Förundersökning om mutbrott i Göteborg inledd

Statsåklagare Nils-Erik Schultz på Riksenheten mot korruption har beslutat att starta en förundersökning kring misstänkt mutbrott när det gäller de misstänkta affärer i Göteborg som Uppdrag Granskning avslöjade igår:

Förundersökningen gäller dels bostadsbolaget Familjebostäder, dels idrotts- och föreningsförvaltningen. Det var tjänstemän därifrån som hade väldigt svårt att förklara sitt agerande gentemot den utpekade byggentreprenören i programmet.

Grunden för Schultz beslut är dokumentation han hade tidigare från stadsjuristen Gunnar Andersson i Göteborg samt uppgifter som kom fram i Uppdrag Granskning.

TT: Vad i programmet fick dig att reagera särskilt?

– Inget speciellt. Det var många omständigheter och påståenden som gör att man kan anta att det kan misstänkas att några personer tagit emot förmåner som kan betecknas som muta. Men det är svårt att peka ut någon speciellt i programmet, säger Schultz till TT.

– Vi har inga personer som är misstänkta, tillägger han.

Det finns heller ingen misstänkt person för bestickning.

– Inte än. Nu tittar vi på ett eventuellt mutbrott, sedan får vi se vart det leder.

Schultz kommer till Göteborg på tisdag för att börja sin utredning.

Det handlar ännu alltså om att man nu tittar på om det eventuellt kan handla om brott. Inga misstänkta finns och inget brott har ännu konstaterats. Det har också visat sig att det larmats om ärendet tidigare, men ansvariga personer högre upp i kommunen har inte agerat. Något som Anneli Hulthén menar att hon är den ytterst ansvariga för. Det är hon förstås men mer ansvariga är kanske alla de som arbetat/arbetar för att bevara ”Göteborgsandan” i negativ bemärkelse. Dvs tendensen att stora beslut tas i små kretsar av makthavare från olika läger, borgerliga politiker, socialdemokrater, näringslivsföreträdare i Göteborg. Sedan  stadfästs (fastslås) besluten i de demokratiska församlingarna, men i praktiken är de då redan sen länge beslutade.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements