, det fanns mycket gott om öring också. Öring finns det fortfarande vad jag vet, men ål har nog ingen sett till på länge. I själva Stenungsund fanns det fiskare som specialiserade på ålfiske mend det finns inte längre. För det finns ingen ål längre. Anledningen till det vet man nog inte riktgit, men jag tror inte det har med lokala miljöförändringar hos oss här i Norden att göra, utan snarare globala miljö- och klimatförändringar som lett till detta.

En annan art som är hotad är förstås torsk även om nya lekplatser hittats i fjordarna innanför Tjörn och Orust. Men mer hotade är flera hajarter, som en av världen största hajar, brugden, och den tidigare så väldigt vanliga pigghajen är på väg att försvinna från västkusten. Men att havskatt och hälleflundra som är utrotningshotade skulle höra till våra vanligaste matfiskar är bara nys. Kolja och torsk är dock en annan sak. Allt för många fiskar är utrotningshotade kan man nog säga och förutom global miljöförstöring och klimatförändring så är överfiske en orsak. Redan på 1970-talet försvann fisken utanför Peru efter ett enormt överfiske från stora japanska och US-amerikanska fiskeflottor. Fisken där har aldrig kommit tillbaks. Något senare försvann torsken från bankarna utanför nordöstra USA på grund av överfiske från europeiska och US-amerikanska fiskare och i Västerhavet har torsken försvunnit på grund av överfiske här.

Det enda matfiskar som det inte råder brist på idag är sill, makrill och skarpsill (fast det mesta av den går väl till fiskmjöl). Därför är det kanske intressant att veta att de största svenska fiskebåtarna just fiskar skarpsill, sill och makrill. Det gör man inte med bottentrål som skadar lekbottnar och marina miljöer utan med snörpvad och flyttrål.

Läs också:

 1. Ett hederligt arbete
 2. De största båtarna berörs inte av torskfiskestopp
 3. Det västsahariska fisket
 4. Det här med torsken
 5. Yrkesfiskarnas tjuvfiske
 6. Kravmärkt fiske
 7. Kravmärkt backefiske
 8. Alla öar drabbas inte så hårt
 9. Det finns ingen anledning till fiskestöd
 10. Många miljövänner är förvirrade när det gäller fiske

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kurt

  I TV4 fortsätter man att använda utrotningshotade fiskarter i matlagningen. Ernst Kirchsteiger tillagar ål och blundar och hoppas att de skall komma tillbaka på något mystiskt sätt.