Vit skuld

Boknytt
Kolonialismens svarta bok
Marc Ferro (red.)
Leopard förlag

Vit skuld

Gula, bruna och svarta människor har samma känslor och värde som vita. Ett självklart konstaterande. Men varför pratar man då om ”fredsprojektet EU” när EUropa bedrivit koloniala angreppskrig i Vietnam, Kenya, Egypten, Algeriet, Argentina. Räknas inte icke-vita? Lider inte de av krigets fasor?

Tusensidategelstenen ”Kolonialismens svarta bok – 1500-2000: Från utrotning till självrannsakan” behandlar detta och fem århundraden av västerländskt förtryck av den färgade världen; Piskning. Lemlästning. Våldtäkt. Tortyr. Tvångsarbete. Miljöförstöring. Landstöld. Krig. Slaveri. Plundring. Folkmord. Intressant och väldokumenterat.

Men boken är en antologi som spretar alltför mycket åt olika/andra håll. Jag hade föredragit en bok som (liksom Kommunismens svarta bok) koncentrerade sig mer renodlat och heltäckande på kolonialismens brott mot mänskligheten. Mycket nytt material finns för en sådan nödvändig bok.

Intressant?
Läs mer: Dagens Bok, SVD, DN, LOKE,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Japp, imponerades inte heller av den.

 • Lars

  Verkar helt klart vara en intressant bok som jag funderade pa att kopa tills jag sag recsensionen har och Hampus kommentar. Vilken bok (om man bara ska lasa en) rekommenderar ni istallet, eller ar den har trots allt den basta just nu?

 • Pingback: En värld i kris()

 • Hans Norebrink

  Kommer inte på någon annan bok. Dick Harrissons triologi om slaveri är ju mer begränsad i ämnet.

 • Jag tror problemet med boken är just att den inte är begränsad nog. Det blir som skolans historieböcker där 2:a världskriget ska pressas in på fem sidor med förintelsen på tre av dem. Kolonialismen över 500 års tid, och då inte bara västerländsk, är ett för stort ämne för en bok.

  Tror man ska försöka nischa sig lite mer på ett land eller en delmängd i taget. Ett bra exempel är ”Kung Leopolds Våldnad” om Kongo eller ”Late Victorian Holocausts” om hur svältkatastrofer skapats av kolonialmakter.

 • Hans Norebrink

  Då finns även ”Söndra och härska ‚Äì Uppdelningen av Afrika 1880-1914”, fast den känns lite gammaldags. Bättre ”Imperiernas tid 1815- 1919” av samme författare. Och ”Latinamerikas historia” på Historiska media, samt ”Stolen Continents” om Amerika, och ”Europe and the People Without History”.

 • Hans Norebrink

  Ja, även ”The World Since 1500: A Global History” av Stavrianos. Helt suverän är Jared Diamonds ”Vete, vapen och virus ‚Äì En kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13.000 åren. Ännu längre bak i tiden går hans ”Den mänsklig apans uppgång och fall”. Ska lägga ut mina recensioner på en del av dessa.