Per Gudmundson verkar ha sett sitt första 1:a majtåg

Per Gudmundson inbillar sig att de olika partier med bas i exilgrupper har tagit över allt mer i demonstrationstågen på 1:a maj. Han kan inte ha sett många demonstrationståg. På 1970- och 1980-talet fanns det betydligt fler exeilgupper än idag och det enda som hänt sen dess är att de latinamerikansk grupperan bytts ut mot ett oändligt antal iranska grupper. Plus att antalet deltagare från olika utländska partier blivit färre. Som vanligt har herr Gudmundson en begränsad kontroll på verkligheten. Det finns flera anledningar till det varav en är politiskt ointresse och förvirring.

Men helt klart är att socialdemokraternas tåg blir mindre och mindre. I stort settverkar det bara vara anställda i partiet självt, fackföreningar och andra närstående organisationer som går i tågen. Kryddat med ett antal förtroendevalda på toppen av det. I Vänsterpartiets, syndikalisternas (SAC) och KP:s tåg fanns det betydligt mer vanligt folk än i SAP:s tåg. Väldigt unga och i huvudsak svartklädda i SAC:s. I alla fall utifrån observationer i Göteborg. I KP:s tåg fanns också en synlig grupp med fotbollshuliganer, uppenbarligen från IFK Göteborgs ultras. Att socialdemokraterna skulle ha dragit flest demonstranter i Göteborg som GP skriver är nog tyvärr inget annat än en lögn. Men de kanske var många på sitt torgmöte. Att vänsterpartiet var 3 000 är nog också en sanning med modifikation.

På Socialistiska Partiets möte med bland annat Lars Henriksson var det något fler åhörare än året innan och man kan nog uppskatta antalet till en bit över 200.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Hådén, Annarkia, Fagerlund,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • patrik
  • Anders_S

   patrik: Jag pratade med dem och en del av dem hade ultrasjackor på sig. De gick eventuellt i SAC:s tåg också, men där såg jag dem aldrig. Dessutom känner jag folk som var/är medlemmar i GAIS firma ”Gärningsmännen” som gick i såväl SAC:s som KP:s tåg. De sistnämnda är personer jag känner sen länge.

   Sen har ju också Revolutionära Fronten för vana att först gå med i SAC:s tåg och sedan också gå med i KP:s tåg. Så har man gjort i flera år. Något som knappast kan vara okänt för KP. Jag ser inga problem med just det, men det är ett faktum.

 • 3000 i V:s tåg? Aldrig i hela livet! Det var närmare det i SAC:s tåg, V såg som mest ut att ha samlat 1500.

 • Danne

  Demonstrerade RS i år eller gick dom med Vänsterpartiet? Såg att de också hade nåt slags möte på Järntorget men de kan inte ha varit fler än 60-70 personer där. Annars verkar det ha varit stabilt deltagarantal i alla läger.

 • karl

  Om någon har erfarenhet av extremvänstern så är det väl Per Gudmundson. Att han nu propagerar för extremhögern gör honom inte mer trovärdig

 • Pragmatikern

  ”3000 i V:s tåg? Aldrig i hela livet! Det var närmare det i SAC:s tåg, V såg som mest ut att ha samlat 1500.”

  Som utomstående betraktare är det inte första gången jag noterat ”slagsmålet” om vem som hade mest demonstranter i sitt tåg. Med all respekt, men nog är det väl lite ”sandlådefasoner” över detta.

  För mig framstår första majtågen som en relik och en ritual från en svunnen tid, då tågen verkligen var något människor brydde sig om. Även om sossarna lyckades samla 6000, som GP uppskattar, är det ganska blygsamt. Ställs det i proportion mot rikdagsvalet 2006, där sossarna fick cirka 85000 röster, är mobiliseringsgraden 7 procent. Det är säkert så, som antyds i inlägget, att det är ”innegänget” som går i demonstrationerna.

  Att deltagandet, andelsmässigt, blir större ju längre vänsterut man kommer på skalan beror sannolikt på att de, i relation till valmanskåren mycket få personer, som sympatiserar med dessa organisationer till den största graden också är engagerade på olika sätt. Dock, även här blir det dock frågan om ”innegäng”.

  När det gäller ”vanligt folk” är det uppenbart att första majtåg inte är särskilt publikdragande tillställningar. De flesta njuter nog hellre i det vackra vårvädret, så även jag.