Skrämmande massrasism

Boknytt
De hunsades revansch
Bim Clinell
Bokförlaget DN

Skrämmande massrasism

Jag fryser och ryser av obehag. Och inte på grund av någon vinterförkylning, utan efter genomläsning av ”De hunsades revansch – En resa i fascismens Frankrike”. Det är som en av dessa nya skräckfilmer där man anar djävulens anlete vid helvetets portar. Där man inser den bottenlösa ondska som kan samsas med vanliga hyggliga människor i den vanliga triviala vardagen. Hitler har sluppit lös igen.

Trots allt tal om ”Aldrig mer” sprider sig den bruna pesten igen. Det är skrämmande nog. Men samtidigt har vi i samhällsdebatten bedyrat varandra att den gamla naziterrorn är förbrukad, medan vi undrat vilken form en framtida fascism eventuellt skulle kunna ta. Och så har fascismen, rasismen och människoföraktet redan funnit sin nya massform. Det är det Bim Clinell med så fasansväckande tydlighet visar i sin väckarklocka till bok. Franska nationella fronten är fascismen framgångsrikt återupprättad.

Invandringskritik är inte rasism. Nationell egoism är inte fascism. Politikerförakt är inte antidemokratiskt. Kritik av det mångkulturella samhället är inte högerextremism. Jag är allergisk mot alla dessa försök att stämpla alla otrevliga, ogenerösa och annorlunda åsikter som rasism och fascism. Och kanske såg jag tidigare Nationella fronten som ännu ett trist populistiskt parti med arga ultranationalister och rasister i svansen. Jag misstänkte att rasism/fascismstämpeln var en del av den vänsterliberala politiska korrekthetens rituella överdrifter.

Icke så. Nationella fronten besannar konspirationsteoretikernas värsta mardrömmar. Genom sin uppsnyggade fasad har man fått nästan var tredje fransk väljare att vid något val rösta på masspartiet. Men i bakgrunden och i ledningen för partiet finns de värsta former av reaktionärer; landsförrädare som samarbetade med nazisterna under kriget, antisemitiska och antimuslimska katolska fundamentalister, gamla terroranhängare från Algerietkriget, fanatiska antikommunister, nynazister, rasister, hedonister, rojalister som vill backa två århundraden.    Ideologin i partiet tar avstånd från hela den moderna demokratin och från hela det kristna tänkandet. Från hela den goda västerländska tanketradition som betonar människors lika värde. Hos nationella frontens ledare finns en ondskefull elitism och tro på olika klassers och olika folks medfödda olikhet. En hjärtlös socialdarwinism, en rå tro på djungelns brutala lag, en omänsklighet utan gränser.

Bim Clinells bok är alldeles för lång och detaljerad – en reportagebok på 350 sidor är för lång. Men denna bok måste läsas av alla demokrater, av alla konservativa, liberaler, socialdemokrater och kommunister som delar upplysningens frihets- och jämlikhetsideal. Våra naziterrorister är bara början. Massfascismen är redan verklighet i vårt Europa. Det är verkligen allvar igen.

Fransk nyfascism

För fyra år sedan kom Bim Clinells skakande bok om den växande nyfascismen i Europas mitt. Som visade att det inte är de öppna nassarna, utan de uppsnyggade högerpopulisterna som under den leende ytan är Hitlers arvtagare.

Nu nyutkommer hennes bok om dagens Frankrike som uppdaterad, utvidgad pocket. Och lika aktuell. Vid första omgången av förra årets presidentval röstade var femte fransman på elitisten och högerextremisten Le Pen.

Kommentar: Recensionerna är från 1999 och 2004. Lika aktuella än. Jag är allergisk mot de som lättvindigt rasismstämplar allt möjligt. Men här är det verkligen befogat. Nationella fronten är verkligen skrämmande. Och det är inte de små extrema nazistsekterna som är faran i Europa idag, utan den här typen av partier, ”brun light”. Se exempelvis de ungerska högerpopulisterna.

Intressant?
I media: Ordfront, Expo, Arbetaren, AB1, 2, 3, HD, Brunt!, Journalisten, Fria,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Goodwins Lag gällande den recensionen. Allt är inte Hitler. Det finns massor av länder som varit rasistiska utan detta, exempelvis USA. Så vitt jag vet bygger ingen i Frankrike gaskammare och ingen är på väg att göra det.

  • Anders_S

   Jag håller med Hampus att länder kan vara rasistiska utan att gå så långt som till nazismens dödsläger, men det är jag övertygad om att Hans också håller med om. Däremot så menar jag att det ungerska partiet Jobbik ska betraktas som nazister, inte som ”brun light”. Notera att Front National, Dansk Folkeparti och liknande partier inte vill ha med ungrarna att göra. Int ehlelr håler jag riktigt med om att rasism används felaktigt i nån större utsträckning. Utan det används på rätt sätt när det används gentemot SD, Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet. Det är rasistiska partier av i grunden samma slag som Front National.

 • Hans Norebrink

  Goodwins Lag verkar bra. Finns det en lag om att allt inte är rasism också, den behövs. Jag försvarade en gång en annan skribent i Internationalen med att ”det måste vara möjligt att diskutera problemen kring invandring och mångkultur utan att bli rasiststämplad”. Då blev jag kallad halv-nazist!!!

  Den upplevelsen tillsammans med den psykologiska reaktionen selektiv perception gör väl att jag ser hundratals exempel på att folk blir rasiststämplade som fula verktyg för att vinna debatter. Och samma psykologi gör att andra verkar vara totalt blinda för denna odemokratiska form av politisk korrekthet.

  Ett exempel. Vi har problem med romer på jobbet. De kommer i drösar när någon är sjuk, dricker, röker, skräpar ner, ungarna buskör rullstolar, de respekterar inte besökstider och antal tillåtna besökare. Inta alla, men så det är ett problem.

  Då föreslog jag att man kunde fixa ett speciellt väntrum för dem eftersom de har traditionen att närvara med sina sjuka (ett fint drag i sig). Men då är en av orsakerna till att inget händer att man inte vågar röra i frågan. Man är rädd att bli stämplad som rasist.

  Det finns reaktionär invandringskritik, reaktionär mångkulturkritik, reaktionär nationalism, ekonomisk nationalegoism, främlingsovilja, främlingsrädsla, nationalinskränkthet, diskriminering, rasism, fascism, nazism. En glidande skala av tilltagande vi-dom-tänkande och hot mot dom.

  Jag trodde nationella fronten var nationalegoistiska främlings-fientliga högerpopulister. Men de är öppna rasister och fascister. Verkligen inte bara känslomässigt mot invandrare, utan ideologiskt högerextremreaktionära. Dock inte nästa steg av gaskammar-nazism.

  Men vem vet vad som händer när de kommer till makten, vilket bara kan ske i en allvarlig samhällelig kris, där människor desperat letar syndabockar och enkla lösningar…

  • Anders_S

   Hans N: Du hade fel om Front National. Vi kallade dem fascister från först stund. De som idag inte kallar SD för fascister och rasister har också fel. Det är ingen skillnad på dem och Front National. Fremskrittspartiet (Norge) och Dansk Folkeparti bör dock beskrivas som nationalistiska, främlingsfientliga högerpopulistiska partier med en del rasistiska inslag.

   Det finns ingen organiserad vänsterkraft som kallar allting för rasism. Att individer ballar ur är en helt annan sak. Du generaliserar utifrån enstaka erfarenheter, man kan inte göra så.

   Angående romerna: Vill romerna ha ett eget väntrum? Vill de det så ska de få ett. Då är det inte rasism. Är det vi som pådyvlar dem ett fastän de inte vill så är det rasism. Då ska de inte ha ett eget väntrum. Men samtidigt har vi då rätten att kräva att de uppför sig inom gränser som är acceptabla för andra i de gemensamma utrymmena.

 • Hans Norebrink

  Ja, jag hade fel om Nationella fronten och boken fick upp mina ögon vilket recensionen beskriver.

  Kanske har du rätt också om SD, vet för lite, men de har ju samma skumma rötter som fronten. Min syn på de norska och danska partierna överensstämmer med din.

  Nej, ingen organiserad vänsterkraft som rasism-stämplar alla. Självklart inte. Men en otrevlig tendens hos en del individer på vänsterkanten.

  Instämmer om romerna. Men problemet jag tog upp var att folk av rädsla för rasiststämpel undviker att ta tag i problemet.

  • Anders_S

   Hans N: Min uppfattning är att folk är för fega. Alltid. Så fort nåt kan orsaka missnöjet nånstans hos folk som har lite makt så låter man bli att göra nåt.

   Mun uppfattnign är att det finns tre grupper av rasistpartier i Europa och jag ska ge några exempel:
   Nazister/fascister: BNP, Jobbik
   Fascister/Rasister: SD, FN, Vlaamse Belang, LAOS (Grekland),
   Högerpopulister/främlingsfientliga: UKIP, DF, FRP, Lega Nord,

 • Hans Norebrink

  Om feghet är vi överens. Som folk pratar på jobbet, men när det ska göras nåt försvinner de. Vi verkar dock inte vara riktigt överens om att pk-rasiststämpling är ett problem i den demokratiska debatten.

 • Anders_S

  På förekommen anledning: Inlägg med mängder av påståenden utan källa är ett brott mot mina kommentarsregler. Att påstå saker om mig som man inte har belägg för eller kunskap om är ett brott mot kommentarsreglerna. Att hitta på fakta som är falska och som man inte kan belägga är mot kommentarsreglerna. Såna inlägg kommer inte in.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Hans Norebrink

  Eftersom mina inlägg kommit in antar jag detta ovanstående inte gäller mig?

  • Anders_S

   Hans N: Det handlar inte om dig. Det handlar om ett i grunden rasistiskt inlägg med en mängd påståenden om mig som person, om vänstern som helhet, om romer, om befolkningen i Sverige osv.

 • Hans Norebrink

  Ha Ha Ha! Lysande!

  Vita har neanderthalgener, inte svarta!

  Sug på den ni alla rasister och nazister!

  Fördjupad tekniskt förbättrad DNA-forskning visar att vi människor i motsats till tidigare forskningsresultat HAR beblandat oss med neanderthalare.

  En till fyra procent av vår arvsmassa härrör sig från dem. 99,7 procent av vår arvsmassa är lika enligt TT-artikeln i GP idag (fråga inte mig hur siffrorna går ihop).

  Blandsexet skedde troligen i Mellanöstern för 60.000 år sedan. Sedan spred vi oss vidare till Europa (vita) och Asien (gula) varför båda dessa ”raser” har neanderthalgener.

  Däremot inte de som blev kvar i Afrika (svarta). De bär INTE på neanderthalgener.

  Så alla rasrenhetsfanatiska nassar och rassar kan slänga sig i vägen.

  Inte nog med att världens befolkning rasblandas i snabbt och okontrollerbart tempo och omfattning överallt ‚Äì speciellt i treras-dubbelkontinenten Amerika. Inte nog med att ”arier” uppblandas allt mer med judar i en tid då de unga allt mer gifter sig över etniska gränser.

  Hela den så kallade vita rasen är redan från början rasblandad med en helt annan människoart!

  Varenda vit rasist och nazist är rasblandade med neanderthalare!

  Vilket vi i och för sig misstänkt sedan länge…

  • Anders_S

   Hans: Du har just gjort ett felslut. Allt tyder på att neanderthalare hade ett mer stillsamtt leverne och ett mindre krigiskt beteende än Homo sapiens (vi utrotade dem ju för sjutton). Vilket ju ger stöd till motsatt slutsats som den du gör. Dessutom hör kommentaren inte hemma här. Skriv et inlägg om det istället, som komentarar forskningen på området, talar om lite vad neanderthalare är osv.

   Och sen spred ju sig dessutom vita till afrika igen (araber, berber) så de flesta i Afrika norr om den tropiska zonen har nog faktiskt också neanderthalgener liksom majoritetsfolket på madagaskar (mongolfolk ju). Inte så enkelt detta.

 • Finns en skön rysk boxare jag alltid misstänkt för detta, Nikolay Valuev:

  http://www.smh.com.au/news/sport/cautionary-tale-of-the-new-champs-tall-story/2005/12/25/1135445487044.html

 • Hans Norebrink

  Jag har inte gjort ett felslut. Jag känner också till nya reviderade uppgifter om neanderthalarna. Men den folkliga vrångbilden av neanderthalare lever kvar, vilket jag skojar till om i min slutkommentar.

  Men det jag skriver om handlar inte om neanderthalarnas natur, eller våran natur. Det handlar om rasblandning.

  Att den vita rasen är rasblandad med neanderthalare, men inte den svarta rasen. Vilken smocka i käften på nazister och rasister. Det skriver jag om.

  En smocka i käften på Nationella fronten i Frankrike där det ju dessutom levde många neanderthalare. Det är kopplingen. Bevisad ras-art-blandning motverkar ideologin rasism-rasrenhet.

  Det är ju för sjutton en glädjande nyhet detta! Något att stoppa i halsen på nassar och rassar! Kom igen!

  När jag säger Afrika och svarta talar jag förstås om det subsahariska Afrika (SSA) Svarta Afrika och om ”negrer”, den negroida ”rasen”, de som blev kvar i Afrika söder om Sahara-barriären.

  Dn stora skillnaden genetiskt i världen är mellan dessa svarta och resten av världens befolkningar, de som är ättlingar till de som utvandrade ut ur Afrika (söder om Sahara).

  Dessa senare kan åtskiljas genetiskt i Asiens gula mongoloida ”ras”, och Europas-Västasien-Nordafrikas vita kaukasoida ”ras” (citationstecken för det är mer avgränsade genetiska grupperingar än klara ”raser”).

  De vita spred sig inte åter till Afrika. De som utvandrade från subsahariska Afrika hamnade bland annat i Nordafrika. Detta är jag intresserad av och har läst mycket om (indianerna är ju i sin tur gula ‚Äì även om de förnekar det själva för de vill tro att de uppstått i Amerika ‚Äì och har med östasiaterna på nyfödda barns ryggslut den övergående blå fläcken kallad den mongoliska fläcken).

  Långt långt senare kom gula malajer från Indonesien till det svarta Madagaskar, som är det enda stället i världen där svarta och gula möts (vita och gula möts i Centalasien, vita och svarta på Afrikas horn).