Israeliska marinen planerar att stoppa ”Freedom Flotilla”

Aktivister försöker oavbrutet att bryta Israels blockad av Gaza. Vid månadens slut förväntas 6 båtar med ca 500 aktivister nå Gaza, rapporterade den israeliska tv-kanalen Kanal 2 i en nyhetssändning den 10 maj. Bland de mer kända aktivisterna på båtarna finns parlamentsledamöter från Grekland och Turkiet. Trots arrangörernas stora beslutsamhet att nå Gaza kommer Israel inte att tveka att använda våld för att hindra båtarna att nå Gaza.

Nu görs ännu ett försök att bryta blockaden mot Gaza, meddelas det i Kanal 2. Initiativet, som ursprungligen kommer från Turkiet, kommer att resultera i att sex båtar kommer att försöka bryta Israels blockad mot Gaza.

Med på båtarna kommer det att resa ca 500 aktivister och bland dem parlamentsledamöter från Turkiet och Grekland, ”som inte tvekar att utnyttja tillfället till en kryssning på Medelhavet istället för att ta hand om den ekonomiska kris som har drabbat deras land”. Kanal 2’s rapportering kan knappast sägas vara fri från värderingar.

I nuläget försöker Israel att hindra båtarna ankomst med diplomatiska medel, men det verkar som om dessa försök har misslyckats.
I Israel förbereder man sig för båtarnas ankomst, och den Israeliska marinen har fått entydiga order att stoppa båtarna innan de når Gazas kust, även om det kommer betyda att soldaterna måste använda våld. Även det Israeliska flygvapnet gör man sig redo för möjligheten att aktivisterna i stället för att försöka nå Gaza med båt kommer att försöka använda sig av helikoptrar.

I Israel försäkrar man att även i ett sådant fall kommer man inte tveka att använda våld, och att alla som kommer att vara på båtarna eller i helikoptrarna kommer att anhållas och deporteras till sina respektive hemländer. Allt enligt Kanal 2.

Ship to Gaza – Sverige

Ursprungligen publicerat hos Ship to Gaza.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Advertisements