Fifflarna – Seth Roland Arnér och Göta Finans

Del 6 av 28 i serien Fifflarna

Göta Finans var ett fastighetsbolag i Göteborg som blev ökänt 1981. Härvan kring bolaget började dock året innan då Kurt Sundbergs bolag Distingo Handels AB köpte tre bolag med verksamhet i Göteborgs hamn; AB Tankcleaning, AB Oljelossning och Rederi AB Göteborgstank. Ägaren trodde att han sålt bolagen till Björn Hallenius, men i själva verket hade han alltså sålt bolagen till Kurt Sundbergs bolag. Inkråmet  alla bolagen såldes vidare till bolag som ägdes av Björn Hallenius. Köparen betalade dessutom provision till ett bolag som drevs av Kurt Sundbergs måg. Kvar fanns 6,5 miloner i reda pengar i bolagen.

Tankcleaning döptes därefter om till APG Handels AB och Oljelossning till DPG Försäljnings AB. Bägge bolagen såldes vidare till Göta Finans AB för 5,5 miljoner som lånades ut av Målöns AB. Efter köpet gått igenom så återbetalades pengarna till Målön från de nya bolagens kassor. Dess bolag hade alltså köpts för sina egna pengar. Vinnare blev främst säljarna som slapp skatt på de 78% av de obeskattade vinsterna som fanns i bolagen, men Göta Finans tjänade själva 1 miljon på affären. Arkitekten bakom affären var Seth Roland Arnér.

På samma sätt gjorde man med Hälsokostcentralen som köptes av Distingo några veckor tidigare. Inkråmet såldes till Eskil Carlsson, fastigheterna till ett annat bolag och själva bolagen behölls med omkring 7 miljoner i kassan. Samtidigt inleddes en omfattande namnbytaraffär där de olika bolagen bytte ägarförhållanden och nann som andra byter strumpor och i slutändan undantogs alla pengar från beskattning. En del av de inblandade bolagen passerade såväl Sundberg som Eskil Carlsson och Arnér för att i viss fall sluta hos andra ägare och i vissa fall som dotetrbolag till Målöns AB.

1980 gör man också ett antal affärer med en Gösta Ryberg som flyttar till Paris för att undvika skatter och granskning. Affärerna innefattar en rad fastigheter och fastighetsföreningar i Göteborg, däribland Chalmersgatan 17. 1981 hamnar bolagen slutligen hos Målöns AB.

Göta Finans köpte för sin del sitt första hus i april 1981, på Bredfjällsgatan i Hammarkullen och belv det första i en rad av bolag som kom att äga och missköta de mest ökända fastigehterna på den gatan som ligger närmast badhuset med baksidan mot grusplanen nedanför Bredfjällsgatan. Från augusti samma år samarbetade Seth Roland Arnér, Bengt Matsson och Björn Hedstig (numera Björn Monteine) kring Göta Finansaffärerna.

På Göta Finans var Krister Pramgren VD på denna tid, men det var inte på hans kontor som affärerna gjordes upp utan kontoret fungerade som en välartad fasd för de affärer som Arnér, Hedstig och Matsson sydde ihop hos Gösta Ryberg på Chalmersgatan 17 eller i Centrumhuset vid Kungsportsplatsen. Så småningom fick dock Matsson och Hedstig ett kontor på Östra Hamngatan 31. Ett av deras företag hette Idéfinans AB och var med och startade Gula Tidningen i Stockholm. Ett annat bolag var Hedstig Finans Invest AB och ytterligare ett var Bohus-Projekt som köpte Carnegie-bryggeriet ute i Klippan. Flera andra bolag figurerade, mark och fastigheter köptes, överbelånades och nya fastigheter köptes. Men 1981 gick Göta Finans i konkurs med stora skulder och misstankar om ekonomiska brott.

På grund av konkursen i Göta Finans så fick andra bolag agera i det köp av Waso-Verken som genomfördes 1981 på ett sådant sätt att den säljande familjen Wallmark skulle slippa skatt. Målöns AB blev slutlig köpare av bolaget med fastighetsbolagen Nordanland och Mynthuset som mellanhänder. Nordanland blev snart inblandade i en skandal med misskötta fastigheter i Borås och de nya ägarna till Målöns AB med Sten Mörtstedt i spetsen pressade Arnér för att försöka undvika skandalen. En av Arnérs målvakter, Eskil Carlsson, köpte därför  Nordanland för 1 krona, mend et hjälpte inte, sknadlen var ett faktum och Arnér sam Mörtstedt blev inblandade ändå, Mörtsetdt lyckades dock rädda vad som räddas kunde och sålde lite senare Waso-Verken tillbaks till Arnér och Carlsson som sen sålde det vidare via Peter Finnman och hans bolag Pring AB, men då med ett nytt namn, Quadrigarius.

Pring AB hade också varit inblandat i tidigare affärer med Arnér, Carlsson, Sundberg och Östlund och hamnade 1983, efter en konkurs, hos Arnér där också Finnman fick arbete. 1982 gick också Distingo Handels AB i konkurs. Det gjordes mängder med udneökningar och utredningar kring de olika konkurser, transaktioner, vinsbolagsaffärer osv som Arnér och hans olika kumpaner var inblandade i. Inga granskningar ledde till några åtal för någon av de inblandade. Många seriösa och kända banker deltog i deras affärer och revisorerna skrev alltid på.

När ekobrottsutredningen kring Göta Finans var klar år 1984 dömdes Björn Hedstig till fängelse och han namn har också nämnts i samband med att han ska ha haft affärer ihop med gangstrar som Ratko Djokic och Milan Sevo. Efter att han avtjänat sitt fängelsestraff flyttade han till Monaco och bytte namn till Björn Monteine.

Läs mer: AV, VA1, 2, DN, DPS, Ny Teknik,

Andra källor:
Göteborgs-Posten, 20-21 december 1983
Ny Dag, 21 augusti 1981

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Fifflarna – Seth Roland Arnér och Målöns ABFifflarna – Seth Roland Arnér och Herenco >>
Advertisements