Vargrivna får i Hjärtum i Bohuslän

Vargar/en varg från Bredfjällsreviret rev i förra veckan 17 får i en hage i Hjärtum. Det är ovanligt att varg river får och ännu ovanligare att varg river får så tidigt på året. Att det blev så många som 17 beror på att vargen/vargarna tagit sig in i en hage där fåren inte har haft någon reell möjlighet att fly. Hade fåren gått fria så hade det förmodligen slutat med ett enda rivet får.

Möjligheter som fårägare har för att skydda sina får från vargen är vargsäkra stängsel till vilka länsstyrelsen kan betala ut bidrag och vakthundar mot får. Att föda upp och uppfostar en vakthund för varg tar ganska lång tid så det är en åtgärd som man kan införa på sikt. Men i de länder där jag studerat och deltagit i fårskötsel, dvs Turkiet och Grekland, använder man vakthundar med gott resultat. Grekland har exempelvis 10 gånger så många vargar på en mindre yta än vad Sverige har och det fungerar bra med varg och fårskötsel sida vid sida. Det gör det i huvudsak i Sverige också.

Intressant?
I media: VF, SVD, DN, VLT, SVT1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Akela

    Bra artiklar fortsätt arbetet! Vargen behöver Dig!!