Danska polisen omhändertog mer än 1 000 oskyldiga

Under klimattoppmötet i Köpenhamn i december förra året så omhändertog den danska polisen över 1 000 demonstranter och klimataktivister. Huvuddelen av dessa omhändertogs i en aktion mot den stora fredliga demonstrationen med omkring 100 000 deltagare. Det fanns inget egentligt problem i demonstrationen och polisens aktion var helt vansinnig och ett klart övergrepp. De personer som polisen inringade fick sitta på gatan i flera timmar. Det var kallt och folk fick en hel del problem med kylan. Utöver det så gick polisen också hårt fram bland de inringade och senare omhändertagna så att en del personer blev skadade på olika sätt.

Jag gick strax framför de som omhändertogs av polisen, såg inte själva omhändertagandet, men såg den incident som skedde några kilomter tidigae och sem ledde till polisernas idiotaktion. Den händeslen var att en mindre grupp (kanske tt 0-tale, kansk ännu färre), kastade sten på danska börshuset och krossade några fönster. Det upphörde snabbt och de personer som utförde förnsterkrossningen hörde vad jag förstår inte till de som senare blev omhändertagna av polisen. Hela polisaktionen var obegriplig, onödig och ett övergrepp. Även på andra håll begicks liknande övergrepp och omhändertaganden av oskyldiga aktivister.

Nu har 250 aktivister stämt den danska polisen för övergreppen. Den danska polisen försvarar sitt handlande med fantasier och sagor om svarta block och liknande. De som omhändertogs var definitivt inte nåt ”svart block” även om en del säkerligen hade svarta kläder. Inte heller fanns det några planer på att elda upp och bränna Köpenhamn som den danska polisen fantiserar om. Polisen i Danmark hänvisar till händelserna i Rostock som bevis för sin tes, men där hände faktiskt ingenting som liknade ett försök till att elda upp och bränna staden. Danska polisen pratar helt enkelt i nattmössan och de är verkligen inga ”sköna typer”.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements