Fifflarna – Folke Hannell och Håkan Hanell

Medan Gösta Hannell sysslade med att smita med skatt så sysslade hans bror Folke Hannell med en helt annan typ av brott. Nämligen utlåning, ocker, fastighetsskojeri, lurendrejeri och indrivning. Främst i Stockholmsområdet. Bland hans samarbetspartners märktes ytterligare två bröder, Bror Hannell, hans söner Håkan Hannell och Christer Hannell samt Bo Cederholm. Folke Hannell specialiserade sig på att tömma företag och folk på pengar. Detta gjorde han tillsammans med sina kumpaner på en mängd olika sätt, fiffel med tomter i Roslagen och Spanien, bolagskonkurser, ockerlån, fastighetsfiffel osv. Banken där brodern Gösta Hannell satt i styrelsen var ofta behjälplig med affärerna.

Folk betalade bl.a. för andelar i lägenheter i Spanien som aldrig blev. De gick i borgen för lån som Bo Cederholm skulle ta upp för att bygga på tomterna och fick betala tillbaka till bankerna när Cederholm gick i konkurs. Pengarna var försvunna. Bland annat hamnade de i Folke Hannells lyxvilla i Spanien.

Skandinaviska Banken räddade Bo Cederholm genom nya lån som samma borgenärer skrev på, borgenärerna fick överta ett bolag i Roslagen, Östhammars Såg som ägde en del mark. Värdet på bolaget hade blåsts upp av Folke Hannell och det blev en cirkus med lån och reverser som slutade med att alla utom Cederholm och Hannell förlorade pengar. Flera av dem som lurats in i affärerna gick i konkurs, både bolag de ägde och de själva.

I en annan affär figurerade en fastighet på Vegagatan i Stockholm och en fastighet på Tomtebogatan för vilka Folke Hannell var förvaltare. Folke Hannell ägde först Vegagatan 9. Den fastigheten bytte han mot en gård. Han som bytt till sig gården fick snart problem. Fastigheten på Vegagatan var ombyggd på ett otillåtet sätt, olagligt kontoriserad och hade ett gårdshus med rivningsföreläggande. Intäkterna var mindre än vad Folke Hannell uppgivit och Tomtebogatan var under renovering. En dyr renovering. Så småningom satt affärsmannen som bytt gården mot fastigheten på Vegagatan fast i en karusell med låneskulder till Folke Hannell. Han gick till slut till polisen.

Så där höll det på. Folke Hannell tog in pengar svart och lånade ut pengar. Skaffade reverser, lurade på folk värdelösa tillgångar, krävde pengar och skrev om reverserna så det blev än större skuld osv. Han använde de skuldsatta som målvakter (ordet användes inte på den tiden) och om det kärvade drev han in skulder med våld och hot om våld. Folke Hannell gav sig även på sina barn och andra närstående. Han mutade politiker och tjänstemän. Sonen Håkan Hanell fortsatte faderns kriminella aktiviteter under 1970- och 1980-talen. 1979 samarbetade han med den kände knarkbrottslingen Fleming Broman kring restaurangen Prinsen. Han dömdes också några år senare för ekonomisk brottslighet:

1983 dömdes han av Svea hovrätt, för att systematiskt ha plundrat flera bolag på stora summor pengar, till två år och nio månaders fängelse. Några år tidigare hade han dömts för bedrägeri och osant intygande.

Sommaren 1996 gick han ut och anklagade både poliser och åklagare för att ha tagit mutor. Det blev inledningen på en jättelik internutredning där både statsministern och justitieministern hölls informerade.

Som bevis hade Hanell bland annat ett falskt pass som var utställt på en kriminalkommissarie – men fotografiet föreställde Hanell själv.

Det visade sig senare att Håkan Hanell och kommissarien var bekanta. Men vänskapen bröts när Håkan Hanells far avled 1995.

Kommissarien skötte bouppteckningen och kom fram till att det bara fanns några tusen i tillgångar. Hanell var övertygad om att det fanns mer och gick till polisen som han enligt uppgift hjälpte att hitta flera miljoner kronor.

Polisens stora brottsutredning utmynnade i åtal endast mot kommissarien och Hanell själv.  Kommissarien misstänks för grovt tjänstefel, bedrägeri och ytterligare brott. Hanell misstänks ha förfalskat dokument och kommit med falska anklagelser. Målet ska snart avgöras vid Stockholms tingsrätt.

Håkan Hanell anlitades ändå av polisen för att undersöka vissa saker kring hans fars verksamhet och död trots att han var misstänkt för brott. Han reste runt i Europa på polisens bekostnad och det hela kostade stora pengar utan att någon nytta eller uppgift egentligen kunde kopplas till
hans uppdrag:

Hanell skulle även undersöka om hans avlidne pappa hade dolda tillgångar i utlandet. Enligt Thord Pettersson lyckades Hanell hitta tillgångar värda miljontals kronor.

Håkan Hanell har rest i Europa och polisens pengar har rullat snabbt. Av olika handlingar framgår att Hanell behandlades i det närmaste som en vip-gäst när han landade på Arlanda.

Han kände sig hotad av kriminella personer för sitt samarbete med polisen. Därför hämtades han direkt ute vid landningsbanan av internutredarna och en specialkommenderad kriminalinspektör från Säpo.
Håkan Hanell kunde på så sätt glida förbi både tull och passkontroll.

Det var polisintendent Thord Pettersson som beslutade att Hanell skulle ha så kallat person- och egendomsskydd när han kom till flygplatsen. Hanell fick genom polisen också en rad olika förmåner. Bland annat fick han använda polisens egna kassaskåp för sina privata saker.

Utbetalningar via mellanhänder

Enligt kommissarie Ewa Edwall vid polisens interna utredningar kunde Hanell när som helst under dagtid komma och hämta sina tillhörigheter.
Hon noterade speciellt ett väl förseglat paket.

– Paketets innehåll var och är fortfarande helt okänt för mig. Paketet skulle även det läggas i kassaskåpet på Håkan Hanells begäran, skriver hon i ett yttrande.
Ännu i dag har Hanell sina privata saker i polisens kassaskåp.

Utåt sett har det inte gått att upptäcka att Hanell har stått som mottagare av polisens pengar.
Polismyndigheten har i stället betalat ut pengar via mellanhänder, tre olika företag, varav ett sysslar med ”Butikshandel med textilier”.

Det verkar som om om polisen faktiskt själva bidrog till att Håkan Hanells kriminella verksamhet kunde fortsätta. Kommissarien som hjälpt till med det falska passet dömdes för senare för tjänstefel och en rad andra brott. Håkan Hanell dömdes. Och polisen som anlitat honom misstänktes för brott i alla fall.

Håkan Hanell fick en dotter Sofia Hanell som gick ett tragiskt öde till mötes:

Hon hittades död av polisen i en knarkarkvart i Bagarmossen den 26e september. Hon blev 43.

Sofia var dotter till Håkan Hanell som på 70 och 80-talet var en av Sveriges största eko-brottslingar.  Bröderna Hanell körde förutom sin eko-brottslighet även hårt med både indrivning och mutor. De hade fått lära sig redan från vaggan av sin pappa, Folke och hans bror.  Familjen Hanell började alltså sin kriminella bana redan under kriget, på 40-talet med bla.spritsmuggling.

[…]

För tio år sen när Folke Hanell dog blev det familjestrid över arvet och Håkan gick ut i pressen och avslöjade vilka politiker, domare och poliser hans familj mutat under åren.  Det är fortfarande oklart om hur mycket av det han påstod som verkligen var sant men säkert mer än vad vi svenskar gärna skulle vilja tro. Vi har ju en tendens att inbilla oss att vi svenskar är omutbara och att mutor och korruption inte förekommer i Sverige. Men Håkan Hanell var en expert på att lura och bedra, övertyga och manipulera. Förmodligen en av dom bästa inom svensk kriminalhistoria.

Håkans dotter Sofia, eller Fia som hon kallades, blev hans största offer och förhoppningsvis hans sista. Sofias bror och vad jag känner till hennes kusiner har valt en helt annan livsbana och tack godegud för det. Det visar också att med rätt typ av stöd och byte av miljö och influens så är allt möjligt.

Sofias bror spenderade många år på internatskola,långt bort från familjelivet, vilket han själv säger var hans räddning.

En som Håkan Hanell samarbetar med i sina företag är baron Hans Christer Brauner, på valsedlarna för moderaterna i Solna inför kommunvalvalet 2010 (plats 58) och en annan tycks vara Kurt Björkholm, lokalpolitiker för folkpartiet i Nacka och jurist som anlitats av Hanell.

Läs mer: AB1, 2, 3, DN, Resumé, DM, AB,

Andra källor:
Pockettidningen R, nummer 6, 1978
Svensk Adelskalender

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!