Generalstrejk och demonstrationer i Grekland

Grekland har idag lamslagits av generalstrejk och det är demonstrationer i flera av landets stora städer med våldsamma sammanstötningar mellan Grekland våldskåta polis och demonstranter. Banker har satts i brand och affärer slagits sönder under sammanstötninagrna i Athen och Thessaloniki.

Protesterna handlar om att vanligt folk inte vill betala för den korruption och den misskötsel av landets ekonomi som eliten och makthavarna i Grekland ägnat sig åt. Det handlar om att eliten har blåljugit om landets finanser, stoppat EU-pengar och statliga medel i egna fickor med mera. Något som EU och de grekiska makthavarna nu vill att vanlig folk och arbetare ska betala. Inte undra på att folk blir förbannade och kräver sin rätt:

Grekland är just nu i stormens öga. Grekland är en av flera sårbara europeiska ekonomier, delvis på grund av skuldsättning under högkonjunkturen delvis på grund av problemen att konkurra med eurozonens gigant Tyskland. Under tryck från finansmarknaderna, EU-kommissionen och den tyska regeringen har George Papandreous regering rivit upp sina vallöften och annonserat nedskärningar motsvarande fyra procent av nationalinkomsten.

Grekland har lyckligen sedan 70-talet en storartade historia av socialt motstånd. Efter ungdomsrevolten i december 2008 har den grekiska arbetarrörelsen följt upp med en våg av strejker och demonstrationer som svar på regeringens krispaket. Vi gläds också över den isländska befolkningens nej till att betala bankernas skulder.

Greklands arbetare behöver all solidaritet från socialister, fackföreningar och antikapitalister. Grekland är helt enkelt det första landet som finansmarknaderna siktat in sig på. Andra står på tur i första hand Spanien och Portugal.

Vi behöver ett program med åtgärder som kan lyfta ekonomin ut ur krisen. Ett program som prioriterar människornas behov inte jakten på profiter och som tar en demokratisk kontroll över marknaden. Vi måste stå upp för ett antikapitalistiskt svar som sätter vårt liv, vår hälsa och våra arbeten före profiterna.

 • Alla nedskärningar i de offentliga utgifterna måste stoppas- stoppa ”pensionsreformerna”, hälsa och utbildning är inte till salu.
 • En garanterad rätt till arbete och ett offentligt program för gröna arbeten, industrier för förnyelsebar energi, och för renovering av alla privata och offentliga byggnader för att minska koldioxidutsläppen.
 • För ett offentligt bankväsende och ett finansiellt system under offentlig kontroll.
 • Sluta utpeka invandrare och flyktingar som syndabockar- legalisera dem.
 • Nej till militära utgifter. Ta hem alla västliga trupper från Irak och Afghanistan. Skär ned de militära utgifterna och upplös Nato.

Intressant?
Bloggat: Röda Lidköping, Mullvaden, Kildén & Åsman, Röda Malmö, Badlands,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Bene

  Bränner man ihjäl människor är man nog också ganska våldskåt. Demonstranterna kommer inte förbättra situationen genom att förstöra landet ännu med. Politikerna förtjänar givetvis en känga men när den svarta marknaden utgör runt 30% måste även folket bita i det sura äpplet.

 • Strutsman

  /*påstående som saknar grund i fakta, borttaget*/ #AS

  Det handlar inte om någon elit som skott sig. Det handlar om ett helt samhälle som levt över sina tillgångar, och som nu måste spara. Det blir inte billigare för att man förstör gator och torg i Athen. Detta är iofs inget nytt. Så här har ju grekerna hållit på i flera år. Och kanske är dessa terrorpöblar och deras politiska våld orsaken till att poltikerna inte vågat ta itu med problemen tidigare.

  • Anders_S

   Strutsman: Du är okunnig och fördomsfull. Som vanligt alltså. Vet inte ett skit om Grekland och låter dig styras av den boregrliga propagandan i de vanliga borgerliga tidningarna.

 • Mattias

  Är det borgelig propaganda att statstjänstemän inte kan avskedas och att många kan gå i pension vid 53-58 år ålder? I kommunikén du la upp stod det nej till högre pensionsålder, en idiot måste förstå att det inte är speciellt lönsamt för ett samhälle att medborgare går i pension typ 25-30 år innan de dör (om man räknar med medellivslängden). Det är inte det grekiska folket som har fuskat, däremot har de definitivt skördat en del av frukterna av fusket eftersom politikerna har kunnat låte de offentliga utgifterna skena och anställt en massa mer personer i offentlig sektor med sina generösa villkor. Jag ser betydligt hellre att de är med och tar smällen än franska och tyska skattebetalare. Att det alltid ska vara svårt att förstå för vissa; man kan inte spendera mycket mer än vad man får in i evigheter, vad är alternativet till att genomföra nedskärningarna som föreslagits? Festen är slut, det finns inga pengar kvar! Hoppas bara att de som protesterar åtminstone kan avhålla sig från att bränna ihjäl fler människor än de (minst) tre som redan har fått sätta livet till.

  • Anders_S

   Ja, mattias, det är borgerlig propaganda eftersom det inte är sant. Den låga pensionsåldern berör bara en bråkdel av de anställda i Grekland. En liten del av de offentliganställda. Du kanske borde lära dig läsa grekiska precis om jag så du kan sätt dig in i situationen bättre. Du sprider fördomar som du blivit itutad av borgerlig propagandamedia är jag rädd.

   Du har vidare rätt i att det är svårt för de som har makten att förstå att man inte ska vara så förbannat girig och tillskansa sig pengar om inte är ens egna så som överklassen i Grekland och Sverige gör hela tiden. Det vore bra om de föstod det så vi slapp att ta pengarna ifrån dem en vacker dag. Sen när det är dags att betala för det man olagligt, brottsligt och omoraliskt lagt sig till med så vill de rika inte betala själva utan istället vill man att de fattiga ska betala. Det är klart de fattiga blir förbannade. Och självklart är det tragiskt och olyckligt att tre personer dog. Men vad gjrode de på jobbet? Det var ju generalstrejk.

   Läs gärna följande på engelska:
   http://www.internationalviewpoint.org/spip.php?article1858
   http://www.internationalviewpoint.org/spip.php?article1859
   http://www.internationalviewpoint.org/spip.php?article1856
   http://www.internationalviewpoint.org/spip.php?article1849

 • Ordföranden för Grekiska Riksförbundet säger samma sak som du Anders:

  ”Bilden i svenska medier som bland annat dominerats av uppgifter att greker har två extra månadslöner, samt att flera yrkesgrupper, däribland poliser och piloter får gå i pension vid 53 års ålder tycker han är orättvis.

  ‚Äì De flesta vanliga statsanställda och andra har jobb vid sidan av och inte löner man kan leva av. Det finns en myt ‚Äì men bilden av greken som lat är inte sann.”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/det-kommer-att-bli-varre-innan-det-blir-battre_4671133.svd

  • Anders_S

   Hampus: Jag såg det, glömde dock bort det när jag skrev och tackar därför för länken och kommentaren. Jag har alltså haft kontakter med grekiska kamrater, dvs medlemmar i SP:s systerorganisation i Grekland för att reda ut detta, eftersom jag av grekiska tidningar förstått att det är nåt lurt med vad svenska tidningar skriver.

 • Peter H.

  Artiklarna du länkar till är skrivna av Pascal Franchet. Den här mannen tror t.ex att Grekland har en nyliberal ekonomi, och han verkar inte förstå hur CDSer fungerar eller hur de handlas.

  Ärligt talat Svensson, är det du eller alla andra som är i behov av neutrala källor?

  För övrigt är det tragiskt och olyckligt att du slätar över mord på tre människor.

  • Anders_S

   Peter H: En av artiklarna är skriven av Franchet. Han arbetar för en organisation som är rådgivare tlll en rad regeringar i världen. Han är nog ganska kunnig på det område han uttlar sig om. De andra är skrivna av andra vänstermänniskor.

   Men det är inte Franchet som vet hur det är i Grekland, det är jag (bott och arbetat där, kan prata och läsa grekiska lite grann och har goda politiska kontakter med folk i landet). Bättre än vad borgerliga svenska media. Dessutom håller uppenbarligen centrala företrädare för grekiska organisationer med mig (fackföreningar, grekiska föreningen i sverige osv). Bilden av situationen för vanligt folk i Grekland som sprids i borgerlig svensk media är fealktig. Det förändras inte av något ni skrivit.

   VI inom vänstern menar att det är nyliberala riktlinjer som styr politiken inom EU och den kapitalistiska världen (med vissa undantag) och att det leder åt helvete fel. Att borgerliga tyckare inte delar vår uppfattning är väl klart, men det förändrar ju inte att vi anser att vi har rätt.

 • Peter H, *exakt* hur menar du att några mord slätats över?

 • Peter H.

  Hampus Eckerman: Se kommentar av Anders_S 05 Maj 2010 at 20:32 som antyder att det är självklart att man inte kan vara kvar inne på banken när det är generalstrejk för då ska de strejkande öva på mordbrand.
  En mer passande formulering hade kanske varit ”Men varför kastade de brandbomber? Det var ju generalstrejk.”

  Anders_S: Rådgivare eller inte. Om man anser att Grekland präglas eller plågas av nyliberalism är man ute och cyklar. T.o.m. de riktiga nyliberalerna, t.ex. Cato, rankar Grekland väldigt lågt vad gäller ekonomisk frihet.

  Du får ursäkta, men att du bott i Grekland är tyvärr ingen garant för att du vet hur det hänger ihop. Det finns ju folk bosatta i Sverige som anser att de bor i en kommuniststat 😉

  För övrigt lutar journalister i huvudsak åt vänster, enligt en stor undersökning vid GU.

  • Anders_S

   Peter H: Ekonomisk frihet och nyliberalism är nu inte smma sak. Nyliberalism innebär ju mindre ekonomisk frihet för folkflertalet och ökad ekonomisk frihet för ett fåtal rika.

   Sen är det självklrat att jag inte tycker det är bra eller okej att några dött. Vilket jag också skrivit. Du citerar bara hälften av det jag skrivit. Sen tycker jag också det är självklart att man deltar i en generalstrejk. Vilket jag alltså skriver i den halva du citerar. Inga konstigheter alls. Mer än att du är oärlig i ditt citerande. Sen kan jag också tycka att det var onödigt och fel att elda upp byggnader så på den punkten är vi överens.

   Man att jag kan läsa en del grekiska har betydesle. Jag kan se vad borgerliga grekiska tidningar skriver (jag begriper inte exakt, men förtår vad det i stort handalr om) och det som de skriver tycktes inte stå i överensstämmelse med det som svenska tidningar skriver om. Därför har jag kollat med folk jag har kontakter med i Grekland. Och det visar sig att jag hade rättt i min misstankar, vilket också åsikter hos fackföreningar, politiska organisationer och inställningen hos Grekiska riksförbundet bekräftar. De svenska tidninagrna ljuger om Grekland.

 • Peter H: ”För övrigt lutar journalister i huvudsak åt vänster, enligt en stor undersökning vid GU.”

  Mja. Ser man till undersökningen ”Journalist 2006” (JMG/GU) som du syftar på så är vänstersympatisörer visserligen överrepresenterade och utgör 14% av journalistkåren, men dessa är i stor utsträckning frilansare eller unga kvinnliga journalister.

  Klart mest överrepresenterade är det socialliberala partiet Miljöpartiet som har stöd från nästan en fjärdedel av journalistkåren. Folkpartister är också väldigt överrepresenterade och utgör också ungefär en fjärdedel av journalistkåren.

  Men ser man till den inflytelserika grupp journalister som har till uppgift att dagligen följa och rapportera om politik, ekonomi och samhälle så är moderaterna största parti och folkpartiet näst största med nästan dubbelt så starkt stöd som hos allmänheten. Socialdemokraterna är här mest underrepresenterade.

  40-talisterna, den åldersgrupp som de flesta gamla och inflytelserika journalister tillhör, har den största andelen borgerliga sympatisörer och den minsta andelen sympatisörer till vänsterpartiet.

 • Pingback: Grekland brinner.()

 • Pingback: Demoskopidesperata opinionsundersökningar « Nemokrati()

 • Pingback: I Grekland är också hundarna radikala | Svensson()

 • Pingback: Varför dessa osanningar om de grekland? « Uppkäftiga Uppsala()