Skandiahamnen är ingen bra hamn för kryssningsfartyg

När stora kryssningsfartyg kommer till Göteborg så går de inte in innanför Älvsborgsbron för att bron är för låg i förhållande till fartygen. Det innebär att de lägger till i Göteborgs ytterhamn, närmare bestämt Skandiahamnen, en av Europas större containerhamnar. Det är ingen vidare trevlig eller trivsam miljö.

Istället för att låta kryssningsfartygen anlöpa Skandiahamnen borde Göteborg låta anlägga en vettig hamn för kryssningsfartyg på sydsidan av älvens mynning istället.

Det bästa alternativet är förmodligen att anlägga en hamn för kryssningsfartyg vid Nya Varvet och i samband med det kanske också bygga en snabbspårväg längs med kajerna in till Järntorget/Rosenlund. Att anlända till Nya Varvet skulle vara angenämt, där är det vackert och trivsamt i motsats till den industriella miljön i Skandiahamnen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Skandiahamnen är ingen bra hamn för kryssningsfartyg”

 1. Håller med!
  Jag hade tänkt att åka ut och ta lite bilder men då är det bättre att göra det innan båten lägger till.

  Som du skriver så hade det varit bättre att lägga till på rätt sida. De ska väl ändå över till centrum och då är det bra att ha så nära dit som möjligt. Då hinner de lämna mer av sina pengar hos oss! 🙂

 2. Vilket struntprat. Lätt att snacka. De kostnader som det innebär motiverar inte en ny hamnanläggning bara för att Skandiahamnen har tråkig miljö. Det är ganska få passagerarfartyg som inte går under Älvsborgsbron. För övrigt gick Englandsfärjorna från Torshamnen på den tiden det begav sig. Det gick alldeles utmärkt.

  1. Bengt Stjernberg: Det är väl snarast du som skriver strunt. Under större delen av sin existens gick Englandsfärjorna från de centrala delarna av hamnen. Det gäller så väl Svenska Llluyd som Tor line och DFDS. Det avr enbart under en mellanperiod som de gick från ytterhamnen, dvs Skandiahamnen. Torshamnen är oljepiren/oljehamnen och från den gick det inga färjor. Såväl innan Skandiahamnen fanns som i slutet av sin existens gick färjorna till England alltså inte från ytterhamnen.I slutet gick de från det som tidigare var frihamnen.

   Jo, att Skandiahamnen har en tråkig miljö är en bra anledning att inte låta turister anlända dit.

Kommentarer inaktiverade.