Fifflarna – Seth Roland Arnér och Herenco

En affär med den småländska tidningskoncernen Herenco kom att bli det som till slut skickade Seth Roland Arnér till fängelse. De tre aktiebolagen Palp Film, Vinkelfilm och Valvet Film som såldes av tidningskoncernen Herenco till Arnér. I bolagen fanns en del värden och det hela var förmodligen ett sätt för Herenco och dess ägarfamilj att frigöra pengar utan att betala skatt till vår gemensamma kassa. Stig Fredriksson och hans familj beräknades ha tjänat 17 miljoner på affären med Arnér. Arnér förde efter köpet över 25 miljoner kronor som till bankkonton i Gibraltar och Schweiz. Pengarna kom från Vinkelfilm AB – trots att bolagets skatteskuld var mer än 23 miljoner kronor.

Han köpte via de tre bolagen också in filmrättigheter för 61 miljoner från en dansk affärsman. Filmrättigheter som var imaginära och falska visade det sig. Troligen visst Arnér om detta och det var bara ytterligare ett sätt att försöka få bort pengar från Sverige och beskattning.

1997 dömdes Seth Roland Arnér för dessa brott till fängelse i tre år och näringsförbud i Göteborgs tingsrätt, men filmrättigheterna prövades aldrig där. I Hovrätten prövades också filmrättigheterna och han dömdes 1998 till 6 års fängelse och näringsförbud. Utöver Arnér dömdes ett antal av hans kumpaner. En 45-årig kompanjon dömdes till tre års fängelse och näringsförbud och en 49-årig medarbetare till två års fängelse. En 48-årig affärsman frikändes helt medan tre företagare dömdes till ett års fängelse vardera.

Svenska staten har sen tidigare krav på Arnér och hans kompanjon på 34 miljoner kronor i skadestånd plus ränta. Den processen kan nu starta i tingsrätten såvida inte målet först vandrar upp i Högsta Domstolen.

Hovrätten skrev i domen att ”brotten har utgjort led i en brottslig verksamhet som varit särskilt noggrannt planlagd och bedrivits i stor omfattning…”.

Arnér taxerades vid mitten av 1990-talet för en förmögenhet på 120 miljoner kronor, men hävdade i hovrättsförhandlingarna år 1998 att han saknade tillgångar.

2004 förklarades Seth Roland Arnér i konkurs och sen dess har konkursförvaltare gått igenom hans affärer och förskt ta tillbaka pengar och bringa reda i det hela:

Under stora tidningsrubriker dömdes Arnér till sex års fängelse och näringsförbud, för bland annat om grovt skattebedrägeri och grov oredlighet mot borgenär.

Domen föll 1998, året efter att han sköts utanför sin bostad av en 21-årig man. I mitten av 1990-talet hade Arnér en taxerad förmögenhet på 120 miljoner kronor. Några år senare hävdade han att förmögenheten var borta.

Den 26 januari 2004 försattes Arnér i konkurs. Bakgrunden till skadeståndskravet är det grova ekobrott som Arnér dömdes till fängelse för. Staten krävde då honom på 34 miljoner kronor plus ränta i skatteskulder. Med ränta är den summan är nu uppe i
45 miljoner kronor.

Utöver det figurerar en mängd andra bolag där det pågår förhandlingar och tvister på olika plan. Totalt kan summan i nuläget överstiga 100 miljoner kronor. Det statliga kreditmarknadsbolaget Venantius en stor fordringsägare.

Arnér har samtidigt utretts för en rad olika ekonomiska brott och suttit häktad för att slutligen nu ha blivit dömd till 7 års fängelse:

Hans förra sambo dömdes till fyra års fängelse för en rad liknande åtalspunkter.

Grovt bedrägeri, grov oredlighet mot borgenär, grovt försvårande av konkurs, grovt bokföringsbrott och mened. Den kände ekobrottslingen Seth-Roland Arnér fälldes i dag av Stockholms tingsrätt på alla punkter och dömdes till sju års fängelse.

Ett av de längsta straffen i ekobrottssammang i Sverige.

Bakgrunden står att finna i Seth-Roland Arnérs mångåriga kurragömmalek med konkursförvaltaren Per Settergren på Vinges advokatbyrå i Göteborg, där Arnér riggat ägarkonstruktioner och olika bulvaner för att förhindra försäljning av hans tidigare tillgångar. Totalt rör det som om upp mot 140 miljoner kronor, som ska ha undanhållits konkursboet, enligt förvaltaren.

– Under konkursutredningen har vi lagt ner ett omfattande arbete för att visa hur han försökt gömma undan tillgångar. Och vi har under skilda tillfällen gjort anmälningar om att vi misstänker brott, säger Thomas Wetterlundh, advokat och konkursboets
ombud under en rad av civilrättegångar mot Seth-Roland Arnér.

Läs mer: GT, AB1, 2, GP, EX, SVD, Ekonominyheter,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

Ett Svar på “Fifflarna – Seth Roland Arnér och Herenco”

Kommentarer är stängda.