Fortsatta demonstrationer i Grekland idag – låt de rika betala

Demonstrationerna mot det nyliberala besparingspaketet i Grekland fortsätter idag med strejker och demonstrationer. Det besparingspaket som man demonstrerar mot försöker lägga betalningsansvaret för kapitalismens finansiella kris på vanligt folk istället för på de skyldiga bankerna och eliterna. Detta har tidigare misslyckats på Island där folket gjorde uppror och störtade regeringen. Även i Grekland möter försöken att få den fattiga delen av befolkningen att betala de rikas spekulation på hårt motstånd.

Lyckas borgarna, kapitalisterna och makthavarna i Europa att lägga finanskrisens kostnader på arbetare och fattiga i Grekland kommer samma behandling att användas i flera av länderna i Europa, både såna som är med i EU, såna har euro eller står utanför. Därför är det viktigt att ge stöd till den protesterande befolkningen i Grekland. Vanligt folk och arbetare ska inte betala kapitalismens kris. Det måste kapitalisterna själva göra, spekulanterna själva:

Vi behöver ett program med åtgärder som kan lyfta ekonomin ut ur krisen. Ett program som prioriterar människornas behov inte jakten på profiter och som tar en demokratisk kontroll över marknaden. Vi måste stå upp för ett antikapitalistiskt svar som sätter vårt liv, vår hälsa och våra arbeten före profiterna.

 • Alla nedskärningar i de offentliga utgifterna måste stoppas- stoppa ”pensionsreformerna”, hälsa och utbildning är inte till salu.
 • En garanterad rätt till arbete och ett offentligt program för gröna arbeten, industrier för förnyelsebar energi, och för renovering av alla privata och offentliga byggnader för att minska koldioxidutsläppen.
 • För ett offentligt bankväsende och ett finansiellt system under offentlig kontroll.
 • Sluta utpeka invandrare och flyktingar som syndabockar- legalisera dem.
 • Nej till militära utgifter. Ta hem alla västliga trupper från Irak och Afghanistan. Skär ned de militära utgifterna och upplös Nato.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö, Jinge,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Är den grekiska krisen Europas kris? | annarkia()

 • Werner

  Nej, den grekiska krisen är inte primärt kapitalismens fel. Utan demokratins. Låt mig förklara.

  En avgörande faktor till varför en viss regering blir vald (internationellt) är sänkta skatter och andra ekonomiska förmåner de lovar. Dvs den regering som lovar mest, även för lånade pengar, blir ofta vald.

  Det här problemet är inte begränsat till Grekland, utan hela väst. Vi kommer att se *många* fler länder få skuldproblem de närmsta 4-5 åren.

  Bailouten har inte så mycket att göra med att rädda Grekland utan för att rädda de Tyska och Franska banker som äger Grekiska statspapper. Utan nödlån till Grekland riskerar man betala liknande belopp till bankerna istället.

  /W

 • Pingback: I Grekland är också hundarna radikala | Svensson()

 • Pragmatikern

  Men snälla det här är inte kapitalismens kris. Detta är en kris där mer eller mindre inkompetenta politker, vänster som höger, en del mer korrupta än andra, misskött statsfinanserna i decennier. Landets står inför bankrutt därför att man staten länge levt över sina tillgångar utan att någon tagit en egentlig notis om detta.

  Det må var att Grekland är demokratins ursprungsort men de politiker som dagens grekiska demokrati förtt fram har inte hållit måttet. Man kan säkert ha synpunkter på kapitalismen men i detta fall är det något helt annat.

  • Anders_S

   Pragmatikern: Att politikerna i Grekland är korrupta oh att smma familjer inom politik och finansvärld har dominerat Grekland sen självständigheten är ett problem i sig. SOm visar på allvarliga begräsningar och problem emd kapitalsitiska system.

   Greklands kris är som jag ser det en del av den globala finanskrisen, precis som Lettlands och Litauens.Ledande borgerliga ekonomer i västvärlden tycka också dela enna uppfattnign om jas ska döma av de tidningsartikalr jag läst.